Comisia Europeană vrea controlul total asupra economiilor din Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Călin Rechea

Un proiect de lege cu implicaţii deosebit de grave este în lucru la nivelul Comisiei Europene, conform unei ştiri din Frankfurter Allgemeine Zeitung. Legea va permite CE să obţină un control total asupra unor sectoare economice importante, fără acordul prealabil al statelor membre.

Puterile şi atribuţiile suplimentare cerute de Comisia Europeană, doar pentru situaţii de urgenţă desigur, includ puterea suspendării tuturor contractelor din sectorul privat şi forţarea companiilor de a constitui stocuri, conform articolului semnat de Hendrik Kafsack, corespondentul economic al cotidianului german la Bruxelles.

"Prin introducerea unui nou instrument de intervenţie pe piaţă în situaţii de urgenţă, Comisia doreşte să obţină drepturi extinse de intervenţie în economie. Statele europene trebuie să stopeze de urgenţă această lege, deoarece furnizarea bunurilor importante este sarcina companiilor, nu a politicienilor de la Bruxelles", accentuează Kafsack într-o notă pe marginea articolului. Kafsack mai subliniază că prevederile din proiectul de lege nu oferă prea multe mijloace prin care statele membre ale UE, teoretic încă suverane, ar putea să încetinească sau să blocheze acţiunile CE.

Legea a fost iniţiată de Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, care a învăţat lecţiile oferite de pandemie şi de războiul din Ucraina, după cum scrie FAZ.

Noua lege ar trebui să ducă la constituirea unui "instrument de urgenţă pentru piaţa unică", care să faciliteze controlul direct al Comisiei Europene asupra furnizării de produse în caz de criză, şi va fi prezentat public la mijlocul acestei luni.

Legea va permite Comisiei să intervină pe pieţele bunurilor care sunt considerate "importante", să ceară constituirea unor "rezerve strategice" şi chiar să specifice direct ordinea de executare a comenzilor primite de companiile din sectoarele critice, conform articolului din FAZ. De asemenea, Comisia doreşte şi puterea de a recomanda statelor membre ale UE modul în care vor fi distribuite aceste rezerve.

Mai mult, în cazul blocajelor de aprovizionare, "CE doreşte să poată specifica reorganizarea lanţurilor de aprovizionare şi distribuţie şi a liniilor de producţie, precum şi construirea unor noi capacităţi de producţie".

Oare unde doresc autorităţile europene să ajungă prin impunerea acestui amestec extrem de toxic între socialism şi fascism? Nu sunt suficiente lecţiile de până acum ale istoriei în ceea ce dezastrul planificării centralizate asupra libertăţii economice şi a celorlalte drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor?

Măsurile vor fi adoptate în cadrul a trei etape: planificarea de urgenţă, modul de vigilenţă şi modul de urgenţă. Companiile vor fi obligate să execute ordinele Comisiei Europene doar în "modul de urgenţă", a cărei perioadă de aplicare va fi limitată la şase luni, conform proiectului de lege.

"Pe lângă evitarea blocajelor în livrarea bunurilor de importanţă deosebită, Comisia Europeană doreşte să utilizeze legea şi pentru a preveni adoptarea unor măsuri de restricţionare a pieţei interne de către statele membre", după cum mai scrie FAZ.

Un astfel de caz a fost cel al interzicerii exportului de măşti din Franţa şi din Germania în perioada pandemiei, iar Comisia "doreşte să remedieze situaţia, în principal prin transparenţă şi o mai bună coordonare a măsurilor naţionale".

Consecinţele unei astfel de legi pentru asigurarea siguranţei energetice naţionale a statelor membre sunt extraordinare, mai ales în condiţiile în care toate măsurile adoptate de autorităţile europene pentru decarbonizare şi accelerarea tranziţiei către energia verde vor "asigura" o criză energetică permanentă şi dezindustrializarea masivă la nivel continental.

FAZ mai scrie că proiectul de lege a primit o serie de critici în Parlamentul European, mai ales în ceea ce priveşte fezabilitatea cerinţei de constituire a "rezervelor strategice" într-o eră a globalizării sau preluarea de la companii a sarcinii asigurării aprovizionării în condiţiile unei crize majore.

"Ne vom abţine de la aplicarea unor reglementări la nivel micro, aceasta nu este sarcina Comisiei Europene", a declarat preşedintele Ursula von der Leyen în faţa unor parlamentari din Bavaria, după cum scrie Die Welt.

Precizarea ar trebui să fie liniştitoare din punct de vedere al pericolului trecerii la planificarea până la nivel de companiei, dar aceste promisiuni nu au nicio valoare, aşa cum a arătat gestionarea pandemiei de către Comisia Europeană, care s-a făcut într-un mod complet lipsit de transparenţă, inclusiv în ceea ce priveşte adevăratele costuri ale programelor de aprovizionare cu serurile experimentale ARNm.

Implicaţiile deosebit de grave ale legii, care vor trimite Europa în vremea întunecată a planificării centralizate a economiei şi la controlul totalitar asupra societăţii, trebuie analizate deosebit de serios chiar şi de cei mai ardenţi susţinători ai integrării europene pe toate planurile.

O astfel de lege trebuie respinsă categoric de Parlamentul European, mai ales că încalcă flagrant spiritul tratatelor europene, care susţin piaţa comună bazată pe circulaţia liberă a cetăţenilor, mărfurilor, capitalului şi serviciilor.

O criză, oricât de mare ar fi ea, cu excepţia războiului, nu justifică adoptarea unor măsuri totalitare, deoarece istoria ne demonstrează, de nenumărate ori, că tocmai crizele, de cele mai multe ori "fabricate", reprezintă justificarea favorită a tiranilor care doresc să-şi mărească, extindă şi prelungească puterea arbitrară pe termen nedefinit.

Cei care vor vota pentru aprobarea unei astfel de legi în Parlamentul European, dacă "liderii" europeni vor mai permite aşa ceva în vremuri aşa de grele pentru Uniune, vor comite un act de înaltă trădare, nu doar faţă de propriile ţări, ci şi faţă de celelalte ţări europene şi faţă de ceea ce a fost odată spiritul european, înainte ca semnificaţia acestuia să fie confiscată şi dictată de autorităţile de la Bruxelles.

Iar implozia unei astfel de societăţi este un imperativ istoric determinat de natura umană, indiferent dacă există sau nu presiuni existenţiale externe.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Si tot control vrea asupra dotarilor militare.... dupa ce Europa a fost demilitarizata de Rusia.

    "European weapons stocks are running low as EU member states are making efforts to send military aid to Ukraine, the EU’s chief diplomat Josep Borrell warned on Monday (5 September), renewing calls to better coordinate European supplies to the war-torn country. 

    “The military stocks of most member states have been, I wouldn’t say exhausted, but depleted in a high proportion, because we have been providing a lot of capacity to the Ukrainians,” Borrell said during a debate with lawmakers in the European Parliament. 

    “It has to be refilled. The best way of refilling is doing that together. It will be cheaper,” he added." 

    Economia de piata libera e pe perfuzii. Nu putem vorbi de piata libera atata timp cat exista OPEC si cu un an in urma peste jumatate din gazul care se ardea in Europa era rusesc. Problema in UE e ca "locomotivele" sunt cel mai puternic afectate si se incearca o redistribuire a resurselor intre statele membre.

    1. Cred ca nu intelegi ca OPEC s-a creat tocmai pentru ca o piata "libera" sa zicem are potentialul (si a si produs in timp) crize majore care au afectat populatia. De la supra-productie la sub-productie. Iar OPEC a fost create de tarile producatoare tocmai pentru a fi un forum in care ele sa isi discute problemele de productie si sa nu concureze pana la canibalizarea si distrugerea reciproca. O piata libera duce la distrugerea concurentilor in urma "supravietuirii celui mai puternic".

    vrea...

    o UE cu doua viteze ...

    O UE controlata de la Davois.o UE controlata de multinationale , o UE in interes propriu , de buzunar 

    1. UE....adică Uniunea Eutanasierii populației....Cine este UE.

      ? O GASCA. DE EXCROCI..SATANISTI. .Problema se pune in momentul in care de undeva ...apare sentimentul normal al naționalizării complete a băncilor și corporațiilor. Dar atunci picam ...excat in locul de unde am plecat

      Nici cum "nu da bine*....Însă în condițiile naționalizării complete...prostimea e mai ușor de.manipulat. cred că asta vor. In acest caz ...m as bucura tare mult să revăd istoria ... Mussolini, Hitler etc...in acest caz ..."actorii" ar fi Klaus Swab, Cristin Lagard etc.... 

    Se forțează realizarea

    STATELOR UNITE EUROPENE, 

    desfintind statele NAȚIONALE,

    cu o conducere stil UE actual 

    1. Un fel de uniune luminată bazată pe planificarea centralizată. Sună bine.

      Uniunea Europeana nu poate merge decat spre o uniune mai puternica la toate nivelurile!

      Este clar ca nivelul de unificare nu este suficient -- si a dat aceasta situatie de europa cu 2 viteze! 

      Nu poate exista asa ceva! Europa trebuie sa aiba aceasi viteza si sa mearga catre o dezvoltare uniforma! 

      Cu aceasi moneda aceleasi reguli in mare masura acelasi regim de taxe in mare masura etc!

      Altfel uniunea se va destama --- este inevitabil! Ori se unifica real ca intrun stat uniform ori se destrama pe termen lung! Si in situatia actuala e clar ca e nevoie de unificare reala! altfel europa va fi inchitita din nou gradual de rusia! pericolul e de real~ 

      *inghitita

      Dar nu mai bine rămâne fiecare țară suverană și sa mai terminam cu bocancii pe care Ursula aka Davos vor sa ni-i pună pe grumaz din ce in ce mai tare?Iata unde au ajuns anii de "democratizare"ai UE și bineînțeles că vor veni vremuri mult mai rele decat ce e acum.Asta va fi rezultatul naționalizării și raționalizării de către UE a resurselor strategice.Eu unul nu vreau sa mă sugrume marii corporatiști de la Bruxelles,că sa mai facă niște 200% profit aia de la WEF.Ca e clar că aia conduc UE.Asa că hai mai bine sa rămânem suverani și sa hotărâm fiecare ce facem.Asa,macar cat Ungaria,că se pare ca le merge bine cu mai puțin spirit UE.De aia le și pun piciorul pe beregată cu PNRR-ul.Deci,hai mai puțin cu UE și mai mult suverani.Asta e părerea mea.Ca m-am cam saturat de comenzi de la pandemie încoace!

    Patriotardul Rares Bogdan ,tocmai evita subiectul din articol ,cerind majorari de ...pensii in Romania ,peste capul premierului!

    Mihai Tudose : foarte vocal pe politica interna (evident ca e mai greu sa ia atitudine la astfel de politici decat sa l tradeze pe Ponta ) 

    Plantata din presa e si doamna Carmen Avram ,si ea tot la TV in Romania prefera sa apara pe subiecte minore  

    Domnul Ciolos care a spart USR ul in tara : sa ia pozitie la Brussel ,nu se aude nimic din p d v al politicilor comunitare ! 

    Dupa lentoarea cu care conducerea EU a reactionat la subiectul ardent al formarii pretului la energie pe piata comuna (unde trebuiau sa scoata gazul manipulat de rusi din pretul electricitatii ,fie si macar temporar !) sa nu mai vina nici un om politic sa se prevaleze de directivele EU cand vrea ceva in politica romaneasca ! Si asta vine dupa deciziile catastrofale privind tempoul masurilor de retorsiune impotriva Rusiei ( prezentate initial ca ar distruge economia Rusiei ) . De fapt ,vedem acum ,masurile si aliantele facute de EU au distrus economia Europei ,si (absolut nedorit) au finantat Rusia ..

    Guvernul sa gestioneze tara si bugetul ,iar europarlamentarii sa si asume cxonsecintele politice ale activitatii lor la Brussel . 

    UE a rezolvat excelent pana acum

    toate crizele: 

    - migratie 

    - criza COvid/sanitara 

    - criza ucraineana 

    - criza economica-energetica 

    Oare pana unde se poate forță rabdarea 

    populației care pierde din nivelul de trai

    1. U.E. este o struto-camila hidoasa care mai devreme s'au mai tarziu se va dezintegra la fel ca surata sa U.R.S.S.

      sau*

    Problema este cine detine puterea in UE, cine controleaza Comisia Europeana ?

    Germania si Franta, desigur. 

    . Si apoi se pune problema care vor fi economiile ce se vor afla sub controlul acestei comisii controlate de Germania si Franta. Si in aceasta situatie vor fi economiile tarilor colonii, Romania in primul rand, Bulgaria, si se va incerca poate si cu Polonia, cea refractara sau cu Ungaria cea rebela. Ca doar nuo sa-i controleze pe Italiani, Spanioli, Greci, Portughezi. 

    Imperiul UE, franco - german, incepe sa impuna sclavia. Si jefuirea popoarelor subjugate.  

    Poporul Roman mai are cativa ani in care poate sa-si salveze existenta libera si demna.

    ROEXIT este acum, singura sansa a Romaniei de dezvoltare libera si de acces la progres si bunastare.  

    1. Nu fiti asa de SIGUR

      De exemplu, UE va putea decide ca e "strategic" ca rezervele de gaz ale României să "ajute" Germania.

      Doar timp de 6 luni.. de iarnă.. 

      Dacă nu mai au gaz ieftin de la rusi trebuie sa ia de undeva,adică de la fraierii de romani ,ca de...noi suntem învățați să suferim de frig și foame

    Susțin Roexit. UE a devenit URSS. România trebuie să fie libera.

    1. Libera si de una singura? Haha

      Subscriu.

       

      UE devine o piatra de moara pentru Romania.

      Toti golanii neocomunisti de dupa 1989 s-au ascuns sub umbrela UE.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb