Guvernul a aprobat schimbarea denumirii Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior în "Comitetul Interministerial de Garanţii, Credite şi Asigurări", în concordanţă cu tipurile de operaţiuni în numele şi contul statului pe care acesta are competenţa să le examineze şi să le aprobe.
Acesta va fi un organism de specialitate fără personalitate juridică, el funcţionând pe lângă Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), şi va continua să examineze şi să aprobe operaţiunile de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de EXIMBANK S.A. în numele şi în contul statului, având şi atribuţia de a examina şi aviza emiterea de garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de agenţi economici şi subîmprumuturile acordate de MEF .
De asemenea, se are în vedere crearea unui mod de lucru mai puţin birocratic între EXIMBANK şi Comitetul Interministerial de Garanţii, Credite şi Asigurări, care să asigure un răspuns mai operativ la cererile de accesare a instrumentelor specifice de susţinere oferite de statul român. Comitetul Interministerial de Garanţii, Credite şi Asigurări va lua hotărâri în baza soluţiilor propuse de EXIMBANK S.A. cu privire la solicitările de finanţări, garanţii şi asigurări ale operatorilor economici.
Solicitările vor fi analizate cu profesionalism şi maximă celeritate de specialiştii din cadrul EXIMBANK S.A., care au competenţa să propună soluţii optime pentru susţinerea dezvoltării activităţii acestor operatori economici, în condiţiile folosirii eficiente dar în acelaşi timp prudenţiale a fondurilor alocate de la bugetul statului în acest scop.
Prin Tratatul de aderare la UE, România şi-a asumat obligaţia de a transpune în legislaţia internă directivele forului comunitar, printre care şi cele aferente activităţii de asigurare a creditelor de export: Directiva nr. 98/29/CE din 7 mai 1998 privind armonizarea principalelor dispoziţii aplicabile asigurării creditelor de export pentru operaţiunile care beneficiază de acoperire pe termen mediu şi lung şi Directiva nr. 84/568/CEE privind obligaţiile reciproce ale societăţilor de asigurare a creditelor de export ale statelor membre care acţionează în numele sau cu sprijinul statului, sau ale serviciilor publice care acţionează în locul acestor societăţi, în cazul asigurării comune a unui contract care include unul sau mai multe subcontracte în unul sau mai multe state membre ale UE.
Principiile şi regulile prevăzute de cele două directive menţionate privesc activitatea de asigurări desfăşurată de Banca de Export-Import a României EXIMBANK S.A. ("EXIMBANK S.A.") în numele şi în contul statului, activitate care intră în competenţa de aprobare a Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior. Pe de altă parte, modificările aduse Legii 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK S.A. prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 146/2005, care au vizat în special lărgirea obiectului de activitate al EXIMBANK S.A., impun armonizarea cu noul cadru legislativ a reglementărilor referitoare la atribuţiile Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, cu privire la aprobarea instrumentelor specifice derulate de EXIMBANK S.A. în numele şi în contul statului, precum şi a operaţiunilor individuale efectuate de aceasta.