COMISIILE ECONOMICĂ ŞI DE BUGET DIN SENAT AU APROBAT PROIECTUL LEGISLATIV Creanţele vândute recuperatorilor, posibil să fie răscumpărate la dublul preţului cu discount

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2017

Creanţele vândute recuperatorilor, posibil să fie răscumpărate la dublul preţului cu discount

Forul decizional este Camera Deputaţilor

Creanţele vândute de bănci recuperatorilor este posibil să fie răscumpărate de împrumutaţi la dublul preţului cu discount, dacă proiectul de lege care prevede acest lucru va trece de Parlament.

Iniţiativa legislativă a fost aprobată, ieri, în comisiile economică şi de buget din Senat, care s-au reunit în şedinţa comună.

Senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, ne-a declarat: "Iniţiativa noastră a trecut de cele două comisii de specialitate, deşi senatorul liberal Romulus Bulacu a votat împotrivă. Proiectul de lege este foarte important pentru consumatori, întrucât aceştia îşi pot răscumpăra locuinţele, în timpul proceselor din instanţă, la dublul preţului cu care au fost vândute către recuperatori, iar datoria va fi stinsă. Cu alte cuvinte, dacă imobilul a fost vândut cu 5000 de lei, în loc de 50.000 de lei era valoarea creditului, atunci debitorul îl poate răscumpăra cu 10.000 de lei".

Potrivit domnului Zamfir, împrumutaţii au drept de preempţiune asupra garanţiilor imobiliare în cauză. Senatorul ne-a mai spus că urmează să amendeze proiectul legislativ cu o prevedere care să presupună un termen de şase luni în care debitorii să-şi poată răscumpăra imobilul.

Daniel Zamfir anunţase încă din vară iniţierea acestui proiect de lege, ce reintroduce retractul litigios în contractele dintre consumatori şi bănci, eliminat în 2011.

Concret, iniţiativa legislativă prevede: "Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. (...) Debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul preţului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanţa, fără costuri suplimentare".

Expunerea de motive menţionează: "Utilizarea excesivă a unor instrumente juridice de concentrare a puterii economice şi abuzurile întâlnite în practică în desele cazuri în care debitorii sunt «împachetaţi» în portofolii de creanţe indiferent de starea lor financiară şi de atitudinea faţă de datorie relevă necesitatea instituirii unor garanţii legale în vederea apărării drepturilor consumatorilor atrenaţi, fără voia lor, în aceste operaţiuni, mai ales în relaţia cu entităţi cum sunt colectorii de creanţe, care, în prezent, sunt foarte sumar reglementate. Libertatea contractuală exercitată de pe poziţii de putere economică dominantă derapează uşor în abuz de putere economică, iar aceasta ajunge, deseori, să eşueze într-o lipsire de libertate a debitorului captiv în cadrul unor raporturi juridice care îl leagă de creditorul dominant pe perioade mari de timp. Multiplicat la infinit, acest raport juridic de captivitate poate avea consecinţa risipirii energiei şi a resurselor financiare necesare revigorării economiei naţionale şi poate determina un colaps economic şi social, prin oprirea circulaţiei banilor şi reducerea la cote de avarie a consumului. În acest context, societăţi comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanţelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanţă, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor, drenând de resurse patrimoniul acestora şi grevând fracţiuni importante din veniturile lor viitoare, care vor fi deturnate de la destinaţiile lor normale: întreţinere familială, facturi la utilităţi, educaţia copiilor, îngrijirea sănătăţii, activităţile sportive şi culturale.

Acest domeniu impune o reglementare mai atentă, fiind vorba, în general, despre cazuri sociale, dar mai ales despre exploatarea situaţiei tragice a unor persoane care sunt pe cale de a fi evacuate din locuinţa de familie. Acesta este un domeniu în care nu poate fi clamată libertatea absolută a pieţei în contra imperativului de a oferi o protecţie unor categorii dezavantajate de consumatori în faţa intereselor speculative ale unor entităţi ghidate exclusiv de imperativul profitului maximal".

Dacă va trece de plenul Senatului şi apoi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, atunci legea va intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi se va aplica inclusiv contractelor aflate în derulare.

Piaţa achiziţiilor de credite a fost reglementată, anul trecut, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în contextul transpunerii în legislaţia naţională a Directivei Europene 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale.

Conform reprezentanţilor Băncii Naţionale a României (BNR), legislaţia din domeniu reflectă opţiunea legiuitorului naţional de a stabili un cadru de reglementare mai restrictiv pentru operaţiunile prin care se transferă către terţi credite acordate consumatorilor.

Ţara noastră se află printre statele cu cea mai mare dinamică de vânzare a creditelor neperformante, conform studiilor de specialitate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Iata cum "marele economist al PNL", Daniel Zamfir, ii invata pe romani sa nu-si mai plateasca ratele la banci pentru casele cumparate cu credite. Dupa mintea lui Zamfir, acum nici cei care au posibilitatea de a-si plati ratele nu trebuie sa o mai faca, pentru ca, daca li se iau casele dupa ce au achitat 2-3 rate, bancile le iau casele si le vand recuperatorilor la 5% din valoarea lor iar rau-platnicii si le iau de la recuperatori la un pret egal cu 10 % din valoare. Adica: iau un credit de 50000 euro, platesc 300 euro si apoi astept ca banca sa-mi ia casa si sa o vanda recuperatorilor cu 2500 euro (5% din valoare), dupa care recuperatorul e obligat sa mi-o vanda cu 5000 euro. Uite cum, eu, un rau platnic, iau o casa de 50000 euro cu banii unei banci, pe care o platesc doar cu 5300 euro. Mai Zamfire, cand o sa ai tu o banca sa propui o lege ca asta. Nu cred ca bancile vor mai da credite pentru case daca o asemenea lege va fi aprobata de parlament. Sper sa nu mai fii pe listele PNL la alegerile viitoare.

    1. Pai problema e a bancilor ca au vandut o creanta cu 5% din valoarea creditului nu a legii.... esti pe langa mai citeste legea.... tocmai asta face legea obliga bancile sa vand bunurile la o valoare apropiata de valoare creditelor, tocmai sa nu mai existe diferenta asa mare si datornicul sa continue sa fie urmarit si ptr restul de bani de la 5000 la 50000 euro; si fara casa si cu banii dati si in continuare dator vandut.

      Asta face legea egalizeaza obligatiile. 

      Sper sa nu ajungi niciodata rau platnic ca te-au ars bancile. 

      IMPORTANT : BANCA CENTRALA EUROPEANA A IMPUS BANCILOR DIN ROMANIA SA DEA CREDITE DOAR CLIENTILOR DE NOTA 10. OARE DE CE A CERUT BANCA CENTRALA EUROPEANA ASTA? PROBABIL DIN CAUZA MIZERIILOR PE CARE LE0--AU FACUT BANCILE IN ROMANIA...

      TOATE BANCILE SUNT GOALE ZILNIC. NUMAI INTRA NIMENI IN ELE.ASTA INSEAMNA FALIMENT....CAND O BANCA NU ARE CLIENTI SI NU DEZVOLTA ACTIVITATE ECONOMICA VIITOARE...FALIMENT, FALIMENT, FALIMENT.SUCCESURI LA TOTI BANCHERII... 

      nici o banca nu a vandut o creanta cu 5% din valoarea creditului care are garantie imobiliara

      Au vandut creantele pe alte piete externe(din Romania in alte state UE), au externalizat creditele in afara tarii...eu erodat baza de impozitare(au vandut creditele la marjele de profit), piata din romania nu este aceeasi cu piata din UE...bancile sa ne arate DOSARELE PRETURILOR DE TRANSFER AL CREDITELOR IN EXTERIOR...O SA AVETI SURPRIZE FOARTE MARI ca nu au platit impozite in nici o tara...DE ASTA CE ZICE BNR??? CUM A SUPRAVEGHEAT BNR??? TACE MANOLE !!! LA INCHISOARE CU MANOLE CA I-A ACOPERIT SI TOTI BANII AU PLECAT IN AFARA ROMANIEI !!! RUSINEEEEE MANOLE!!!!

      Iar noi de unde sa cunoastem acest pret de cesionare, cand recuperatorul nu este de acord sa-l divulge, iar instanta de judecata, desi este solicitata sa faca lumina in acest caz, il acopera in continuare fara a pune la dispozitia debitorului documentele cu procentul real de vanzare a creantei, nu a intregii datorii compusa din creanta + accesorii (dobanzi, comisioane, penalitati). Firma colectoare, daca este doar un SRL nereglementat de BNR, nu are voie sa incaseze dobanzi, comisioane, penalitati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb