2024 este anul în care putem să stabilim un plan pe termen lung pentru dezvoltarea României, afirmă Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, precizând: "Săptămâna trecută am avut ultima întâlnire a comitetului interministerial pentru Schimbări Climatice, în care am prezentat planul pentru o politică extrem de importantă, aşteptată de industrie, care va fi denumită generic «Green Deal Industrial Plan». Este planul care vine să contureze o strategie pe termen lung privind direcţiile de dezvoltare, oportunităţile pe care această dezvoltare industrială le are, dar şi direcţiile de finanţare. Am discutat cu Banca Mondială, iar Secretariatul General al Guvernului se ocupă de ultimele detalii contractuale, aşa că vom avea un prim livrabil în cursul acestui an".
Domnia sa adaugă că această strategie va fi bazată pe date statistice, pe analize cu mediul de afaceri, adăugând: "Pe de altă parte, însă, vom merge împreună cu celelalte ministere, în special cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), dar şi cu Ministerul Energiei, şi vom alinia aceste documente, pentru că la MEAT avem strategia pe competitivitate şi strategia industrială a României, care e în dezbatere publică. Le-am solicitat reprezentanţilor ministerului să amâne decizia de adoptare până când vom avea toate aceste documente aliniate. Ulterior vom veni cu aceste scheme sectoriale prin care vom transmite un mesaj foarte clar, pentru că România, în acest moment, este un susţinător al programului de industrializare european. Suntem cosemnatari prin două companii - OMV Petrom şi Chimcomplex. Într-o etapă ulterioară vom semna un memorandum cu organizaţiile care au iniţiat un asemenea proiect. Prima etapă va fi la jumătatea lunii mai".
• "Vrem să diminuăm deficitul de balanţă comercială pe produsele chimice"
Vrem să diminuăm deficitul de balanţă comercială pe care România îl are în acest moment pe produsele chimice, afirmă Florin Spătaru, menţionând: "14 miliarde de euro este deficitul de balanţă comercială pe care îl avem pe sectorul chimic, iar gazul pe care îl exploatăm, resursele pe care le avem, economia circulară pe care vrem să o iniţiem, ne duc în postura de a fi un jucător important în domeniu. Vrem să diminuăm semnificativ această dependenţă de produsele chimice. Sectorul chimic este cel mai mare contributor la deficitul de balanţă comercială şi am putea, prin atragerea de investiţii româneşti sau străine, să diminuăm într-un timp relativ scurt această dependenţă".
• "Vom continua instrumentele sectoriale pentru domeniile strategice"
Reprezentantul Cancelariei Primului Ministru mai susţine că va exista o strategie pe termen mediu şi lung în programul de guvernare, subliniind: "Vom continua cu instrumentele sectoriale pe care vrem să le iniţiem pentru domeniile strategice pe care le vom defini prin «Green Deal Industrial Plan», dar şi prin celelalte documente programatice. Sectoarele strategice sunt industria chimică, metalurgia, materiile prime, tehnologiile înalte. Menţionez, aici, programul pe care l-am iniţiat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul semiconductorilor. Sunt 500 de milioane de euro alocate pentru cercetare, dezvoltare, dar şi producţie de prototip. Contractele de finanţare vor fi semnate în perioada imediat următoare. (...) România va face parte din infrastructura critică în domeniul semiconductorilor, vom avea o infrastructură unică în Europa pe analiza materialelor care vor fi folosite la noile tehnologii, noile tipuri de semiconductori. Consider că acest sector are capacitatea de dezvoltare, cu o singură condiţie: acea facilitate fiscală pe care o avem pentru cercetare, dezvoltare, inovare să fie efectivă. Vorbim despre facilitatea fiscală pentru cheltuielile pe cercetare, inovare, care, din toate discuţiile pe care le-am avut cu mediul de afaceri, să poată fi deduse, să poată fi efectiv o facilitate pentru cei care vor investi în acest domeniu".
Florin Spătaru subliniază că nu există "o problemă de bani", iar atât timp cât aceste fonduri vor fi direcţionate către investiţiile sustenabile, nu va exista această problemă, dar "dacă nu facem ceea ce trebuie, dacă nu venim cu scheme sectoriale pentru domenii economice, vom pierde o etapă foarte importantă".
Florin Spătaru: "Fondurile de coeziune 2014 - 2020 ar fi trebuit alocate pentru dezvoltare economică, pentru economie şi creştere de plusvaloare, nu pentru măsuri sociale, care au fost necesare, dar au adus costuri. Sper că fondurile pe 2021 - 2027 vor fi alocate exact acolo unde trebuie, pentru creştere şi dezvoltare economică".
1. Vorbe in vant
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2024, 10:26)
Vorbe in vant. Romania nu are in prezent o strategie industriala pe termen lung care sa poata fi corelata cu ceva din Green Deal, asa cum Hidroelectrica nu are un plan concret cu obiective si termene pentru montarea de panouri solare flotante pe lacurile de acumulare.
Economia Romaniei poate fi rezumata foarte bine de expresia: "lasa-ma sa te las..."