www.fonduri-structurale.ro - Structural ConsultingTM Group, alături de Academia de Advocacy şi Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale au organizat, astăzi, la Hotel Ramada Majestic, o conferinţă de presă având ca temă dificultăţile majore cu care se confruntă organizaţiile cu proiecte în implementare în cadrul POSDRU 2007-2013 ca urmare a întârzierilor sistematice şi blocajelor în rambursarea banilor, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.
În cadrul conferinţei, s-a făcut publică o scrisoare deschisă adresată primului ministru al României Victor Ponta, ministrului finanţelor publice Florin Georgescu şi ministrului muncii, familei şi protecţiei sociale Mariana Câmpeanu cu scopul de a pentru a trage un semnal de alarmă asupra consecinţelor nefaste pe care le are blocarea plăţii cererilor de rambursare asupra organizaţiilor şi proiectelor aflate în implementare, cât şi asupra beneficiarilor direcţi ai programului.
Scrisoarea deschisă a fost semnată de peste 149 de organizaţii: ONG-uri, societăţi comerciale, instituţii publice sau universităţi.
Dan Barna, Partener www.fonduri-structurale.ro - Structural ConsultingTM Group, a declarat: "Problema POSDRU este una dramatică. Mesajele beneficiarilor şi partenerilor POSDRU, care ne-au determinat să adresăm această scrisoare deschisă exprimă un singur lucru: < Soluţiile noastre s-au terminat! Este nevoie ca statul român să-si asume rolul de partener şi să ia măsuri reale >. Din păcate, există această percepţie transmisă că în cadrul POSDRU există proiecte care nu-şi fac treaba. Însă nu este cazul să se generalizeze. Mesajul nostru este să fie susţinute organizaţiile şi proiectele bune, corecte. Aplicând regula < oprim totul > vor muri, în egală măsura, şi proiectele cu impact real, împreună cu organizaţiile care le implementează. Acesta este riscul real al situaţiei prezente".
"Prin nesusţinerea acestor proiecte, statul român îşi taie craca de sub picioare, se sabotează pe sine însuşi. ONG-urile reprezintă circa 30% din beneficiarii POSDRU, iar mare parte a acestora au, în acest moment, probleme foarte serioase: încep să adune datorii, să-şi concedieze oamenii, dar, mai grav, încep să-şi reducă serviciile pe care le acordă de ani de zile beneficiarilor finali. ONG-urile au atras în perioada de preaderare sume importante de bani şi au dovedit că pot cheltui banii europeni în mod eficient, transparent şi cu succes", a menţionat Flavia Preda de la Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale.