Companiile autohtone vor fi interesate să participe la achiziţionarea unor pachete de portofoliu la alte firme din Europa Centrală şi de Est, în urma acceptului OPIC şi "Eximbank" de a crea un fond de investiţii pentru zona central şi est-europeană, a declarat miercuri, pentru Rompres, Eugen Dijmărescu, ministrul delegat pentru comerţ în Ministerul Economiei şi Comerţului. Foarte multe companii, în special cele autohtone, care exportă în zona de decontare în dolari şi care cumpără o serie de produse de completare în euro, au o situaţie neplăcută din punct de vedere financiar pe piaţa internaţională.
"Sperăm că venirea diverselor companii americane care să se asocieze cu companiile româneşti în diverse domenii de activitate va creşte capacitatea de a produce în lei, ceea ce este un beneficiu pe termen lung pentru că deţinem controlul asupra monedei naţionale", a apreciat Dijmărescu.
În cadrul seminarului organizat de OPIC, a fost menţionat ca pozitiv cazul Bulgariei, în ceea ce priveşte atragerea de investitori străini de pe pieţele internaţionale.
La seminarul privind investiţiile străine în zona europeană, au participat reprezentanţii 300 de reprezentanţi din 15 ţări care şi-au prezentat politica investiţională, dar şi pe cea de atragere a investiţiilor străine directe. Printre cele mai interesante oportunităţi de investiţii s-au numărat cele din Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Kosovo şi bineînţeles România.