CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE - EDIŢIA A VII-A "EFICIENTIZAREA ABSORBŢIEI, SOLUŢIE PENTRU CREŞTEREA ECONOMICĂ" Marius Nica: "Nu există niciun pretext să nu avem 100% absorbţie în 2020"

Fonduri Europene / 22 iunie 2015

Marius Nica: "Nu există niciun pretext să nu avem 100% absorbţie în 2020"

Actualizare 12:45 Cristian Pârvan, AOAR: "Economia noastră nu are cum să crească fără competitivitate"

Ţara noastră nu are cum să crească din punct de vedere economic fără competitivitate, atrage atenţia domnul Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), subliniind că, la acest nivel, "nu stăm deloc bine şi avem foarte multe de rezolvat".

Domnul Pârvan menţionează că o mare parte din aspectele în cauză se pot rezolva cu fonduri europene, însă capacitatea de a folosi aceşti bani stă "în mâinile şi mintea oamenilor de afaceri".

(V.R.)

----------

Actualizare 12:38 Claudia Ionescu, ADR Bucureşti-Ilfov: "Important pentru o absorbţie eficientă este obiectivul programului"

Pentru a realiza o absorbţie eficientă a fondurilor europene este important obiectivul Programului prin care se finanţează proiectele, potrivit doamnei Claudia Ionescu, Şef al Departamentului de Promovare Regională şi Investiţii în Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov.

Dacă beneficiarii nu respectă etapele de obţinere a finanţării şi de implementare a proiectelor se pierde mult timp, a spus doamna Ionescu, apreciind că eficientizarea absorbţiei de fonduri europene este o muncă de echipă.

Şeful Departamentului Promovare Regională şi Investiţii în ADR Bucureşti - Ilfov a atras atenţia asupra faptului că eficientizarea absorbţiei europene se poate face prin comunicare continuă şi bună colaborare cu toţi actorii implicaţi.

(A.C.)

----------

Actualizare 12:35 Ramona Ivan, CEC Bank: "Vrem să credităm"

Banii europeni nu sunt inepuizabili, afirmă doamna Ramona Ivan, director al Direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din carul CEC Bank, subliniind că, în această situaţie, sunt necesare şi alte fonduri, respectiv un partener care să ştie să îndrume întreprinzătorul interesat să acceseze finanţare.

Doamna Ivan declară: "Sistemul bancar a rămas la fel în ultimii o sută de ani: atrage bani şi dă credite. Dacă nu dăm credite, în condiţiile în care avem bani, nu e bine. Vrem să credităm. Poate trebuie să facem mai mult pe partea de dialog, să stăm la aceeaşi masă (n.r. banca şi întreprinzătorii). Nu sunt aceleaşi soluţii pentru toţi întreprinzătorii, de aceea este important să găsim, în bancă, omul care să înţeleagă afacerea celui care are nevoie de finanţare".

Conform afirmaţiilor doamnei Ivan, CEC Bank a acordat peste 26.000 de credite în perioada ianuarie 2008 - decembrie 2014 pentru proiecte cu componentă europeană nerambursabilă.

(A.V.)

----------

Actualizare 12:30 Otilia Frolu, Bancpost: "Categoriile de beneficiari pentru fondurile UE - uşor neclare"

Categoriile de beneficiari pentru fondurile europene sunt, încă, uşor neclare, este de părere Otilia Frolu, director în cadrul Bancpost, subliniind că, în ultimii doi-trei ani, au fost făcuţi paşi importanţi în simplificarea procedurii de absorbţie a fondurilor UE.

Potrivit domniei sale, printre alte aspecte importante pentru derularea cu succes a acestei proceduri se numără clarificarea riscurilor de reglementare, clarificarea modalităţii de absorbţie, dar şi capitalul circulant.

Otilia Frolu a menţionat că băncile ar trebui să se implice, alături de autorităţi, în procesul de atribuire a proiectelor finanţate din bani de la UE: "Ca să se poată angaja în sprijinirea beneficiarilor de fonduri europene, băncile trebuie să cunoască acele condiţii ale UE pentru beneficiari".

Referitor la capitalul circulant, care, în opinia reprezentantului Bancpost, ar trebui să reprezinte un activ eligibil pentru atragerea de fonduri europene, Otilia Frolu a menţionat că, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, programul regional îl acceptă ca principiu, însă abia acum încep demersurile pentru eligibilitatea unui astfel de instrument.

(E.O.)

----------

Actualizare 12:10 George Turtoi : "Lipsa cofinanţării din partea beneficiarilor, problemă majoră în atragerea fondurilor europene"

Gradul de absorbţie pe zona Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este, în prezent, de aproximativ 85%, cu o plată către beneficiari de 7,53 miliarde de euro, declară George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adăugând că pe segmentul agricol, rata de absorbţie este de 97%, iar plata către beneficiari de 7,58 miliarde de euro.

Domnia sa menţionează că, pe parcursul derulării PNDR, autorităţile au constatat trei mari probleme care au creat dezangajări de sume şi blocaje în plăţile către beneficiari. Conform reprezentantului MADR, prima problemă este lipsa cofinanţării din partea beneficiarilor privaţi: "Din cauza crizei economice, foarte mulţi beneficiari nu au mai avut banii necesari cofinanţării, aşa cum s-au angajat la iniţierea protectului", spune domnul Turtoi.

Potrivit oficialului din minister, alte probleme au apărut pe partea de achiziţii, la documentaţiile de atribuire a proiectelor. Spre exemplu, spune domnia sa, în domeniul achiziţiilor publice, în multe proiecte nu era realist termenul prevăzut de proiect.

Totodată, în proiecte apar condiţii artificiale, potrivit domnului Turtoi. "Dacă un beneficiar nu îndeplinea condiţiile în mod natural, atunci crea condiţii artificiale ca să facă proiectul eligibil", menţionează domnia sa.

(V.R.)

----------

Actualizare 12:05 Ioana Gheorghiade, BCR: "Noua strategie de finanţare pune accent pe calitate"

Noua strategie de finanţare europeană a proiectelor pentru perioada 2014-2020 pune accent pe calitate, spre deosebire de strategia pentru perioada 2007-2013, consideră Ioana Anca Gheorghiade, Director Sector Public şi Finanţarea Infrastructurii în cadrul BCR.

Potrivit domniei sale, există, în noua strategie de finanţare pentru 2014-2020, o diferenţiere privind intensitatea acordării de grant-uri la nivel naţional, în funcţie de regiunile ţării.

(A.C.)

----------

Actualizare 11:50 Florin Dănescu: "Avem foarte mult de muncă la comunicare ca să revină încrederea"

Băncile sunt foarte interesate de dinamizarea produselor de genul fondurilor europene, a spus Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând că sistemul bancar are foarte mult de muncă la partea de comunicare pentru ca să readucă încrederea clienţilor.

Domnia sa a ţinut să specifice că legiferarea agresivă a evitării riscurilor înseamnă eliminarea din piaţă a anumitor produse. "Credem că neîncrederea duce la legi neadecvate", a precizat Florin Dănescu, adăugând că independenţa economică în modul în care sunt transpuse legile europene "este un aspect care trebuie cunoscut foarte bine".

Subliniind că băncile au aşteptări optimiste în ceea ce priveşte creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, domnul Dănescu a spus că sectorul bancar estimează că ar urma o creştere a creditării, chiar dacă cifrele nu vor fi foarte mari.

Insolvenţa persoanelor juridice reprezintă o barieră importantă în calea dezvoltării creditării, a conchis reprezentantul ARB.

(E.O.)

----------

Toate programele operaţionale aferente exerciţiului bugetar 2014-2020 vor fi aprobate până la finalul lunii iulie, a anunţat Marius Nica, ministrul fondurilor europene, subliniind că nu există niciun pretext să nu avem un grad de absorbţie de 100% în 2020.

"Plecăm de la acelaşi start cu celelalte state membre", a ţinut să precizeze oficialul, subliniind că ministerul de resort are în vedere simplificarea procedurii de absorbţie a fondurilor UE, în perioada care urmează.

Marius Nica a spus că primul program pentru care vor putea fi depuse proiecte este Programul Operaţional Capital Uman şi Competitivitate.

În prezent, autorităţile fac eforturi pentru realizarea unei absorbţii de 65%-80% din fondurile europene aferente exerciţiului financiar 2007-2013, gradul de absorbţie fiind, acum, de 55%.

Referitor la noua strategie privind echiziţiile publice, la finalul acestei luni vor avea loc întâlniri bilaterale cu reprezentanţii Comsiei Europene, astfel încât, în decembrie, atât strategia pe achiziţiile publice, cât şi transpunerea directivelor europene din domeniu să fie aprobate în Parlament.

(E.O.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb