Companii româneşti, cercetate de Parchetul European pentru fraudarea TVA

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 8 decembrie 2023

Companii româneşti, cercetate de Parchetul European pentru fraudarea TVA

English Version

Mai multe companii din ţara noastră sunt cercetate de Parchetul European (EPPO) pentru că au făcut parte dintr-o schemă de fraudare intracomunitară a TVA, schemă ce cuprinde firme din peste 30 de state, se arată într-un comunicat de presă emis de EPPO.

Investigaţia a fost demarată de procurorii portughezi care ţin de EPPO care au întocmit un rechizitoriu ce priveşte 12 suspecţi şi 15 companii, pe baza cercetărilor penale iniţiate în urmă cu doi ani în cadrul operaţiunii derulată la nivel european sub denumirea Amiral.

Inculpaţii - zece cetăţeni portughezi şi doi francezi - sunt acuzaţi de înfiinţarea şi funcţionarea unei organizaţii criminale, bazată pe vânzarea de bunuri electronice şi ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fraudă fiscală agravată, spălare de bani şi corupţie activă şi pasivă în sectorul privat, în perioada 2016-2022. Cinci dintre acuzaţi au fost arestaţi preventiv, dintre care unul se află în arest la domiciliu, se arată în comunicatul de presă citat.

În acelaşi dosar procurorii europeni au pus sub urmărire penală 14 companii înregistrate în Portugalia şi una înregistrată în Cipru. Potrivit procurorilor, inculpaţii ar fi folosit o reţea de firme pentru a se sustrage de la plata TVA în timpul tranzacţionării cu dispozitive electronice, prin utilizarea de facturi şi declaraţii fiscale frauduloase. Schema frauduloasă a profitat de normele UE privind tranzacţiile transfrontaliere dintre statele sale membre - deoarece acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată - utilizând un lanţ de comercianţi care nu şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale. De asemenea, suspecţii sunt acuzaţi că au canalizat profiturile ilicite către conturi bancare din ţările din afara UE. Potrivit probelor, pentru a disimula provenienţa infracţională a profiturilor, sumele obşinute de aceştia au fost investite în imobiliare şi în vânzarea de produse de lux în UE . Procurorii susţin că grupul a fost asistat de un manager de private banking, pentru a eluda regulile în vigoare privind prevenirea şi combaterea spălării banilor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 25 de ani de închisoare. Companiile acuzate riscă amenzi financiare şi dizolvarea.

Prejudiciul estimat numai în Portugalia se ridică la peste 80 de milioane de euro. Pierderile estimate pentru UE şi pentru bugetele naţionale ale ţărilor UE afectate de activităţile care fac obiectul anchetei, în cadrul navei amirale a investigaţiei Amiral, sunt estimate la 2,2 miliarde de euro.

Rechizitoriul vine în urma unei anchete de doi ani conduse de EPPO. Lucrând împreună dincolo de frontiere, procurorii europeni, procurorii europeni delegaţi, analiştii de fraudă financiară ai EPPO şi reprezentanţii Europol, Eurojust şi autorităţile naţionale de aplicare a legii din 16 state membre au reuşit să unească punctele dintre o reţea de companii din Portugalia şi alte 9000 de companii, precum şi peste 600 de persoane aflate în diferite ţări.

Potrivit anchetei Amiral, activităţile criminale au fost răspândite în peste 30 de ţări. Acestea includ 16 state membre care participă la EPPO - Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania şi Slovacia -, precum şi Ungaria, Irlanda, Polonia şi Suedia. Raza de acoperire s-a extins la ţările din afara UE - inclusiv Albania, Antigua şi Barbuda, China, Dubai, Hong Kong, Mauritius, Serbia, Seychelles, Singapore, Elveţia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Statele Unite.

La 29 noiembrie 2022 , EPPO, în cooperare cu agenţiile naţionale de aplicare a legii, a efectuat măsuri de investigaţie simultane în Belgia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovacia şi Spania , inclusiv peste 200 de percheziţii. În urma acestora, au fost arestaţi 14 suspecţi conducători ai schemei criminale - cinci dintre ei rămân în arest preventiv. De asemenea, autorităţile au confiscat bunuri în valoare de peste 59 de milioane de euro, şi anume:

- 19 active imobiliare, cu o valoare estimată de 46 milioane euro

- 26 de maşini, cu o valoare estimată combinată de 1,4 milioane euro

- peste 2,2 milioane euro în numerar

- peste 6,7 milioane euro în conturi bancare

- 26 de ceasuri de lux, cu o valoare estimată de 1,3 milioane euro

- 41 de bijuterii, cu o valoare estimată de 48.000 euro

- 23 de produse de marcă, cu o valoare estimată de peste 90.000 euro

- acţiuni la companii în valoare de 520.000 euro.

Această investigaţie a implicat 22 dintre procurorii europeni delegaţi ai EPPO, coordonaţi de biroul central al EPPO, care au conceput şi implementat o abordare investigativă comună pentru o întreagă reţea de grupuri de crimă organizată, fără de care nu s-ar putea desfăşura o anchetă de amploarea operaţiunii Amiral.

Suspecţii continuă să fie cercetaţi în dosare separate, în Portugalia şi în alte ţări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Urmeaza firme de prod petroliere ptr...lucru cu salariati din insula MAN, sau Lugera,?

    fierul vechi, transfer de bani , intermedieri cu comisioane ptr import? Poate fi real? 

    cons de supraveghere cu plati de la 574 000 la 1600000 euro?? 

    Nu au bani de bonuri de masa corecte , sau salarii corect stabilite...

    Insula MAN??? 

    Eroii lui Catu!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb