CONCORDIA: "Toate programele partidelor îşi propun să continue dezvoltarea economică dar niciunul nu vorbeşte despre dialogul social"

A.P.
Miscellanea / 6 decembrie 2020

"Toate programele partidelor îşi propun să continue dezvoltarea economică dar niciunul nu vorbeşte despre dialogul social"

Confederaţia Patronală Concordia susţine că toate programele partidelor pentru perioada 2021-2024 îşi propun ca obiectiv să continue dezvoltarea economică, care să se traducă în salarii şi profituri mai mari, însă niciunul nu vorbeşte despre dialogul social şi despre Consiliul Economic şi Social (CES), scrie Agerpres.

"Concordia a trecut în revistă programele de guvernare ale partidelor care vor ca de luni să reprezinte Statul, ca partener de dialog social. Evaluarea vizează economia, în general, şi piaţa muncii, în particular, subiectele care reprezintă bazele unei Românii moderne şi sănătoase. Rămânem parteneri de dialog oricui ar câştiga alegerile, pentru că dialogul este cel mai sănătos fel de a creşte. Am remarcat în toate programele şi ne-a plăcut că fiecare partid îşi propune ca obiectiv să continue dezvoltarea economică, care să se traducă în salarii şi profituri mai mari, acestea la rândul lor însemnând venituri bugetare în creştere din care se pot finanţa importante proiecte publice. Ce nu ne-a plăcut, în calitate de partener social, este că niciunul dintre programe nu vorbeşte despre dialogul social şi despre Consiliul Economic şi Social (CES)", susţin reprezentanţii Concordia.

Potrivit sursei citate, faptul că CES este absent din toate programele de guvernare vorbeşte, pe de o parte, despre aparenta irelevanţă a unei instituţii al cărei rol ar trebui să fie prezenţa, la aceeaşi masă, a sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile pentru a-şi exprima opiniile (prin avize) asupra legislaţiei propuse de către Parlament sau de către Guvern.

"Recunoaştem că, de-a lungul anilor, nici cele trei părţi nu au făcut tot ce era de făcut pentru a creşte profilul unei instituţii constituite prin Constituţie, dar nici partidele politice nu şi-au manifestat interesul pentru dialog şi colaborare. Din punctul nostru de vedere a venit vremea reformei dialogului social în sensul acordării atenţiei necesare şi seriozităţii cuvenite. În acelaşi spirit, credem că trebuie modernizat dialogul social şi implicarea partenerilor sociali. Avem nevoie de digitalizarea dosarelor de reprezentativitate şi conectarea lor la Revisal pentru a creşte legitimitatea partenerilor. Trebuie ca autorităţile publice centrale şi locale să respecte Legea Dialogului Social şi să ofere timp şi spaţiu de consultare şi, nu în ultimul rând, Guvernul şi Parlamentul trebuie să ţină cont de opiniile partenerilor sociali, exprimate prin avize, chiar şi consultative, şi să încurajeze dialogul, colaborarea şi respectul reciproc", se arată în comunicatul Concordia.

În opinia reprezentanţilor Concordia, nu mai puţin lipsit de importanţă este şi faptul că partenerii sociali trebuie să se modernizeze şi să investească în dezvoltarea capacităţii de a reprezenta vocea membrilor confederaţiei patronale, "ceea ce dorim să vedem şi din partea partidelor politice care trebuie să fie deschise unui dialog real, constructiv şi nu doar bifat că a avut loc".

Membrii Concordia, din 13 industrii reprezentative, au analizat programele de guvernare ale partidelor care duminică aşteaptă votul românilor. Analiza a urmărit două aspecte importante, economia şi piaţa muncii.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă cele mai puternice sectoare de activitate, cu un total de peste 300.000 de angajaţi şi mai mult de 1.500 de companii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie discutat despre escrocheria numita Kurzarbeit. Sunt salariații români dispuși să accepte așa ceva la cele mai mici salarii din UE?? Adică, după ce că câștigă puțin, sume de mizerie, sa câștige și mai puțin, trăind de pe o zi pe alta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb