Complexul Energetic Oltenia, sub lupa Comisiei Europene

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 februarie 2021

Complexul Energetic Oltenia, sub lupa Comisiei Europene

Lipsa unui acord rapid al forului european pentru planul de restructurare ar putea avea efecte negative cu privire la achiziţionarea certificatelor verzi de către CE Oltenia

Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia SA ("CE Oltenia") sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat de presă al Executivului de la Bruxelles.

CE Oltenia, care produce energie electrică pe bază de lignit, este deţinut de către stat şi se confruntă cu dificultăţi financiare.

Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de Guvern companiei respective, ajutor care a fost aprobat de Comisia Europeană în februarie 2020, autorităţile de la Bucureşti au notificat în 4 decembrie 2020 planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde euro, (9,93 miliarde lei), din care 1,33 miliarde euro (6,48 miliarde lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane euro pe care Complexul Energetic nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile europene, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare.

"Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale. În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări", se arată în comunicatul de presă citat.

De aceea, oficialii de la Bruxelles au decis efectuarea unei investigaţii care să stabilească:

-dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societăţii CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat;

- dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanţare publică şi că ajutorul este proporţional;

- dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenţei create de ajutor.

Imediat după anunţul făcut de oficialii de la Bruxelles, Ministerul Energiei a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă că Guvernul a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, pentru o perioadă de 5 ani, care cuprinde măsuri tehnice şi organizatorice, închiderea/conservarea unor capacităţi de producţie, măsuri investiţionale, măsuri organizaţionale şi financiare, măsuri de protecţia mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3,5 miliarde euro. Pentru implementarea planului de restructurare, CE Oltenia urmează a beneficia de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1,32 miliarde euro, la care se adaugă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.

"Declanşarea procedurii de investigaţie este o etapă procedurală în analiza cazului care permite Comisiei Europene să evalueze mai detaliat aspectele considerate problematice la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat. Comisia va examina în cadrul procedurii argumentele autorităţilor române şi ale celorlalte eventuale părţi interesate, pentru definitivarea planului de restructurare. Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex. Având în vedere că, până la sfârşitul lunii aprilie, CE Oltenia trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligaţiei de achiziţie a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificate", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

În documentul citat se menţionează că autorităţile române şi compania vor depune diligenţele necesare astfel încât efortul de restructurare să fie sprijinit nu doar de stat, ci şi de acţionarii privaţi şi creditorii societăţii. În cadrul procesului de restructurare, CE Oltenia se va concentra pe activităţile profitabile şi va reduce accelerat emisiile de CO2 prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii pe bază de gaze şi energie regenerabilă (fotovoltaic). Se intenţionează ca, în aceste proiecte de investiţii, să fie atraşi noi investitori alături de stat. Prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilităţii CE Oltenia, accelerarea investiţiilor necesare în capacităţi de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie şi gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice şi menţinerii stabilităţii sistemului electroenergetic naţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ajutorul de stat de la Complexul energetic Oltenia nu are nici o legatura nici cu salvarea nici cu viabilizarea companiei. La CEO este vorba de niste baieti comercianti/bisnitari de certificate verzi care sub pretextul ajutorului vor sa fure la blana toti banii prezentati ca ajutor. La CEO se fura de mult timp dar asta este apogeul, un furt si o spalare de bani faraonice. DIn nefericire nu exista procurori care sa aiba curajul de a se uita inspre actorii care sunt destul de la vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb