Peste 150 de persoane - companii din toate domeniile de activitate, consultanţi, avocaţi, reprezentanţi ai băncilor, fondurilor de garantare etc. - au participat, ieri, la Conferinţa Finanţarea Europeană - Oportunitate a Relansării Economice, organizată de Grupul de Presă BURSA. Ca de obicei, reprezentanţii autorităţilor - ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi cel al Agriculturii, Valeriu Tabără, au suscitat un interes ridicat. Mesajul domniilor lor a fost unul foarte optimist cu ţinte ambiţioase de absorbţie a fondurilor europene (90% în 2015), în urma implementării unor măsuri de accelerare a cheltuirii banilor comunitari. Deocamdată, firmele nu împărtăşesc optimismul pentru că nu "simt" beneficiile măsurilor acceleratoare, dar au nevoie de semnale pozitive pentru că fondurile europene reprezintă, pentru multe dintre ele, singura şansă de ieşire din criză.
Ministrul Ialomiţianu a declarat că, în prezent, plăţile către beneficiarii proiectelor europene ajung la doar 11,9% din suma totală alocată ţării noastre în perioada 2007 - 2013. Domnia sa a cerut băncilor să se implice mai mult în cofinanţare, pentru ca mai multe proiecte să fie aprobate spre finanţare. De asemenea, ministrul Finanţelor a mai anunţat că, anul viitor, Guvernul va aloca 22 miliarde de lei de la bugetul de stat pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene, cu peste 60% mai mult decât în acest an, când suma alocată va ajunge la 13,5 miliarde de lei.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că se sprijină pe ajutorul instituţiilor bancare, cu care a încheiat şi parteneriate în acest sens, pentru a spori gradul de absorbţie al fondurilor europene în sectorul agricol.
Călin Istrăţoiu, director în cadrul Ministerului Economiei, a prezentat asistenţei valoarea la zi a absorbţiei fondurilor europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, afirmând totodată că România se află pe punctul de a accelera atragerea finanţărilor europene.
BT: Dimensionarea incorectă a proiectelor, piedică în absorbţia fondurilor europene
ROVIGO: Cum finanţăm economia în lipsa fondurilor europene
BRD: Birocraţia încă îngreunează cheltuirea fondurilor europene
EximBank: Scrisorile de confort ajută beneficiarii fondurilor europene
Ministrul Economiei: "Fondurile europene - motor de creştere economică"
Măsuri de creştere a absorbţiei fondurilor prin POS CCE
Proiecte de două miliarde de euro pentru producerea de energie din surse regenerabile
Gheţea: Urmărim egalizarea dobânzilor la creditele în lei şi valută
BASEL III va îngreuna accesul la finanţare
Banca Mondială vrea firme de recrutare pentru numirea managementului privat la stat