CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / PAULA PÎRVĂNESCU, MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI, COMERŢ ŞI ANTREPRENORIAT: "Discutăm cu Finanţele pentru un buget multianual dedicat misiunilor economice"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 noiembrie 2018

"Discutăm cu Finanţele pentru un buget multianual dedicat misiunilor economice"

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se află în discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru alocarea unui buget multianual dedicat misiunilor economice şi târgurilor, astfel ca antreprenorii care doresc să participe la acţiunile ministerului să se poată înscrie din timp şi să-şi planifice participarea, a declarat Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Domnia sa a precizat că ministerul lucrează continuu la actualizarea pachetului legislativ pentru antreprenoriat, "destul de greu, dar paşii sunt vizibili".

"În ultimul an, am reuşit să aprobăm legea prevenirii, o lege pentru antreprenori, pentru agentul economic, mai ales în lupta acerbă cu anumite instituţii ale statului", a adăugat reprezentanta ministerului.

Totodată, Paula Pîrvănescu a subliniat că numărul companiilor care folosesc programele de internaţionalizare a crescut, iar programele Startup Nation şi Direcţia pentru Mediul de Afaceri au venit în sprijinul antreprenorilor.

Secretarul de Stat a mai afirmat că, de săptămâna trecută, avem o legislaţie mult mai clară, în ceea ce priveşte franciza, fiind acum aplicabilă foarte uşor în piaţa românească.

De asemenea, domnia sa a subliniat că în cursul acestei luni vom avea parte de un pachet legislativ pentru incubatoare şi acceleratoare de afaceri: "În momentul acesta avem eliberate doar 3 certificate de incubatoare de afaceri, lucru pe care pe mine m-a speriat. Sunt variante de finanţare prin fonduri europene pentru incubatoare, dar până acum era foarte dificil să ajungi să îţi iei un titlu de incubator, acum nu va mai fi cazul, am simplificat procedura, o avem în transparenţă decizională şi până la finele lunii noiembrie va fi la îndemâna antreprenorilor".

Legat de programul Startup Nation, Paula Pîrvănescu a spus că acesta este un succes.

Domnia sa a precizat: "Anul trecut, componenta financiară a fost atât pe fonduri europene, cât şi fonduri din bugetul de stat. În loc să finanţăm 10.000 de companii, am semnat 8444 de acorduri de finanţare pentru că în ceea ce priveşte condiţiile de accesare şi de implementare a proiectelor pentru bani din fonduri europene consider că sunt foarte greoaie şi ar trebui foarte multe simplificări. Direcţia din cadrul ministerului nostru a implementat foarte greu proiectele în care au fost bani şi de la guvern şi din fonduri europene".

Oficialul consideră că deşi Ministerul Fondurilor Europene şi-a dorit ca în exerciţiul financiar 2014-2020 să vină cu simplificări, acestea nu prea sunt sesizabile, decât că există Maysmis.

"Nu cred că avem nevoie să venim cu proiecte de tip «lucrare de doctorat», cum arată programele acum. Mă refer la partea de POR şi la celelalte programe unde s-a văzut că există interes. Sper să reuşim să venim cu simplificare şi din acest punct de vedere. Ca agent economic doresc să îmi cresc capacitatea de producţie sau să-mi măresc serviciile şi atunci când tu, statul, ai nişte bani la care oricum plăteşti dobândă, lasă-mă să folosesc banii cum ştiu eu mai bine pentru business-ul meu şi ajută-mă ca eu să te ajut pe tine, ca stat, la absorbţia privind fondurile europene. Toate lucrurile acestea sper să se întâmple în următorul exerciţiu financiar. Este bine că totuşi am reuşit să ajungem să depăşim acel 0% al absorbţiei", a mai declarat reprezentanta ministerului.

Domnia sa a mai adăugat că tot ce înseamnă linii de finanţare pentru antreprenori atât pe AFIR, cât şi pe programele operaţionale dezvoltate pentru agenţii economici din mediul urban au avut o depunere foarte mare de proiecte, dar s-a văzut slaba capacitate administrativă.

"În tot ceea ce a însemnat întârziere privind verificarea, implementarea şi semnarea acordurilor de finanţare a contractelor s-a văzut slaba capacitate administrativă. Ne dorim cu toţii ca anul viitor să meargă mai bine. Este şi pentru noi o reuşită ca guvern, dar şi pe partea antreprenorială pentru că toţi banii aceia se întorc în piaţă", a precizat Secretarul de Stat.

În plus, Paula Pîrvănescu a precizat că Ministerul de resort va veni în continuare în ajutorul antreprenorilor pentru că îşi doreşte ca proiectele finanţate prin cadrul programelor din portofoliul ministerului să fie reale, să se poată implementa şi nu să rămână la nivel de semnare a contractului.

Secretarul de stat a amintit că în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri sunt misiuni economice şi târguri - program finanţat din bani de la bugetul de stat.

"Am redus costurile. Înainte se acorda suma de 50.000 de lei pentru participarea la târguri şi misiuni economice, se completa o cerere şi se făcea selecţia. Acum totul este online, costul pentru participarea la târguri este de 5.000 de euro, iar pentru participarea la misiuni economice suma este de 2.500 de euro, iar selecţia se face transparent.

Organizăm şi târgurile sub brand de ţară unde costurile sunt subvenţionate", a mai afirmat Paula Pîrvulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb