Confederaţiile sindicale îi cer premierului o întâlnire urgentă pentru salariul minim şi bugetul de stat

Andrei Stan
Politică / 7 decembrie 2015

Cartel Alfa îi solicită premierului Dacian Cioloş convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, cu două subiecte pe ordinea de zi: stabilirea salariului minim garantat în plată şi bugetul de stat pentru anul viitor, se arată într-o scrisoare deschisă remisă redacţiei.

"Confederaţiile sindicale semnatare, în numele membrilor lor, au aflat cu surprindere declaraţia ministrului Finanţelor Publice, de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016. Creşterea economică trebuie să fie distribuită echitabil tuturor. Acest lucru nu se reflectă în măsurile adoptate prin Codul fiscal, care avantajează numai deţinătorii de capital sau pe cei cu venituri mari. De reducerea cu cinci procente a contribuţiei la bugetului de asigurări sociale au beneficiat exclusiv patronii", susţine Cartel Alfa.

Conform sursei citate, facilităţile fiscale prevăzute pentru angajatori, aplicabile începând cu 2017, au fost de curând devansate pentru 1 ianuarie 2016 "şi nimeni nu s-a plâns că nu pot fi suportate de buget şi că nu se cunosc consecinţele lor, iar guvernul condus de dumneavoastră nu a cerut amânarea lor până la o analiză de impact".

"Ponderea salariilor în PIB a scăzut îngrijorător, situându-se la numai 31%, cea mai mică din cele 28 de ţări membre ale UE. La acest lucru a contribuit substanţial şi desfiinţarea mecanismului de distribuire echitabilă prin negocieri colective la nivel de unitate, sector şi naţional prin legea 62/2011, precum şi lipsa interesului clasei politice de a repune în funcţie acest mecanism, în ciuda angajamentelor repetate, iar guvernul dumneavoastră nu a făcut din acest mecanism o prioritate", se mai arată în scrisoare.

Confederaţiile sindicale îi amintesc premierului că raportorul special al ONU a subliniat recent că cetaţenii români sunt cei mai săraci din spaţiul UE, atrăgând atenţia asupra societăţii profund divizate, cu peste 40 la sută din populaţie aflată în risc de sărăcie şi excluziune socială, cu aproape o treime din populaţie afectată de lipsuri extreme, procent de trei ori mai mare decât media europeană.

"Această situaţie este determinată atât de măsuri politicianiste, lipsa unor venituri salariale adecvate, dar mai ales de aplicarea vestitei «cote unice», care adânceşte diferenţele dintre cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari, împovărând micul contribuabil", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Semnatarii documentului îi mai spun premierului că fenomenul sărăciei în România ar trebui să fie problema numărul unu pe agenda guvernanţilor şi prioritatea absolută a politicilor publice.

"Din păcate, este considerat un fenomen marginal, iar eforturile şi resursele instituţionale se îndreaptă mai curând spre cosmetizarea realităţii şi culpabilizarea categoriilor defavorizate, decât spre reducerea discrepanţelor şi inegalităţii sociale. Nici miniştrii, nici parlamentarii, nici dumneavoastră, domnule Prim-Ministru, nu vorbiţi despre această problemă extrem de serioasă. A ignora o asemenea problemă nu duce la dispariţia sa, ci o agravează. Nu am văzut îngrijorarea nimănui asupra faptului că din 4,3 milioane de lucrători înregistraţi oficial, 2 milioane sunt la nivelul salariului minim garantat în plată sau asupra faptului că, oficial, evaziunea fiscală pe piaţa muncii este de 14,6% din PIB, adică la nivelul a jumătate din bugetul naţional încasat. Repetăm: evaziunea fiscală pe piaţa muncii este jumătate din bugetul naţional încasat", îi transmit liderii sindicali lui Dacian Cioloş.

Cele cinci confederaţii sindicale semnatare ale scrisorii sunt: "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb