Compania "Impact" acuză Guvernul de concurenţă neloială în piaţa imobiliară

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 24 iunie 2004

Consiliul Concurenţei afirmă că este vorba de ajutoare sociale pe care le primesc beneficiarii ANL, iar nu Agenţia

Conducerea ANL susţine că agenţia este doar un intermediar între beneficiar, constructor şi bănci şi nu obţine profit

Conducerea societăţii de construcţii "Impact" a continuat ieri seria atacurilor asupra Agenţiei Naţionale a Locuinţelor (ANL) acuzînd-o de practici anticoncurenţiale, deoarece limitează libertatea comerţului pe piaţa imobiliară şi stabileşte condiţii discriminatorii pentru activitatea agenţilor economici din acest sector. Dan Ioan Popp, directorul general al "Impact", a susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că ANL primeşte ilegal ajutoare de stat care îi aduc avantaje economice. Dintre ajutoare, domnul Popp a enumerat punerea la dispoziţie în folosinţă gratuită de terenuri, proiecte de utilităţi şi dotări tehnico-edilitare de către unităţile administrativ-teritoriale şi este scutită de orice taxe referitoare la autorizarea şi avizarea construcţiilor.

Domnia sa a adăugat: "ANL oferă avantaje doar beneficiarilor ei, precum subvenţii la credite ipotecare, subvenţii de 20% din valoarea locuinţei şi scutirea sau reducerea plăţii taxelor şi impozitelor pentru teren, construcţie şi întabulare. În cazul locuinţelor, atît la construire, cît şi la închiriere, pot beneficia de subvenţii doar acei tineri care sînt acceptaţi de ANL, numărul lor fiind limitat de capacitatea acesteia. Agenţia primeşte avantaje din resurse de stat conform Legii 152/1998 şi este o întreprindere pentru că desfăşoară activităţi în scop lucrativ, este angajată într-o activitate economică şi oferă bunuri şi servicii pe piaţa imobiliară".

Directorul general al "Impact" susţine că ANL distorsionează concurenţa pentru că poate să pună în circulaţie produse şi servicii la un preţ cu circa 50% mai redus. Domnul Popp a concluzionat: "Ajutorul de stat acordat ANL este ilegal şi, conform Legii 143/1999, orice intenţie de a acorda un ajutor de stat nou sau de a modifica un ajutor de stat existent se notifică de Consiliul Concurenţei. Acesta poate cere Curţii de Apel anularea actului prin care s-a dispus alocarea ajutoarelor către ANL". Domnia sa afirmă că a depus o sesizare la Consiliul Concurenţei, dar că nu a primit nici un răspuns.

Dan Ioan Popp a mai spus că efectul pe termen mediu şi lung al preţurilor practicate de ANL în construcţia de locuinţe este ruinător pentru că beneficiarii sesizează că produsele agenţiei sînt mult mai ieftine şi se îndreaptă, într-o proporţie din ce în ce mai mare, către oferta ANL. Domnia sa susţine că un întreprinzător privat nu poate practica preţurile agenţiei pentru că ar ieşi în pierdere sau chiar ar da faliment. "M-am calificat ca antreprenor pentru lucrările de construire a cartierului ANL Henri Coandă, dar am renunţat pentru că am constatat că aş fi pierdut foarte mult la preţurile impuse de agenţie", a menţionat domnul Popp.

Reprezentantul "Impact" a declarat că ANL deţinea, anul trecut, o cotă de piaţă de circa 23% şi că, pentru prima dată în 2003, numărul locuinţelor realizate în regie proprie sau de operatori privaţi a fost mai mic cu 2.000 de unităţi faţă de anul precedent.

"Impact" propune modelul european de subvenţionare a cererii de locuinţe. Dan Ioan Popp, directorul general al companiei, a explicat că este mult mai uşor ca ajutoarele să fie acordate direct beneficiarilor, după o grilă bine stabilită, atît pentru chirii, cît şi pentru construcţia de case noi. "În acest fel, nu se distorsionează preţurile pieţei, şi de ajutoare pot beneficia mult mai mulţi tineri", a adăugat domnia sa.

George Musliu, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, a explicat că ANL nu primeşte subvenţii de la stat şi a precizat că este vorba de un ajutor social pe care autorităţile îl acordă persoanelor fizice, beneficiare ale programelor agenţiei. Domnia sa a adăugat: "Consiliul nu notifică ajutoarele sociale, care sînt recunoscute de Uniunea Europeană. ANL nu obţine profit precum «Impact» din această activitate şi nu se adresează celor care au bani. Agenţia doar pune în practică un ajutor social al statului îndreptat către anumite categorii defavorizate".

Corneliu Popescu, directorul general al ANL, declară că agenţia nu este constructor sau investitor, ci are rolul să intermedieze relaţia dintre proiectanţi, antreprenori, bănci şi beneficiari. Domnia sa a subliniat: "Construcţia de locuinţe destinate închirierii către tineri nu este subvenţionată. Programul de credit ipotecar se adresează clasei medii, iar după introducerea TVA pentru locuinţele noi prin ANL, statul a decis acordarea unei subvenţii de 20% din valoarea casei pentru a facilita în continuare accesul acestui segment la programul menţionat. «Impact» nu a mai vrut să lucreze cu ANL, pentru că nu obţinea profitul dorit. Administraţiile locale sînt obligate să efectueze lucrările pentru utilităţi pe domeniul public. Beneficiarii ANL achită extinderea utilităţilor pe lotul de teren aferent casei achiziţionate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb