Companiile din indicele BET înregistrează o creştere de 45% a profitului net în T3

A.D.
Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2024

Companiile din indicele BET înregistrează o creştere de 45% a profitului net în T3

Companiile din indicele BET înregistrează o creştere de 45% a profitului net în T3 al acestui an, datorită câştigurilor unice raportate de Digi Communications şi Banca Transilvania, potrivit unei analize realizată de Divo Pulitika, Manager de Fond, InterCapital Asset Management.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât şi pe fondul unor creşteri organice solide în sectoare cheie. Performerul principal al anului din perspectiva impactului în indice, rămâne Banca Transilvania, care a raportat creşteri semnificative ale profitului datorită unei îmbinări între creşterea organică şi câştigurile financiare unice, în timp ce DIGI a atins niveluri istorice ale profitului. Pe de altă parte, companiile din sectorul energetic au înregistrat rezultate semnificativ mai slabe decât în 2023.

Totuşi, în ciuda acestor rezultate mixte, indicele BET continuă să fie unul dintre cele mai accesibile la nivel global, reflectat printr-un raport P/E scăzut.

Conform datelor analizate până la 15 noiembrie, toate companiile din cadrul indicelui BET, urmărite şi de fondul InterCapital BET-TRN UCITS ETF, şi-au publicat rezultatele financiare pentru T3 2024. Analiza evoluţiei profitului la nivel de indice evidenţiază tendinţe contradictorii. Cele cinci companii care au înregistrat cele mai mari creşteri ale profitului net atribuibil acţionarilor între iulie şi septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, sunt DIGI, +2534% până la 1,6 miliarde lei, MedLife, +339% până la 4,7 milioane lei, Transelectrica, +227% până la 146,8 milioane lei, Banca Transilvania, +148% până la 1,7 miliarde lei, şi Sphera Franchise Group, +82%, până la 29,7 milioane lei. Pe de altă parte, cele mai accentuate scăderi au fost înregistrate de TTS, care a raportat o pierdere de 8,1 milioane lei în T3 2024, comparativ cu un profit de 88,2 milioane lei în T3 2023, Teraplast, cu o pierdere de 0,4 milioane lei în T3 2024 faţă de un profit de 7,8 milioane lei în T3 2023, Premier Energy, cu o scădere de 49% până la 6,6 milioane lei, Electrica, cu o scădere de 36% până la 200,4 milioane lei, şi Nuclearelectrica, cu o scădere de 36% până la 441,6 milioane lei.

Creşterea spectaculoasă a profitului raportată de DIGI a fost determinată în principal de vânzarea reţelei sale FTTH din Spania. Excluzând această tranzacţie, profitul de bază al companiei a fost în scădere.

Similar, creşterea impresionantă a profitului Banca Transilvania a inclus un câştig unic de 807,4 de milioane de lei, care are legătură cu achiziţiile realizate în acest an - achiziţia OTP Bank România şi BCR Chişinău - dar şi fără acest impact, banca a obţinut o creştere organică solidă de 31% în acest trimestru.

Sectorul energetic, care în mod tradiţional reprezintă o parte semnificativă a indicelui BET, a avut un al treilea trimestru relativ slab. Preţurile mai mici la energie şi provocările specifice, cum ar fi producţia redusă a Hidroelectrica din cauza unui sezon hidrologic slab, au condus la scăderi ale profitului. Pe lângă Premier Energy, Electrica şi Nuclearelectrica, deja menţionate, Hidroelectrica a înregistrat o scădere a profitului de 32% în T3 2024, până la 841,8 milioane lei, OMV Petrom a raportat o scădere de 19%, până la 1,3 miliarde lei, iar Romgaz a consemnat o scădere de 10% a profitului, acesta ajungând la 436,4 milioane lei.

Pe o bază agregată, indicele BET a raportat o creştere trimestrială a profitului de 45%. Totuşi, excluzând câştigurile unice ale DIGI şi Banca Transilvania, cifra ajustată indică o scădere de 20% pentru companiile din BET în T3 2024 faţă de T3 2023.

Analizând rezultatele pentru primele nouă luni ale anului, diferenţa dintre cifrele raportate şi cele normalizate se reduce, cu o creştere de 25% a profitului raportat pentru emitenţii din BET 20 (incluzândcâştigurile unice) şi o creştere de 3% pe bază normalizată (excluzând câştigurile unice).

De exemplu, performanţa OMV Petrom din prima jumătate a anului a fost suficient de solidă pentru a compensa rezultatele mai slabe din cel de-al treilea trimestru. La nivelul celor mai performante companii din primele nouă luni ale anului 2024, compania Digi Communications este lider, cu o creştere de 887% a profitului net, ajungând la 1,8 miliarde lei, urmată de Transgaz, al cărei profit net a crescut cu 282%, până la 146,6 milioane lei, MedLife, cu o creştere de 253%, ajungând la 25,1 milioane lei, Sphera Franchise Group, cu o creştere de 115%, până la 70,4 milioane lei, şi Transelectrica, cu o creştere de 99%, până la 410,4 milioane lei.

În ceea ce priveşte companiile care au generat cele mai mari profituri în primele nouă luni ale anului, OMV Petrom se află pe primul loc, cu un profit de 3,9 miliarde lei (+54% faţă de aceeaşi perioadă din 2023), urmată de Banca Transilvania, care a generat 3,8 miliarde lei (+70%), şi Hidroelectrica, care a înregistrat o scădere de 32%, ajungând la 3,5 miliarde lei. Doar una dintre cele 20 de companii din indice nu a reuşit să genereze profit net, aceasta fiind Teraplast, care a raportat o pierdere netă de 7 milioane lei în primele nouă luni din an.

În ciuda fluctuaţiilor recente, indicele BET continuă să ofere o evaluare atractivă. Cele mai recente date arată că profitul anualizat normalizat al indicelui a scăzut cu 5%, ceea ce a determinat o creştere uşoară a raportului P/E, de la 9,0x la 9,4x. Această evaluare rămâne extrem de competitivă în comparaţie cu reperele internaţionale: S&P 500 din SUA este evaluat la 25x, Nasdaq la 33x, DAX din Germania la puţin sub 15x, MSCI Emerging Markets la 14x, iar MSCI Frontier Markets la 10x. În Europa Centrală şi de Sud, CROBEX10 din Croaţia are un raport de peste 14x, WIG20 din Polonia de 13x, SBITOP din Slovenia de 8,5x, în timp ce Grecia şi Ungaria menţin un raport P/E de aproximativ 7,5x.

Profiturile unice raportate de companiile româneşti vor influenţa pozitiv distribuirea de dividende. Banca Transilvania şi DIGI ar putea utiliza aceste profituri fie pentru a creşte randamentele acţionarilor, fie pentru a reinvesti în iniţiative de creştere viitoare. Rata actuală a randamentelor dividendelor la nivel naţional este de aproximativ 5,5%, depăşind majoritatea pieţelor globale, cu excepţia Sloveniei, care are un randament de 6%.

Deşi impacturile unice au influenţat incontestabil performanţa indicelui BET în acest an, piaţa de capital autohtonă rămâne un mediu de investiţii atractiv.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Scaderea profiturilor e vizibila din avion.Degeaba ai oneoffs care pot da un rezultat umflat.Perceptia investitorilor e creata de numarul foarte mare de societati la care profitul a scazut,una care creste cu 10 miliarde oneoff nu o sa schimbe perceptia daca restul scade profitul cu un singur miliard.Chiar daca la calcul ar da 9 cu plus.Si e ingrijorator ca se contureaza ca tenfinta,nu doar trimestrul asta.

    1. multe energetice in bet de aici buba

      si de acum gata si cu cresterile la banci 

      Teoretic cam cat ar veni dividend+actiuni la TLV daca se pastreaza o rata ca anii trecuti? TLV to the Moon!!

    ce petrecere frumoasa e la margine de lac

    a venit sa investeasca chiar si ultimul brotac 

    pensionarii umfla pretul la petardele din bet

    intre timp pierd bani romanii garla pe la super bet 

    1. Ai talent,mai baga!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb