Concursul "Valorile comunităţii", ce se adresează celor 255 de localităţi rurale şi mic-urbane incluse în Proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", este prezentat la Bucureşti, celor 32 de comunităţi eligibile din întreaga Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia. Concursul se lansează pe 8 octombrie 2008, iar înscrierile se primesc până la data de 8 decembrie 2008 (data poştei). Evaluarea se va face în perioada decembrie 2008 - februarie 2009, filmarea câştigătorilor în perioada februarie - martie 2009, iar transmiterea emisiunilor care îi înfăţişează, în perioada aprilie - mai 2009
Concursul va premia acele comunităţi care îşi identifică trei domenii de excelenţă care reprezintă motoare de dezvoltare locală, şi demonstrează că pot capacita cât mai mulţi membri ai comunităţii pentru valorificarea lor. Localităţile câştigătoare vor fi prezentate într-o serie de documentare care vor arăta cum se pot transforma "valorile comunităţii" în adevărate exemple de urmat.
"Puterea unei comunităţi stă în valorile sale. Ele trebuie doar identificate corect şi valorificate, pentru bunăstarea tuturor. Noi am acumulat o experienţă semnificativă, prin selectarea şi echiparea celor 255 de localităţi incluse în Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere. Prin acest concurs ne propunem să ajutăm şi alte localităţi româneşti să înţeleagă că dezvoltarea locală poate porni, uneori, doar de la o idee, iar dacă ai acces la informaţie, la cunoaştere, poţi să o transformi într-un proiect viabil, poţi să găseşti finanţare şi s-o finalizezi cu succes. Ulterior, prin prezentarea în primăvara anului viitor la televiziune a ideilor câştigatoare şi prin descrierea mecanismelor de declanşare şi aplicare a acestora, sperăm să obţinem o "contaminare" pozitivă şi să vedem cât mai multe comunităţi preocupate de găsirea propriilor soluţii de dezvoltare" a spus Diana Voicu, director al Unităţii de Management al Proiectului "Economia Bazată pe Cunoaştere" din cadrul MCTI.
Concursul "Valorile comunităţii" se va încheia în aprilie 2009. Înscrierile se primesc până pe 8 decembrie 2008 la adresa concurs@ecomunitate.ro, iar evaluarea şi filmările comunităţilor câştigătoare vor avea loc în primul trimestru al anului viitor. Localităţile eligibile sunt cele 208 comune şi 47 de oraşe mici (255 de localităţi) înscrise în Proiectul "Economia bazată pe Cunoaştere".
Vor câştiga localităţile care vor dovedi că au găsit punctele tari pe care se pot sprijini în lansarea unor proiecte concrete, care să reprezinte coordonate ale strategiei de dezvoltare locală pe termen mediu şi lung a comunităţii. Domeniile de excelenţă identificate pot avea pur şi simplu doar dimensiune economică, dar vor fi premiate şi ideile care au o componentă de utilitate publică, sau educaţională. Acestea se pot înscrie în următoarele categorii: caracteristici speciale ale localităţii, activităţi tradiţionale în comunitate, existenţa unui număr mare de firme cu activitate economică susţinută, existenţa unui nucleu de oameni cu inţiativă, existenţa unei şcoli foarte bune sau o tradiţie în educaţie, existenţa în comunitate a unor specialişti în elaborare de proiecte sau a unui promotor local, derularea în localitate a unor proiecte iniţiate de comunitate, contacte (înfrăţiri) cu localităţi rurale europene, care se traduc prin schimburi economice sau transfer de know-how.
În afară de găsirea şi descrierea domeniilor de excelenţă, participanţii vor trebui să facă dovada faptului că pot convinge mai mulţi membri ai comunităţi să se implice în derularea unei astfel de iniţiative, iar atragerea autorităţilor locale va fi punctată suplimentar în cadrul evaluării. Acest concurs nu este un apel de proiecte şi nu acordă finanţare.
Economia Bazată pe Cunoaştere (EBC) este un proiect realizat de MCTI, finanţat de Guvernul României şi Banca Mondială, şi are un buget de 69 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a iniţia şi susţine activităţi bazate pe cunoaştere, prin tehnologia informaţiei şi comunicare, în special în comunităţi dezavantajate din acest punct de vedere. Prin proiect au fost înfiinţate, cu sprijinul primăriei din fiecare localitate, 255 de Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale (RECL). Fiecare reţea include un Punct de Acces Public de Informare (PAPI) şi mai multe puncte de acces în şcolile din comunitate, în fiecare bibliotecă publică şi în fiecare primărie.
Proiectul EBC a fost medaliat de Comisia Europeană la concursul e-Inclusion Awards 2008, la secţiunea incluziune geografică. Concursul premiază iniţiativele şi proiectele care pot aduce beneficii grupurilor dezavantajate prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.