Conferinţa Naţională a SRJ MediaSind a decis declanşarea acţiunilor de protest împotriva măsurilor de austeritate impuse de Guvernul Cîţu

J.P.
Miscellanea / 10 februarie 2021

Conferinţa Naţională a SRJ MediaSind a decis declanşarea acţiunilor de protest împotriva măsurilor de austeritate impuse de Guvernul Cîţu

Delegaţii prezenţi astăzi, 10 februarie 2021, la Conferinţa Naţională a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizată în sesiune extraordinară, au decis, cu unanimitate de voturi, ca membrii MediaSind să participe la toate acţiunile de protest ce vor fi declanşate de organizaţiile la care sunt afiliaţi cu drepturi depline, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere FRĂŢIA, împotriva politicii de austeritate care vizează drepturile lucrătorilor, impusă de Guvernul condus de Florin Cîţu, conform unui comunicat de presă remis de MediaSind.

De asemenea, cu sprijinul organizaţiilor internaţionale la care este afiliat prin Federaţia FAIR-MediaSind - Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, SRJ MediaSind va sesiza instituţiile Uniunii Europene privind lipsa oricăror măsuri de protecţie pentru lucrătorii din mass-media, precum şi pentru industria de media din România.

"Intenţiile anunţate luni, 8 februarie 2021, de Primul Ministru, privind eliminarea voucherelor de vacanţă şi a sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă, reprezintă un atentat la sănătatea lucrătorilor. Determinările de noxe nu trebuie să fie confundate cu lucrul la computer, cum eronat a considerat premierul! Acestea nu trebuie rezumate doar la măsurătorile electromagnetice, ci trebuie identificaţi, conform legislaţiei în vigoare, toţi factorii nocivi pentru sănătatea angajaţilor cum ar fi nivelul de solicitare neuropsihică, zgomot, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, spaţii în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj etc. Aşa cum am mai demonstrat, inclusiv în instanţă, angajaţii din instituţiile de media lucrează în condiţii vătămătoare de lucru, iar măsurile luate de angajatori pentru protejarea sănătăţii lipsesc cu desăvârşire, aşa cum se întâmplă în cea mai mare instituţie de media a statului, Societatea Română de Televiziune. Nu în ultimul rând, şi eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta, în mod evident, capacitatea de refacere a sănătăţii angajaţilor, întrucât aceştia nu vor mai avea fonduri suficiente pentru a achiziţiona pachete de tratament!", conform sursei citate.

Delegaţii prezenţi la Conferinţă susţin că lipsa sprijinului financiar pentru industria de media pune în pericol şi sănătatea angajaţilor care lucrează în mediul privat. A încerca prin diverse reacţii publice învrăjbirea angajaţilor din mediul public cu cel privat nu reprezintă decât o jalnică încercare de a masca lipsa soluţiilor manageriale pentru salvarea acestui important domeniu pentru democraţie, mass-media! Din aceste motive, Conferinţa SRJ MediaSind solicită partidelor parlamentare să nu voteze un buget care conţine tăieri de drepturi salariale.

Având în vedere că aceste drepturi sunt negociate şi cuprinse şi în contractele colective de muncă, SRJ MediaSind va analiza împreună cu casa de avocatură cu care colaborează, posibilitatea declanşării unor acţiuni în instanţele de judecată.

În altă ordine de idei, SRJ MediaSind consideră că soluţia pentru profesionalizarea, modernizarea şi depolitizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune o reprezintă demiterea de urgenţă a celor care şi-au bătut joc de banii publici şi de drepturile angajaţilor, precum şi crearea cadrului legal pentru numirea în funcţiile de conducere a unor profesionişti care să aibă respect faţă de instituţie, faţă de angajaţi, şi, nu în ultimul rând, faţă de cetăţenii plătitori de taxe şi impozite. De câţiva ani, toate apelurile membrilor afiliaţi din Televiziunea Română privind jaful instituţionalizat din această instituţie, demonstrat şi de controalele Curţii de Conturi şi ale Ministerului Finanţelor, sunt ignorate de conducerile partidelor parlamentare. Cu câteva palide excepţii, liderii politici au refuzat să se implice în oprirea abuzurilor din instituţiile publice de presă!

În vederea modificării Legii AGERPRES, delegaţii au susţinut necesitatea respectării aceloraşi principii pentru profesionalizarea, modernizarea şi depolitizarea instituţiei, precum şi stabilirea unui mandat pe perioadă determinată pentru membrii Consiliului Director. Având în vedere unele sesizări privind organizarea unor concursuri şi numiri în funcţii de conducere în AGERPRES pe "modelul Apele Române", delegaţii au mandatat conducerea MediaSind să facă toate demersurile legale pentru intrarea în legalitate, în caz contrar vor fi sesizate Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate.

Conferinţa SRJ MediaSind a avut următoarea ORDINE DE ZI:

1.Prezentarea şi votarea Raportului de activitate pentru anul 2020. 2. Prezentarea situaţiei economice, a Raportului Comisiei de Cenzori şi descărcarea de gestiune a conducerii SRJ MediaSind pentru anul 2020. 3. Prezentarea problemelor membrilor de sindicat din filialele MediaSind TVR, MediaSind Radio Romania, MediaSind AGERPRES, MediaSind Freelanceri şi stabilirea strategiei pentru anul 2021. 4. Validarea propunerilor pentru susţinerea candidaturilor reprezentanţilor MediaSind în cadrul preconizatelor alegeri pentru consiliile de administraţie din SRR şi SRTV. 5. Validarea propunerilor pentru membrii SRJ MediaSind din Comisia Paritară din cadrul ANP AGERPRES. 6.Discutarea şi aprobarea propunerilor pentru modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, a Legii nr. 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea ANP AGERPRES, în scopul modernizării şi profesionalizării actului managerial din aceste instituţii.7. Diverse

Şedinţa s-a desfăşurat în condiţii speciale, cu respectarea măsurilor de protecţie privind combaterea pandemiei. În cursul zilelor următoare, în cadrul şedinţelor organizate la nivelul filialelor MediaSind din Bucureşti şi din teritoriu, vor fi puse în aplicare măsurile aprobate de Conferinţa Naţională a SRJ MediaSind, în cadrul strategiei pentru anul 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb