În primul semestru al anului, companiile de asigurări membre ale UNSAR au plătit despăgubiri de peste 24 milioane lei pentru daunele cauzate de furtuni locuinţelor asigurate, ceea ce reprezintă 94% din totalul despăgubirilor acordate în 2023 pe baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, potrivit comunicatului emis redacţiei.
În primul semestru al anului, valoarea despăgubirilor plătite pentru daunele cauzate de furtuni a fost de aproximativ 24 milioane lei, acoperind 3.179 de dosare de daună. Astfel, valoarea medie a despăgubirilor într-un dosar de furtună a fost de aproximativ 7.550 lei, cu 45% mai mult decât venitul mediu al unui român (5.228 lei în septembrie, conform INS).
"Furtunile se află în topul riscurilor pe care românii le consideră ameninţări pentru locuinţele lor - 4 români din 10 se tem că furtunile şi vijeliile i-ar putea afecta la un moment dat. Ne putem proteja financiar de aceste consecinţe ale schimbărilor climatice cu ajutorul unei poliţe de asigurare facultativă a locuinţei", a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte Director General al UNSAR.
Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR, a subliniat că doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate împotriva riscului de furtună prin asigurări facultative. În plus, valoarea medie a despăgubirilor pentru pagubele produse de furtună a crescut cu 36% faţă de anul trecut, pe fondul intensificării fenomenelor meteorologice extreme.
În România, asigurările facultative pentru locuinţe pot fi încheiate doar pentru proprietăţi deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Aceste poliţe facultative oferă o protecţie extinsă, acoperind riscuri multiple, inclusiv dezastre naturale, incendii, furtuni, inundaţii din avarii ale instalaţiilor, dar şi daune la bunuri electronice sau electrocasnice. Ele pot fi personalizate cu clauze suplimentare pentru a răspunde nevoilor individuale, cum ar fi acoperirea prejudiciilor faţă de vecini, avariile panourilor fotovoltaice sau intervenţii urgente pentru diverse avarii.