COMUNICAT DE PRESĂ OLTCHIM PCC SE vrea să cumpere Oltchim după ce a contribuit decisiv la scăderea valorii de piaţă a acestei companii

F. A.
Companii #Bunuri Industriale / 10 februarie 2011

Încă de la intrarea în acţionariatul Oltchim SA, PCC SE a pus în mişcare toate sinergiile pentru a bloca activitatea combinatului prin stoparea accesului companiei la materiile prime vitale, iar ulterior la finanţare bancară a acesteia. Contestarea planului de integrare a petrochimiei de la Arpechim cu Oltchim, nenumăratele plângeri depuse la Comisia Europeană împotriva Oltchim, blocarea accesului companiei la finanţare prin acţiuni în instanţă, denigrarea managementului companiei prin intermediul comunicatelor de presă plătite şi lansarea de zvonuri privind intrarea Oltchim în incapacitate de plată au avut o contribuţie decisivă la rezultatele financiare negative înregistrate de Oltchim în ultimii ani. Toate acţiunile PCC SE de când a intrat în acţionariatul Oltchim au avut ca scop diminuarea valorii de piaţă a S.C. Oltchim SA - Râmnicu Valcea.

Acum, PCC SE se erijează în deţinătorul soluţiilor salvatoare şi transmite pe toate canalele media prin intermediul de machete publicitare că este gata să participe la privatizarea Oltchim, după ce a făcut tot posibilul pentru a scădea valoarea de piaţă a companiei.

Managementul Oltchim consideră că reprezentanţii PCC SE nu sunt în postura de a da sfaturi deoarece nu deţin experienţa şi pregătirea profesională necesară.

Oltchim are peste 45 de ani de experienţă în domeniul petrochimiei. Strategia privind integrarea petrochimiei de la Arpechim a fost realizată pentru Oltchim de consultanţi de prim rang din Europa (Tecnon Orbichem şi Nexant - Anglia, Roland Berger - Germania, Raiffeisen - Austria). Toate studiile au arătat că integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim va crea cea mai puternică şi competitiva societate petrochimică din sud estul Europei.

De altfel, strategia Oltchim de a integra producţia face parte din trendul internaţional. Toate companiile mari în domeniu au o preocupare constantă în a-şi asigura materiile prime de bază la cele mai mici costuri, prin achiziţii şi fuziuni în acest domeniu.

Recomandările pe care reprezentanţii PCC SE le prezintă ca soluţie salvatoare pentru Oltchim sunt incluse în strategia de dezvoltare a companiei pe care PCC SE a respins-o în Adunările Generale ale Acţionarilor din 2008 şi 2009.

Acum, în toate comunicatele plătite prin care PCC SE îşi prezintă aşa-zisa strategie pentru dezvoltarea Oltchim, recomandă investiţii pe direcţia poliolilor şi oxo-alcoolilor, lucru pe care Oltchim l-a făcut dintotdeauna. Strategia Oltchim, pe care PCC SE a respins-o vehement, include dezvoltarea capacităţii de etilenoxid şi realizarea de produse noi având la bază procese de etoxilare.

Toată această strategie va duce la realizarea unei game largi de produse noi cu un grad ridicat de profitabilitate pentru că vor fi disponibile toate materiile prime necesare din instalaţiile Arpechim.

Încercările de manipulare şi ipocrizia reprezentanţilor PCC par a nu avea limite. Cu toate că au blocat strategia de dezvoltare a Oltchim şi au criticat managementul companiei pentru aceste decizii de investiţii, aceleaşi planuri au fost preluate şi aplicate de PCC SE la fabrica din Rokita. La combinatul din Polonia, PCC SE a realizat exact investiţiile pe care încearcă să le blocheze la Oltchim: mărirea şi diversificarea gamei de polioli, conversia electrolizei cu mercur în electroliză cu membrană.

Oltchim SA este ultima companie operaţională din industria petrochimică a României. Dispariţia acestei unităţi de producţie, prin încetarea activităţii, nu are ca efect doar dispariţia uneia din cele mai mari companii româneşti de profil, ci ar reprezenta practic dispariţia întregii industrii petrochimice naţionale. Într-un asemenea caz, România s-ar transforma dintr-un exportator de produse petrochimice, într-un importator de produse petrochimice, cu efecte negative atât asupra costurilor din industriile din aval, precum şi asupra balanţei comerciale şi balanţei valutare ale României.

Potenţialul acestei companii, precum şi efectele strategice ale continuării activităţii Oltchim SA, fac din aceasta o ţintă pentru diverse entităţi malefice care urmăresc fie preluarea pachetului majoritar de acţiuni deţinute de stat în cadrul unui proces de privatizare, fie eliminarea Oltchim ca şi competitor în piaţa regională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Roibule plateste firmele care au lucrat la revizia din arpechim.

    Rugam dna sa se sesizeze cum a contractat roibu revizia din arpechim fara a avea finantarea asigurata.asta e caz penal. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb