DUPĂ ACHIZIŢIA PACHETULUI DE ACŢIUNI AL BOF Fraţii Pavăl controlează 87,46% din Cemacon

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 22 mai 2019

Fraţii Pavăl controlează 87,46% din Cemacon

Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief a ieşit din acţionariatul producătorului de materiale de construcţii

Dragoş şi Adrian Pavăl au ajuns să deţină 87,46% din producătorul de materiale de construcţii Cemacon Zalău (CEON), ca urmare a achiziţionării, la finele săptămânii trecute, a pachetului de 31,2% deţinut de Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), pentru 49,7 milioane de lei (aproximativ 10,4 milioane de euro), potrivit raportului remis ieri de companie către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, în prezent fraţii Pavăl deţin 70,79% din capitalul social al Cemacon prin intermediul retailerului de bricolaj Dedeman, şi 16,67% prin PIF Indus­trial Bacău după ce, în luna martie a anului trecut, Dragoş şi Adrian Pavăl dobândiseră pachetul de control al producătorului de materiale de construcţii din Zalău printr-o ofertă publică de preluare în care au achiziţionat 5,6% din acţiunile CEON, pentru suma de 3,51 milioane de lei, ajungând la o deţinere de 50,1% din capitalul com­paniei.

Fraţii Pavăl au intrat în acţionariatul Cemacon în luna februarie a anului 2017 când, prin intermediul Dedeman, au achiziţionat un pachet de 29% din producătorul de materiale de construcţii, iar de atunci şi-a sporit în mod constant deţinerea la compania din Zalău.

Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief U.A. a intrat în acţionariatul Cemacon în iulie 2015, în urma convertirii în titluri de proprietate a unei creanţe de 12 milioane de euro, ce-i fusese cesionată în 2013 de Banca Comercială Română (BCR), la care producătorul de materiale de construcţii avea un pachet de credite neperformante, ce a trecut printr-un proces de restructurare.

Fondul era deţinut în proporţie de 83% de BCR care, în ianuarie 2014, şi-a vândut pachetul către Erste Bank, pentru suma de 15,5 milioane de euro, în baza unui raport de evaluare întocmit de KPMG, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru care preluase, în 2013 şi 2014, creanţele Cemacon şi Ambient, pentru câte un euro fiecare.

Dragoş şi Adrian Pavăl au deţineri importante la mai multe companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Anul trecut, cei doi au cumpărat un pachet de circa 165 milioane de acţiuni Alro (ALR), reprezentând 23,16% din producătorul de aluminiu din Slatina. De asemenea, prin intermediul societăţii Dedeman, fraţii Pavăl mai deţin 6,14% din acţiunile Transelectrica (TEL), 7,4% din Conpet (COTE) şi un pachet de 5,7% din Electrica (EL).

După primele trei luni ale anului curent, Cemacon a obţinut un profit net de 13,22 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel realizat la finele lui martie 2018, când compania a raportat un rezultat net de 6,18 milioane de lei.

Veniturile din vânzări au urcat cu 48%, până la 31,85 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu personalul au fost de 6,24 milioane de lei, cu 15% peste cele înregsitrate la finele lunii martie a anului 2018, iar cele de exploatare s-au ridicat la 9,44 milioane de lei, cu 39% mai mari în comparaţie cu cele raportate pentru primul trimestru din 2018.

Valoarea de piaţă a Cemacon este de circa 175,46 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb