Proiectele din fonduri europene reprezintă una dintre cele mai importante componente investiţionale în acest an şi unul dintre motoarele de creştere economică şi modernizare a statului pentru 2011. Ion Ariton, ministrul Economiei, a declarat în mesajul transmis participanţilor la conferinţa BURSA de ieri: "Importanţa fondurilor europene este cu atât mai mare astăzi, când ieşirea din recesiune ne obligă la continuarea implementării reformelor în vederea consolidării creşterii economice. În acest sens, una dintre priorităţile Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pe care mi le-am asumat la preluarea mandatului, este îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene, iar eliminarea mecanismelor birocratice este un prim pas care trebuie făcut în această direcţie. Acest lucru este posibil prin simplificarea procedurilor de verificare a documentaţiei pentru certificarea cheltuielilor efectuate cu proiectele şi sprijinirea beneficiarilor în asigurarea cofinanţării acestor proiecte".
Domnia sa a adăugat că în contextul în care sectorul IMM în România angajează aproximativ 60% din totalul forţei de muncă, însă productivitatea se află mult sub media europeană, Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE) vine în sprijinul sectorului privat pentru a susţine investiţiile în tehnologii moderne şi, astfel, a reduce decalajele faţă de productivitatea medie la nivelul Uniunii Europene.
"Potrivit estimărilor noastre, măsurile întreprinse vor genera, pâna în 2015, o creştere medie a productivităţii de circa 5,5% anual şi vor permite României să atingă un nivel al Produsului Intern Brut de aproximativ 55% din media UE", a mai spus Ion Ariton.
Din punctul de vedere al plăţilor către beneficiari, cele mai bune rezultate sunt înregistrate pentru Axele prioritare "Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovaţie pentru Competitivitate" (23,21%) şi "Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient" (16,40%).
POS CCE beneficiază de un buget de 3,011 miliarde de Euro, contribuţia din FEDR fiind de 84,83%. Un procent de aproximativ 80% din alocarea financiară a POS CCE este orientat către operatorii din sectorul economic (în special IMM-uri), sectorului public revenindu-i aproximativ 20% din bugetul programului.
Fondurile disponibile în cursul anului 2011 se adresează proiectelor în domenii importante pentru stimularea creşterii economice: cercetarea, inovarea, energia regenerabilă, eficienţa energetică, IMM-uri, întreprinderi mari, comerţ electronic, poli de competitivitate.
Ministrul Economiei a subliniat că, astfel, sprijinul direct acordat operatorilor din sectorul economic (în special IMM-uri) este combinat cu acţiuni de consolidare a infrastructurii de afaceri şi servicii suport, precum şi acţiuni care să stimuleze antreprenoriatul, activităţile de cercetare şi dezvoltare şi să promoveze societatea informaţională. "Consider că o şansă reală pentru economia românească de a se redresa şi a deveni competitivă o reprezintă absorbţia de fonduri europene, îmbunătăţirea managementului proiectelor şi utilizarea acestor fondurilor comunitare ca surse de investiţii pentru relansare economică", a mai declarat Ion Ariton.
Totodată, autorităţile centrale au avut în vedere şi sprijinirea IMM-urilor pentru accesul acestora la credit şi finanţare prin dezvoltarea fondurilor de garantare şi prin înfiinţarea firmelor de capital de risc. În acest scop, Guvernul României şi Fondul European de Investiţii au semnat Acordul de finanţare privind instrumentul JEREMIE.