Principala piedică în calea creditării companiilor nu o reprezintă lipsa ideilor şi perspectivelor de dezvoltare ale acestora, ci absenţa unui capital propriu suficient, potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu.
"Avem idei, curaj, spirit întreprinzător şi banii altora. Multe companii se prezintă în faţa băncilor cu o capitalizare foarte redusă, din cauză că în anii buni i-am luat acasă. Când o firmă care, în anii 2007-2008, avea o cifră de afaceri de ordinul milioanelor de euro, are în prezent capitaluri proprii de doar câteva sute de mii de lei, acest lucru ridică o serie de semne de întrebare potenţialilor finanţatori", a declarat domnia sa. Această experienţă ar trebui să reprezinte o lecţie pentru antreprenorii din ţara noastră, pentru ca aceştia să utilizeze o parte din veniturile pe care care afacerile lor le generează în vederea recapitalizării, în opinia lui Bogdan Olteanu.
Bancherii văd oportunităţi în economia reală, precizează oficialul BNR, care a amintit că, atunci când a fost discutată pentru prima dată conversia datoriilor în acţiuni în ţara noastră, ideea a fost întâmpinată cu reticenţă de sistemul bancar, pentru ca apoi să fie utlizată pe o scară tot mai largă.
"Nu cred că băncile nu înţeleg economia reală. Ele manifestă reticenţă să intre în acţionariatul companiilor, pentru că nu este treaba lor să administreze firme. Însă încep să se implice tot mai mult în acest domeniu, dovadă faptul că o bancă a decis, în urmă cu câţiva ani, să intre în acţionariatul unui întreg sector economic, pentru a îl salva, în loc să îl lichideze", explică viceguvernatorul Băncii Centrale.
Domnia sa precizat că, în opinia sa, băncile nu trebuie să finanţeze companii cărora le lipseşte capitalul, având în vedere că riscă banii deponenţilor.
Costurile de creditare medii pe sistemul bancar pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, iar în cazul firmelor, sub 8%, a declarat Bogdan Olteanu, care apreciază că acestea vor scădea în continuare, dacă se menţine stabilitatea. "Pe termen mediu spre scurt, costurile de finanţare în România, dacă asigurăm în continuare stabilitatea, vor scădea. Costurile de creditare medii pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Aşteptăm să scadă în continuare", a afirmat domnia sa.
Oficialul BNR a oferit drept exemplu situaţia Braziliei, unde guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a efectuat recent o vizită de lucru, ţara având o rată a inflaţiei de 10% şi o dobândă medie pe piaţă pentru companii de 80%.
În ceea ce priveşte stabilitatea, economia reală a ţării noastre nu s-a modificat fundamental în ultima perioadă, iar realităţile globale şi oferta de bani globală nu s-au modificat dramatic în acest an, semnalează Bogdan Olteanu. "În schimb, s-a modificat percepţia asupra stabilităţii României, dar nu pe atât pe cât ne-am dori, aşa încât creditele să fie atât de ieftine precum sunt în alte ţări", a explicat domnia sa.
Viceguvernatorul a arătat că ţara noastră se împrumută, în prezent, mai ieftin decât Italia, dar mai are mult până se va împrumuta la fel de ieftin ca Germania. "Suntem prea costisitori din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi avem probleme de productivitate, care trebuie în continuare îmbunătăţită", susţine domnia sa.
Oficialul BNR a adăugat că, în măsura în care stabilitatea va exista în continuare, ca să ofere încredere, costurile vor continua să scadă, dar a atras atenţia că încrederea se construieşte în timp.