CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Cristian Nacu, IFC: "România are o mare problemă în infrastructură"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 25 mai 2023

Cristian Nacu, IFC: "România are o mare problemă în infrastructură"

"Sper ca legislaţia să capete o formă care să încurajeze parteneriatele de tip public-privat"

"Creşterea economică a României depinde de atragerea cu succes a fondurilor europene"

"România este cea mai mare ţară din Europa pentru IFC, în ceea ce priveşte portfoliul de finanţare"

România are o mare problemă în infrastructură, iar International Finance Corporation (IFC), ce face parte din Grupul Băncii Mondiale, îşi doreşte să investească mai mult în această zonă în ţara noastră, a spus Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România, în cadrul instituţiei.

Reprezentantul IFC a afirmat: "În continuare vom sprijini instituţiile financiare din România, atât bancare cât şi nebancare. Vom încerca să sprijinim şi tendinţele noi în domenii precum manufacturing (n.r. producţie), agribusiness şi servicii, iar aici mă refer în primul rând la decarbonizare, inclusiv prin continuarea construirii de clădiri verzi, economia circulară sau e-mobilitatea, domeniu pentru care există foarte mult interes la ora actuală. Dar şi tendinţe de genul relocării şi reajustării lanţurilor de producţie, unde încercăm să ajutăm inclusiv Guvernul pentru a atrage astfel de investiţii".

Cristian Nacu a adăugat: "Ne dorim să investim mult mai mult în insfrastructură. România are, în continuare, o mare problemă în infrastructură, foarte multe lucruri depind de succesul PNRR şi mă bucur să aud că suntem oarecum în grafic cu atragerea fondurilor pentru că viitorul României depinde de aceste fonduri. De atragerea acestor fonduri şi de realizarea cu succes a proiectelor. În aceeaşi măsură credem că şi sectorul privat ar trebui să fie invitat să participe mai mult la acest efort. Iar aici mă refer la proiecte de parteneriat public-privat. Sper ca, în cel mai scurt timp, legislaţia să capete o formă care să fie în conformitate cu practicile internaţionale, în aşa fel încât să încurajeze acest tip de proiecte care din păcate, în ultimii ani, nu au fost foarte des folosite în Romînia".

Conform reprezentantului IFC, un proiect economic viabil trebuie oferit spre realizare mai întâi sectorului privat.

"Un principiu de bază al Grupului Băncii Mondiale este principiul cascadei, care credem că ar trebui folosit de orice guvern, orice entitate. De exemplu, dacă un proiect are sens economic, atunci ar trebui oferit spre realizare mai întâi sectorului privat (...). IFC-ul finanţează sectorul privat care, la rândul său, să finanţeze proiectele respective. Dacă acest lucru nu se poate, atunci ne uităm la legislaţie să vedem de ce nu este permisă implicarea sectorului privat, iar dacă există posibilitatea să modificăm, să îmbunătăţim legislaţia, astfel încât sectorul privat să poată finanţa. Iar dacă chiar nu se poate, abia atunci proiectul ar trebui finanţat din surse publice. Pentru că sursele publice sunt limitate şi există o nevoie uriaşă de investiţii, nu doar România, ci la nivel mondial", a spus Cristian Nacu.

Din punctul său de vedere, creşterea economică a ţării noastre depinde de atragerea cu succes a fondurilor europene.

"În România există aceste fonduri europene, care fără doar şi poate sunt foarte utile şi pot acoperi o gaură importantă, în special în zona de infrastructură. De atragerea lor cu succes depinde practic creşterea economică a României. S-a calculat că dacă se atrag toate fondurile europene angajate, România poate să crească în următorii ani şi mai repede decât a crescut până acum. România are probabil una dintre cele mai mari creşteri economice anuale din Uniunea Europeană, peste 3,8% anual. Dacă se vor atrage aceste fonduri se poate ajunge la peste 5%. Deci cu atât mai rapidă ar putea fi convergenţa la nivelul veniturilor din Vestul Europei", a spus Cristian Nacu.

Conform expunerii reprezentantului IFC, România este membră a organizaţiei din 1991, perioadă în care IFC a acordat finanţări de peste 4,6 miliarde de dolari în proiecte ale sectorului privat, care au atras împreună peste zece miliarde de dolari.

"În ultimii cinci-şase ani, perioada 2018-2023, IFC a accelerat semnificativ participarea în proiecte din România, în aşa fel încât astăzi România este cea mai mare ţară din Europa pentru IFC în ceea ce priveşte portfoliul de finanţare. Astăzi, totalul angajamentelor la zi este de peste 1,5 miliarde de dolari. În felul acesta, România reprezintă aproape jumătate din finanţările făcute de IFC în Europa", a afirmat Cristian Nacu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb