CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE Ionel Blănculescu: România se deplasează în sens giratoriu pe drumul fondurilor europene

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 mai 2012

Ionel Blănculescu: România se deplasează în sens giratoriu pe drumul fondurilor europene

UPDATE: Blănculescu: Construcţia defectuoasă a întregului sistem - principala cauza care împiedica atragerea fondurilor

Construcţia defectuoasă a întregului sistem reprezintă principala cauză care împiedică atragerea fondurilor europene, este de părere Ionel Blănculescu. Domnia sa susţine că ţara noastră se departajează total de modelul de succes al Europei, care este Polonia şi unde atragerea de fonduri europene se realizează printr-un singur punct, rata de absorbţie fiind de 80%.

Ionel Blănculescu a menţionat că rata de absorbţie efectiva, de la Uniunea Europeană, se diferenţiază foarte mult de rata internă de absorbţie, prima dintre acestea fiind de 7,2%, iar cea de-a doua - de 17%: "Suntem performeri din acest punct de vedere. Am luat din bugetul de stat sume imense pe care urmează să le recuperăm de la UE. Cu cât rata internă este mai mare, incapacitatea de a atrage fondurile este sporită".

Rata de contractare a fondurilor europene este de 67%, de zece ori mai mare faţă de rata de absorbţie a acestora, potrivit domnului Blănculescu.

Domnia sa susţine că România trebuie să urmărească, prin atragerea fondurilor europene, obţinerea valorii adăugate la economie şi că "la noi nu există acest lucru". Totodată, multe din licitaţii sunt trucate, potrivit lui Ionel Blănculescu.

Consiliul Consultativ al Mediului de Afaceri a propus mai multe măsuri pentru ridicarea gradului de absorbţie, printre acestea numărându-se măsura de restructurare totală a sistemului de atragere a banilor europeni şi crearea unui sistem de finanţare punte.

-------------------

Ionel Blănculescu: România se deplasează în sens giratoriu pe drumul fondurilor europene

"România se deplasează în sens giratoriu pe drumul fondurilor europene din cauza evoluţiei foarte lente a absorbţiei. România evită să intre pe un drum cu sens unic", a declarat Ionel Blănculescu, secretar executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri.

Domnia sa susţine că, pentru atragerea unei finanţări europene de 19,2 miliarde de euro, ţara noastră a depus proiecte de 36 miliarde de euro. Din totalul proiectelor propuse, au fost aprobate investiţii în valoare de 13 miliarde de euro. "Concluzia este că 40% din aceste proiecte reprezintă un balast de care trebuie să scăpăm pentru a implementa restul de 60%", a mai spus domnul Blănculescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb