Primăria comunei Prejmer intenţionează să depună un proiect pentru obţinerea de fonduri structurale necesare finanţării construcţiei unei "Fabrici solare ce utilizează panouri fotovoltaice, pentru producerea energiei electrice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile, pentru compensarea consumului de energie electrică a administraţiei comunei" din judeţul Braşov. Deocamdată, proiectul se află în stadiul realizării studiului de fezabilitate, licitaţia pentru desemnarea companiei care va realiza acest studiu urmând să aibă loc la finele lunii. Suma la care este evaluat studiul este de 512.500 de lei, dar aceasta va fi achitată doar dacă proiectul respectiv va fi aprobat. "Costurile sunt eligibile, dar implică un risc din partea celui care va realiza acest studiu", au declarat reprezentanţii primăriei Prejmer, care nu au dorit să facă publică şi valoarea estimată a investiţiei în "fabrica de curent".
Potrivit acestora, fabrica se va întinde pe o suprafaţă de 1,5 - 2 hectare de teren situat între Prejmer şi Lunca Calnicului şi va asigura consumul de energie electrică al Primăriei, al şcolilor dar şi iluminatul public.
În cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, măsura 421, pe care se va aplica acest proiect, face referire la "sprijinirea inves-tiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice (de mică putere), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie". Lansarea preconizată a apelului de proiecte va avea loc în luna iunie 2011. În cazul acestor proiecte, ponderea finanţării nerambursabile acordate este de 98% din costul total inves-tiţional eligibil al proiectului.