România are nevoie, înainte de toate, de abecedar şi de săpun, spune Ovidiu Gheorghe, membru în boardul Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Aceasta este realitatea din teren (...) - vorbe multe, realizari puţine. Realitatea este că avem profesori care predau pe 2400-2500 de lei, realitatea este că vrem să vindem armament şi gloante ca să nu fim chiar cu pieptul gol, să avem măcar cartuşe, dar nu avem să vindem alimente armatelor (...), nu avem depozite pentru fructe şi legume, avem o lipsă de încredere între noi, o lipsă de încredere în autorităţi, în promisiunile acestora, care nu se realizează".
Printre altele, Ovidiu Gheorghe reiterează că este nevoie să înţelegem că avem fonduri europene de atras: "Task-ul meu când lucram în industria vinurilor a fost să aduc fonduri europene în ţară şi viticultura a fost singura industrie din ţară care a atras 100% fondurile alocate. Pentru că avem produse de calitate, pentru că avem vinuri bune în România, pentru că am făcut legislaţia suplă, iar acei bani sunt în vie, sunt în crame. (...) Dar în momentul în care nu sunt primit în audienţă de către ministru, aşa cum fusese programat, ca să vorbim despre lipsa depozitelor de legume şi fructe, aştept să fiu contactat pentru că probabil a avut o urgenţă, însă dacă nici nu sunt contactat, atunci înseamnă ca nu este o prioritate pentru minister această problemă".
De asemenea, reprezentantul CNIPMMR a întreabat: "Cum putem noi să vorbim de Strategie de Competitivitate a României, care ar fi trebuit să fie baza pentru atragerea fondurilor UE, când ea este expirată de prin anul 2020? Noi avem în dezbatere o strategie de competitivitate a ţării, dar ea trebuia să fie bază pentru PNRR, pentru celelalte fonduri europene, pentru POR-uri...".
Ovidiu Gheorghe atrage atenţia că, potrivit legii, unii operatori economici trebuie să-şi declare lunar stocurile de alimente la Ministerul Agriculturii: "Deci eu, antreprenor, trebuie să-i declar competitorului meu (pentru că Ministerul Agriculturii deţine Casa de Comerţ Unirea) care sunt stocurile mele, având încredere că nu va folosi acele cifre ca să-şi facă business planul. Am sesizat Consiliul Concurenţei, să vedem dacă este legal din punct de vedere concurenţial".
Reprezentantul CNIPMMR a ridicat şi problema codurilor CAEN: "În legislaţia europeană şi naţională este menţionat clar că nu există o altă utilizare a codurilor CAEN decât aceea în scop statistic. Însă noi folosim aceste coduri pentru determinarea eligibilităţii sau neeligibilităţii companiilor în procesul de obţinerea a fondurilor UE".
CNIPMMR a pus pe masa Guvernului multe dintre măsurile adunate în programul de guvernare şi doreşte să fie partener în acest demers, a menţionat Ovidiu Gheorghe.