Ministerul Finanţelor a cerut companiei "Mittal Steel", care a preluat combinatul siderurgic "Sidex" Galaţi, să achite în întregime preţul aferent acţiunilor cumpărate de la stat la privatizare, susţin surse guvernamentale. Autorităţile au comunicat, imediat după privatizare, că valoarea tranzacţiei a fost de 70 de milioane de dolari, din care proprietarul a achitat, pînă în prezent, 35 de milioane de dolari. Preşedintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, a declarat, în luna aprilie, că proprietarii de la Sidex au achitat contravaloarea primelor două rate şi că obligaţiile ambelor părţi contractuale au fost respectate întocmai pînă în acel moment. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a precizat, în luna martie, că restul plăţii de pînă la 70 de milioane de dolari vor fi încasaţi după finalizarea tuturor procedurilor legale legate de conversia datoriilor în acţiuni, respectiv de majorarea capitalului social cu valoarea acestora şi îndeplinirea obligaţiilor contractule. Aşadar AVAS a cerut retroactiv cele 35 de milioane de dolari, deoarece Ministerul Finanţelor a început abia acum o investigaţie menită să cerceteze dacă investitorul indian a îndeplinit obligaţiile contractuale. Iar contractul de la "Sidex" rămîne în continuare secret. Valoarea contractului rămîne, de asemenea, incertă, la fel ca şi facilităţile sau obligaţiile pe care statul şi le-a asumat la privatizare. În timp ce autorităţile române comunicau în Bucureşti că valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 70 milioane de dolari, "Mittal Steel" raporta în SUA că a achiziţionat combinatul din Galaţi în schimbul sumei de 60 milioane de dolari.
Ministerul Finanţelor verifică contractul de privatizare al combinatului siderurgic din Galaţi, însă se fereşte să dea prea multe amănunte. La solicitarea noastră, reprezentanţii ministerului au admis doar că verifică aspecte legate de "derularea contractului de privatizare şi de respectarea clauzelor acestuia de către cumpărător", fără să confirme dacă ministerul a cerut, sau nu, companiei indiene să achite integral suma stipulată în contractul de privatizare.
Motivul pentru care contractul de la Sidex este luat astăzi la puricat răspunde la o solicitare venită tocmai de la Comisia Europeană, care monitorizează cu grijă capitolul concurenţă şi ajutoare de stat. Şi Consiliul Concurenţei a demarat recent o investigaţie legată de ajutoarele de stat primite de combinatul siderurgic, de la privatizare şi pînă astăzi.