Lumea culturală poate oferi lecţii valoroase celor care se ocupă de politica globală. Un exemplu vine chiar din ţara noastră, în care un ucrainean şi doi ruşi au păşit fără probleme pe aceeaşi scenă. Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi a fost desemnat câştigătorul Secţiunii Pian la Concursul Internaţional George Enescu 2024, în urma unei interpretări remarcabile a Concertului nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms. Alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Christian Reif, Lopatynskyi a cucerit juriul şi publicul, obţinând Premiul I în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a prestigiosului concurs. În finala competiţiei, Lopatynskyi, în vârstă de 31 de ani, i-a avut alături pe podium pe Tatiana Dorokhova (Rusia), câştigătoarea Premiului II, şi Evgeny Konnov (Rusia), care a ocupat locul al treilea. Dorokhova a interpretat Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 de Johannes Brahms, iar Konnov a încântat publicul cu Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.
• Juriu de prestigiu şi premii valoroase
Concursul a fost evaluat de un juriu internaţional, format din pianişti renumiţi precum Lilya Zilberstein (Preşedinta Juriului), Luiza Borac, Dana Borşan, Sina Kloke şi alţii. Premiul I al ediţiei a XIX-a a Concursului Internaţional George Enescu este în valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureaţilor Concursului Internaţional George Enescu 2024 li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară. În cadrul Concursului Internaţional George Enescu, casa de discuri Electrecord oferă câştigătorilor premiilor întâi de la secţiunile violoncel, vioară şi pian, oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat. Trofeele Concursului Enescu 2024 sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă. În cadrul Galei de premiere s-au oferit şi trei premii speciale: Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 euro net, a fost câştigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 în re major op. 24. Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse - Bulz pentru pian de Diana Rotaru în valoare de 2.000 euro net, a fost câştigat de Tatiana Dorokhova. Premiul Constanţa Erbiceanu, oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu, în valoare de 2.500 euro net, care se atribuie unui concurent român, a fost câştigat de Alexa Stier. Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro net, a fost câştigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de către un public din 15 ţări: Malaysia, Croaţia, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elveţia, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania şi România.
Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi s-a născut în 1993, la Kiev şi este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competiţii internaţionale de pian, precum Concursul Internaţional de Pian Hamamatsu, Concursul Internaţional de Pian Ferruccio Busoni din Bolzano, Concursul Internaţional pentru Tineri Pianişti în Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul Internaţional Arthur Rubinstein Piano Master. Din 2017, Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg. Este invitat frecvent să cânte în săli de concerte şi la festivaluri internaţionale renumite, precum Ginza Hall din Tokyo, Steinway Hall din New York, Festivalul Internaţional de Pian Mariinsky din Sankt Petersburg, Festivalul Next Generation Classic din Bad Ragaz, Festivalul de Muzică Heidelberger Fruhling, şi a colaborat cu succes cu Orchestra Simfonică Naţională şi Filarmonica Naţională din Ucraina, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane Saarbrucken Kaiserslautern, Orchestra dell'Arena di Verona şi Filarmonica Teatrului din Bologna. De asemenea, a debutat la Musikverein şi la Konzerthaus din Viena.
Concursul Internaţional George Enescu se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, fiind un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizat de către ARTEXIM.