Companiile româneşti se vor putea implica în construcţii civile şi industriale, reţele de alimentare cu apă, precum şi proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare şi portuare, potrivit acordului bilateral de cooperare economică semnat de premierul României şi preşedintele Turkmenistanului. În baza parteneriatului, va fi înfiinţată Comisia interguvernamentală româno-turkmenă de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, care va facilita accesul companiilor româneşti la proiecte de colaborare în domenii în care Turkmenistanul are nevoie de ajutor.
"Parteneriatul româno-turkmen oferă companiilor române posibilitatea de a se implica în Turkmenistan în proiecte de construcţii şi modernizare de căi ferate, construcţii civile şi industriale, reţele de alimentare cu apă etc. De asemenea, experienţa românească poate fi valorificată în Turkmenistan şi pentru construcţii portuare", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Finanţe.
În plus, vor fi intensificate colaborările în domeniul energetic. Cele două ţări au semnat, de asemenea, un protocol referitor la promovarea şi protejarea investiţiilor, o convenţie pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, precum şi un acord de colaborare în domeniul învăţământului pentru anii 2008-2012.
La finalul anului trecut, balanţa comercială a României cu Turkmenistantul prezenta un deficit de 120 milioane dolari.
"Valoarea comerţului bilateral, la finele anului 2007, a fost de aproximativ 148 milioane USD, din care exportul român, de 14 milioane USD. Importul din Turkmenistan, respectiv 134 milioane USD, a fost constituit, exclusiv, din combustibili şi uleiuri minerale şi bumbac", se mai arată în comunicatul MEF.