În cadrul Axei dedicate sectorului energetic din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), cele mai multe proiecte depuse sunt pentru producţia de energie din surse regenerabile. Alexandru Săndulescu, directorul general al Direcţiei Energie din Ministerul Economiei, a declarat, ieri, că aceste proiecte au o valoare totală de circa două miliarde de euro faţă de suma alocată de 190 milioane de euro.
Astfel, Ministerul Economiei va propune Comisiei Europene ca fondurile alocate sectorului energetic să fie alocate în funcţie de cererile companiilor. Pentru sectorul eficienţei energetice, valoarea proiectelor depuse este mai mică decât bugetul alocat, ceea ce arată interesul scăzut al companiilor pentru asemenea investiţii. Astfel, pentru eficienţă energetică mai sunt disponibile circa 34 milioane de euro din bugetul de 100 milioane de euro.
Domnul Săndulescu a precizat că Ministerul Economiei intenţionează, de asemenea, să reducă cerinţele care trebuie îndeplinite de companii pentru accesarea fondurilor europene. Printre problemele pe care beneficiarii le întâmpină în accesarea fondurilor europene se numără dificultatea obţinerii de cofinanţări, termenele "prea optimiste" de realizare a proiectelor şi incertitudinile legislative, mai ales pe segmentul energiilor regenerabile, unde Comisia Europeană nu a aprobat încă schema de susţine prin acordarea de certificate verzi.
Oficialul Ministerului Economiei a mai declarat că speră ca aprobarea de la Comisia Europeană să sosească în această vară, astfel încât Legea 220 privind stimularea investiţiilor în energia regenerabilă să poată fi aplicată. Printre problemele pe care autorităţile noastre trebuie să le lămurească sunt certificatele verzi acordate biomasei şi biogazului şi evitarea supracompensărilor prin cumulul de scheme de sprijin.