COMUNICAT POST-EVENIMENT Concluzia Congresului Profesiei de Auditor Financiar din România: Accelerarea digitalizării (favorizată de pandemie), noile posibilităţi cognitive şi inteligenţa artificială conturează în mod decisiv profesia viitorului, în beneficiul societăţii.

Miscellanea / 3 noiembrie 2021

Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) a organizat în data de 29 Octombrie 2021, exclusiv on-line, cel de-al VII-lea Congres al Profesiei de Auditor Financiar din România. Tema Congresului a fost ,,Modernizarea profesiei de auditor financiar în contextul actualelor provocări globale''.

,,A fost un interes foarte mare pentru acest Congres, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Organizarea 100% în sistem on-line ne-a permis o participare puternică a decidenţilor în ceea ce priveşte profesia, la nivel internaţional. Evenimentul a fost un maraton, la propriu: a durat mai mult de 8 ore, au fost mai mult de 250 de participanţi permanent cu noi. Împreună cu ei, am încercat sa identificam soluţii pentru provocările generate de pandemie pentru profesia noastră, iar concluzia este unanimă: digitalizarea accelerată la care ne-a forţat pandemia se dovedeşte în final valoare adăugată şi va face parte din activitatea noastră din ce în ce mai mult şi după pandemie. Atunci când vom reveni la un nou normal, acesta va fi ajustat faţă de perioada pre-pandemică prin tot ceea ce am întâmpinat şi prin modul în care ne-am adaptat acestor vremuri fără precedent'', a declarat Adrian Popescu, Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari Din România.

,,Congresul nostru a transmis mesaje de încredere către auditori pentru a îşi desfăşura activitatea. Organismul profesional este alături de ei în aceste vremuri excepţionale. Le oferim încredere şi curaj să meargă mai departe, în contextul unor provocări extreme care conturează exact acum profesia viitorului'' a declarat Gheorghe Ialomiţianu, Prim-vicepreşedinte CAFR şi Preşedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România.

,,Şi eu cred că este un moment de cumpănă, un moment de răscruce, în care trebuie să ne adunăm forţele pentru a găsi soluţiile ca să trecem peste aceste provocări. Este o perioadă foarte complicată în ceea ce priveşte competenţa la nivel general. Cred că e datoria noastră să colaborăm pentru ca aceste competenţe să fie crescute, la nivel profesional şi administrativ. Astfel de dezbateri aduc în prim-plan problemele de actualitate şi găsesc soluţii optime'' a transmis participanţilor la eveniment Dan Manolescu, Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali din România.

Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economie din Bucureşti a fost, de asemenea, alături de profesioniştii în audit: ,,La vremuri grele, delicate, aşa cum sunt acestea, mesajul nostru, al Academiei de Studii Economice este de unitate. Să unim eforturile tuturor celor care trebuie pentru a pregăti specialişti în domeniul economic, pe piaţa muncii'', a declarat Nicolae Istudor.

Florin Toma, fostul Preşedinte al Accountancy Europe (organism profesional la nivel european care reprezintă mai mult de un milion de profesionişti din audit şi contabilitate) arată că: ,,principiul de bază al oricărui auditor sau profesionist contabil este clar etica. Este ceea ce ne diferenţiază de toate celelalte profesii. În mod justificat toată lumea este extrem de entuziastă de ceea ce numim colocvial, maşinării şi de digitalizare, dar ce fac ele de fapt în ziua de astăzi, mai exact? Nu ştiu ce vor face mâine sau poimâine dar astăzi lucrează prin algoritmi în baza unor date istorice în principiu, care într-un mod extrem de eficient lansează şi livrează analiză de date pe care să o utilizăm noi şi afacerile în munca lor. Întrebarea care se pune în acest context este următoarea: sunt deciziile luate de aceşti algoritmi corecte? Sunt aceşti algoritmi într-adevăr obiectivi? Se poate spune că o maşinărie, un echipament ia o decizie etică la un anumit moment? Exact aici, după părerea mea, intervine rolul auditorului, care trebuie să echilibreze, să introducă în sistem, elementele acestea de echilibru, pentru că auditorul este exact cel antrenat să lucreze cu aceste concepte şi principii. Intervenţia profesionistului mi se pare crucială pentru ca tot sistemul digital să poate să lucreze cum trebuie''

,,Nu doar impactul digitalizării şi inteligenţei artificiale au fost dezbătute la Congres. Ci şi aşa numita ,,sustenabilitate'' a companiilor - care va intra în sfera de acţiuni a auditorilor la nivel global. În curând se va ajunge la un grad de importanţă similar între asigurările oferite ,,părţii de cifre'', pe care eram noi obişnuiţi să o auditam, respectiv raportul financiar şi această componentă de sustenabilitate, adică impactul pe care îl au companiile asupra mediului şi societăţii în ansamblu. Va fi prima asigurare publică de acest gen, pe care noi, auditorii, o vom oferi. Credem că această evoluţie este critică şi binevenită pentru pieţele de capital, companiile publice, angajaţi, investitori şi pentru toate părţile interesate'', a adăugat Preşedintele CAFR, Adrian Popescu.

În cadrul evenimentului, au transmis mesaje de susţinere a profesiei cei mai importanţi parteneri naţionali şi internaţionali ai CAFR: Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), Accountancy Europe, Federaţia Europeană a Contabililor şi Auditorilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii (EFAA), Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS), Ministerul Finanţelor Publice, Curtea de Conturi, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR), Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), Camera Consultanţilor Fiscali, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), Academia de Studii Economice din Bucureşti, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Electorală Permanentă, Asociaţia Auditorilor Interni din România (AAIR) şi ACCA.

Camera Auditorilor Financiari din Romania este organismul profesional al auditorilor financiari şi are peste 4500 de membri persoane fizice şi mai mult de 1000 de membri persoane juridice - companii de audit. Profesia de auditor financiar există în Romania din anul 1999, odată cu înfiinţarea Camerei. CAFR este membru cu drepturi depline în cele mai importante organizaţii profesionale la nivel internaţional, precum Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), Accountancy Europe, Federaţia Europeană a Contabililor şi Auditorilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (EFAA) şi Proiectul Common Content.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb