Compania belgiană Carmeuse Holding va înfiinţa o pepinieră de sălcii energetice în judeţul Arad

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii / 17 ianuarie 2013

Salcia este cea mai bună specie de materie primă pentru pelet şi brichet.

Salcia este cea mai bună specie de materie primă pentru pelet şi brichet.

Compania belgiană Carmeuse Holding va amenaja, anul acesta, o pepinieră de sălcii energetice în localitatea arădeană Bata, localitate cunoscută investitorilor după pepinierele de plopi energetici exis­tente.

Conform primarului localităţii Bata, Ion Micurescu, administraţia comunei a avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei cu privire la investiţie.

"Firma a cumpărat de la un număr de localnici teren agricol din zonele mai joase, propice culturii pe care ei vor s-o înfiinţeze aici. Este vorba de o pepinieră de sălcii energetice - după modelul plopilor energetici", a explicat Ion Micurescu.

Compania belgiană a achiziţionat 400 ha teren pentru această cultură iar în perioada imediat următoare circa 80 ha vor fi pregătite pentru ca din primăvară cultura de sălcii să poată fi înfiinţată.

Această investiţie va genera câteva zeci de noi locuri de muncă în zonă.

Pepiniera de sălcii vine să completeze cele patru investiţii existente în comună, Cariera DIABAS, Asociaţia "Ocolul Silvic Stîrcea-Mocioni", Casa Bata şi pepiniera de plopi energetici.

Salcia energetică este o plantă cu creştere rapidă (cca. 3-3,5 cm/zi), aducând în primul an 1-3 lăstari şi ajungând la 2-3 m înălţime. Întreţinerea culturii este foarte simplă, o bună parte a lucrărilor fiind executată înainte şi la începutul vegetaţiei: tratament cu ierbicid total, arătura adâncă, dezinfectarea solului, plantarea şi combaterea chimică şi mecanică a buruienilor. În continuare, salcia creşte foarte repede, în anul al doilea tufele aducând 10-15 de lăstari, dintre care aproximativ jumătate ating înălţimea de 6-7 m şi diametrul de până la 3-4 cm. Planta dispune de o putere calorică ridicată: cca. 18.000 - 19.000 kJ/kg. Pe lângă caracteristicile de mai sus, cultivarea salciei energetice prezintă o serie de avantaje care justifică răspândirea ei pe scară largă în ţările UE şi datorită cărora de câţiva ani a fost nominalizată ca plantă energetică subvenţionată. Costurile de înfiinţare a plantaţiei sunt estimate la aproximativ 2.300 euro+TVA/ha.

Fondată în 1860, în LiPge, Carmeuse Holding este astăzi lider în utilizarea calcarului şi a derivaţilor săi în toate formele, incluzând varul (oxid de calciu), varul stins (hidroxil de calciu) şi dolomite (calcium and magnesium carbonate). Carmeuse Holding este prezentă în aproximativ 90 de locaţii în Europa de Vest (Italia, Belgia, Franţa şi Olanda), Europa Centrală şi de Est (Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, România şi Turcia) şi America de Nord (Statele Unite şi Canada) şi Africa (Ghana). În anul 2008, cifra de afaceri netă per întregul grup a fost de 1,2 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb