CONFERINŢA PE ENERGIE DE LA HOUSTON, TEXAS: Soluţia pentru criza petrolului - falimentul unor producători mondiali

IONEL BLĂNCULESCU, consultant economic
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 februarie 2016

Soluţia pentru criza petrolului - falimentul unor producători mondiali

Soluţia pentru ieşirea din criza petrolului nu este scăderea producţiei ţiţeiului, ci reducerea numărului celor care o produc, prin faliment.

Aceasta este una dintre concluziile pe care le desprindem în urma conferinţei "2016 IHS CERAWeek" de la Houston, Texas (SUA), desfăşurată în perioada 22-26 februarie 2016 şi prezentată, în părţile ei esenţiale, de Bloomberg.

În această perspectivă, în perioada 2016-2017, se aşteaptă falimente în lanţ în industria petrolului, proces care va afecta piaţa globală petrolieră, inclusiv România.

În cadrul conferinţei de săptămâna trecută a luat cuvântul Ali Bin Ibrahim al-Naimi, ministrul petrolului şi resurselor minerale al Arabiei Saudite, considerat "cel mai puternic om din industria petrolieră mondială", care a adresat un mesaj dur directorilor petrolişti prezenţi la Houston, în speranţa salvării de la preţurile mici: "producătorii cu costuri ridicate - mulţi dintre ei prezenţi în această sală - trebuie fie să reducă costurile, să împrumute cash sau să lichideze".

Pentru miile de directori care au participat la conferinţă, mesajul ministrului petrolului al Arabiei Saudite înseamnă reduceri mai mari ale costurilor, un număr mai mare de concedieri şi folosirea la relanti a instalaţiilor de foraj.

"Sună dur şi, din păcate, este, dar este cel mai eficient mod de a reechilibra pieţele", a declarat Naimi, citat de Bloomberg.

74 de producători din America de Nord se confruntă cu dificultăţi semnificative în susţinerea datoriilor, potrivit companiei de rating Moody Investors Service. Exploratorii de şist din Texas până în Dakota de Nord, vor fi "decimati" în următoarele luni, pe fondul unui val de restructurări şi falimente, a declarat Mark Papa, fostul directorul executiv al EOG Resources Inc., care a contribuit la crearea industriei de şist cu mai mult de un deceniu în urmă.

Supravieţuitorii vor fi mai conservatori, a declarat Papa în timpul unei discuţii care a avut loc marţi. În prezent, Papa este partener la firma de private-equity Riverstone Holdings LLC.

Mesajul va rezona dincolo de industria energetică americană, având în vedere că fenomenele de reducere a nivelului cheltuielilor, de creştere a datoriilor şi a disponibilizărilor au început să se răspândească pe Main Street, iar impactul se propagă de la băncile regionale din Oklahoma până la economiile cu deficit bugetar precum Venezuela şi Brazilia.

Pentru industria petrolieră în sine avertizarea este un semn al mai multor luni - şi poate ani - de probleme financiare, conform Bloomberg. Indicele S&P 500 Petrol şi Gaze a scăzut cu aproape 60% de la jumătatea anului 2014, la cel mai mic nivel înregistrat din anul 2009. Datoria companiilor petroliere americane cotate ca neatractive acumulează mai mult de 20%, cea mai mare din cel puţin ultimii 20 de ani, în conformitate cu Bank of America Corp.

Naimi a spus directorilor prezenţi la Houston că Arabia Saudită crede că îngheţarea producţiei de petrol - deoarece tocmai a fost de acord cu Rusia - ar fi de ajuns pentru a echilibra în cele din urmă piaţa. De-a lungul timpului, producătorii cu costuri ridicate vor ieşi din afaceri, iar cererea în creştere va consuma, încet-încet, oferta excedentară, a spus el. Agenţia Internaţională pentru Energie consideră că aceasta înseamnă încă doi ani de preţuri scăzute.

Acordul de îngheţare nu înseamnă "reducerea producţiei. Asta nu se va întâmpla", a precizat Naimi.

Venezuela, Arabia Saudită, Rusia şi Qatar au discutat despre organizarea unei reuniuni la mijlocul lunii martie pentru ţările producătoare de petrol OPEC, precum şi pentru producătorii non-OPEC care susţin îngheţarea producţiei, a declarat pe Twitter ministrul venezuelean al petrolului Eulogio Del Pino. Toţi producătorii de petrol sunt consultaţi pentru a stabili unde şi când va avea loc întâlnirea, a declarat Del Pino. Venezuela a făcut lobby pentru producători, ca să sprijine preţurile, iar Del Pino face înconjurul lumii pentru a solicita sprijinul.

La Houston, Naimi s-a întâlnit faţă în faţă cu aceiaşi oameni pe care Arabia Saudită încearcă să-i scoată din afaceri - de la cei din Dakota de Nord cu şisturi, la canadienii cu nisipuri bituminoase sau platformele petroliere offshore din Brazilia - care au nevoie de preţuri mult peste nivelul actual, pentru a face profit. În ultimul an şi jumătate ei au luptat pentru supravieţuire, după ce Naimi a condus OPEC într-un război al preţurilor împotriva producătorilor cu costuri ridicat, în noiembrie 2014. De atunci, Naimi nu a mai vorbit în public în SUA.

"Tăierea producţiei low-cost pentru subvenţionarea livrărilor la costuri ridicate nu face decât să întârzie luarea unor decizii inevitabile", a spus Naimi.

Ministrul petrolului din Oman Saif Hamed Al-Rumhy a declarat că producătorii OPEC şi non-OPEC trebuie să îşi reducă producţia de petrol cu 5 până la 10 procente pentru a stabiliza piaţa. Ţara este pregătită să reducă 100.000 de barili pe zi, ca parte din orice înţelegere, a spus el.

Tratamentul dur administrat de Naimi produce deja efecte la punctul de extracţie. În Dakota de Nord, producţia prolificului Bakken Formation a suferit prima scădere anuală din ultimul deceniu, în luna septembrie. În Texas, ţara de origine a Eagle Ford şi a bazinelor Permian, producţia din luna noiembrie a scăzut pentru prima dată din 2010.

Revoluţia şistului - un punct culminant al evenimentelor IHS CERAWeek de anul trecut - a fost atunci când industria era în creştere şi companii precum EOG şi Continental Resources Inc. au fost punctele de atracţie ale pieţei - prinzând OPEC cu garda jos. Grupul, care reprezintă aproximativ 40% din producţia mondială de petrol, a ignorat la început revoluţia, pentru ca să realizeze mai târziu puterea sa, când puţuri de şist au inundat pieţele. Astăzi, OPEC încă mai vine la termeni legaţi de revoluţie, surprins de rezistenţa în faţa preţurilor scăzute la petrol.

"Petrol de şist în Statele Unite, nu ştiu cum vom trăi împreună", a spus Abdalla Salem El-Badri, secretar general al OPEC, la aceeaşi conferinţă de la Houston, luni. Naimi a spus foarte clar, cu toate acestea, că el ştie cum OPEC va coabita cu producătorii de costuri ridicate, cum ar fi şistul: pe cât posbil, scoaterea cât mai multor companii din afaceri.

În timp ce Naimi a insistat că Arabia Saudită nu este în război cu producătorii de petrol de şist sau cu orice alt producător, el a enunţat foarte clar scopul său. "Facem ceea ce orice alt reprezentant al industriei din această cameră face", a spus el publicului, adăugând: "Pieţele eficiente vor determina unde se află preţul marginal al petrolului brut pe curba costului".

"Va fi foarte, foarte greu de trecut prin acest proces", a precizat Papa.

Considerentele specialiştilor de la Bloomberg, prezentate mai sus, runt foarte interesante.

Dacă ar fi să tragem noi câteva concluzii din desfăşurarea acestei importante conferinţe a petroliştilor mondiali, cei care dau trendul industriei petroliere de acum pentru mulţi ani înainte, am putea afirma:

1. Criza severă a căderii preţurilor ţiţeiului nu se va rezolva prin reducerea ofertei de petrol, aşa după cum toată lumea aşteaptă, de către producătorii tradiţionali, care contează, cel puţin într-o perioadă rezonabilă, de câţiva ani - OPEC, Rusia, acum Iran, în special Arabia Saudită, care de regulă stabileşte tendinţele în acest important domeniu;

2. Soluţia la această criză pare să fie reducerea ofertei, însă nu prin miscşorarea producţiei de ţiţei, aşa cum se producea în mod clasic, până în prezent, ci prin reducerea numărului de producători mondiali, adică prin ieşirea acestora de pe piaţă, în special prin faliment;

3. În această perspectivă, în perioada 2016-2017, se aşteaptă falimente în lanţ, în această industrie, în fapt o reaşezare, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, în special în SUA, proces care va afecta piaţa globală petrolieră, inclusiv România;

4. Producţia de ţiţei de şist şi probabil şi a altor componente, cum ar fi gazul natural de şist, prin tehnologia fracturării hidraulice, va intra într-un veritabil con de umbră, tot ce este legat de această nouă industrie fiind vizat de acţiunile concertate a celor care nu le agrează, ca alternativă la sistemul clasic de extracţie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. rar mi s-a intamplat sa vad atatea ineptii la un loc. cat priveste concluziile autorului, trebuie sa recunosc faptul ca ma lasat perplex. orin n'are cap (si-i ploua in gat), ori este rau intentionat (mai pe romaneste, lichea) si amesteca - extrem de pernicios - jumatati de adevar cu jumatati de neadevar si multa manipulare.

    1. Stimate cip, cirip si iarasi cip,

      Fiind un adept al diversitatii, cu un grad mare de acceptabilitate, va raspund la aceasta postare, aceasta in situatia in care nu ati gresit articolul, postand un comentariu destinat altui articol. Dupa cum observati, concluziile mele decurg din realitatile zilei, ca ne convin sau nu, atata timp cat OPEC, Arabia Saudita in special, dau trendul. Aceste concluzii sunt rezultate in special din cele prezentate la conferinta de principalii actori de pe piata petroliera globala, in special Ministrul petrolului din Arabia Saudita.  

      Cred ca mai mult nu merita sa va detaliez situatia, probabil ca v-ar fi greu sa intelegeti si nu doresc sa va fortez capacitatea intelectuala, mai ales ca s-a facut pranz si probabil aveti si alte lucruri de facut, mai pamantene, care sa nu va solicite prea mult reactii neuronale. 

      Blanculescu

      nu era nevoie. nu spuneti nimic! ma bucur ca v-am" deranjat" putin, ca sa detaliati, trebuie, mai intai, sa intelegeti! ori, se vede ca nu este cazul, cip, cirip... este titlul comentariului!

    asteptam de la dvs. un comentariu la ceea ce ati relatat in articol. Altfel din punctul meu de vedere e destul de pueril ceea ce spera arabii ca se va intimpla pentru a scadea productia respectiv falimentul unor producatori de pe alte continente.

    De ce cred asta? Falimentul unei entitati duce la scoaterea la vanzare a tuturor bunurilor ei deci puturile de titei vor trece in proprietatea altcuiva. Fizic nu dispar de pe fata pamantului, nu se inchid pe vesnicie. Poate doar pe o perioada de timp. Dar ele oricum vor reveni in piata! 

    asteptam de la dvs. un comentariu la ceea ce ati relatat in articol. Altfel din punctul meu de vedere e destul de pueril ceea ce spera arabii ca se va intimpla pentru a scadea productia respectiv falimentul unor producatori de pe alte continente.

    De ce cred asta? Falimentul unei entitati duce la scoaterea la vanzare a tuturor bunurilor ei deci puturile de titei vor trece in proprietatea altcuiva. Fizic nu dispar de pe fata pamantului, nu se inchid pe vesnicie. Poate doar pe o perioada de timp. Dar ele oricum vor reveni in piata! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb