Comisia Europeană trebuie să stabilească reguli privind fiecare mod de transport, care să fie valabile pentru toate ţările Uniunii Europene, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
"Ce se va întâmpla după 14 mai? În cadrul Consiliului miniştrilor de Transporturi din statele membre UE pe 18 martie, am susţinut şi eu şi foarte mulţi miniştri de Transporturi necesitatea emiterii unor recomandări de către Comisia Europeană privind realizarea în condiţii optime a transportului de marfă la nivelul tuturor statelor membre. Acele recomandări au fost date de Comisie şi toate statele membre, România bineînţeles respectă aceste recomandări şi avem acele culoare verzi, acele culoare de tranzit pentru transporturile de marfă vitală în această perioadă. La fel, voi susţine mâine (miercuri, n.r.), în cadrul reuniunii tuturor miniştrilor de Transport din statele membre, promovarea de către Comisia Europeană a unor linii directoare, a unor standarde de efectuare a traficului aerian de persoane. Este valabil, desigur, şi pentru celelalte moduri de transport. Eu cred că aplicarea acestor recomandări ale Comisiei Europene în ceea ce priveşte măsurile specifice de protecţie sanitară obligatorii pe tot lanţul de transport aerian, de la aeroport la furnizorii de servicii la companii aeriene, va conduce la cel mai important lucru: la câştigarea încrederii pasagerilor. Acest lucru trebuie să-l urmărim", a afirmat Lucian Bode la Digi24.
Ministrul Transporturilor a susţinut că reglementările naţionale emise în timpul crizei vor trebui clarificate la nivelul Uniunii Europene, pentru ca toate companiile de transport să poată ştie cum se va efectua activitatea de transport după încheierea crizei.
"Problemele la nivelul industriei de transport din toate statele membre UE sunt aceleaşi. Aşadar soluţia nu poate fi decât una comună. Eu şi echipa din Ministerul Transporturilor am solicitat tuturor direcţiilor din minister, pe toate modurile de transport, un punct de vedere, o opinie, să spună fiecare cum vede modul în care se va desfăşura transportul de persoane, pe fiecare mod de transport, în etapa post-criză. Putem să identificăm soluţii la nivel naţional şi să spunem, de exemplu: transportul feroviar de persoane se va desfăşura conform regulilor deja stabilite în perioada stării de urgenţă, şi anume un loc liber, un loc ocupat, pentru a menţine distanţa socială. Dar, până la urmă cred că aceste reguli trebuie clarificate la nivelul Uniunii Europene şi trebuie respectate de către toate statele membre şi în opinia mea aşa se va întâmpla şi vom şti foarte clar cum se vor ocupa locurile în aeronavă, cum se vor emite biletele pentru transportul rutier de persoane intrajudeţean sau interjudeţean, sau cum se va desfăşura transportul cu metroul. Toate aceste lucruri vor trebui clarificate la nivelul Comisiei Europene şi am încredere că acest lucru se va întâmpla. Toate aceste lucruri trebuie lămurite prin standarde foarte clare pe fiecare mod de transport, şi atunci şi companiile, şi agenţiile de vânzare a biletelor, toată lumea trebuie să ştie cum se va desfăşura transportul post-criză, pe toate modurile de transport, nu numai cel aerian", a menţionat Lucian Bode.