Ludwik Sobolewski nu mai este directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a spus că ASF a efectuat o analiză privind guvernanţa corporativă de la BVB.
Domnia sa a fost întrebat care este rezultatul cercetării efectuate la operatorul de piaţă, în condiţiile în care ASF a analizat comportamentul preşedintelui Lucian Anghel cu privire la convocarea şedinţelor de CA.
Administratorii BVB nu au reuşit să se întrunească ca să decidă prelungirea mandatului de CEO al lui Ludwik Sobolewski, după care acesta a anunţat piaţa, printr-un raport curent, că i-a expirat contractul, dar nu şi mandatul.
Mircea Ursache a declarat: "Am făcut o analiză a guvernanţei, ca un document intern. Nu este un document public. Singurul element pe care l-am făcut public din această analiză se referă la contractul directorului general. Cât timp contractul directorului general era valabil la toate capitolele, dar nu era valabil la un singur capitol, cel privind durata mandatului, am intervenit pe acest aspect. În rest, sunt problemele interne pe care le avem în vedere în procedura autorizării. Cred că aşa am procedat corect".
Domnia sa a adăugat: "Pentru noi, surpriza mare a fost că operatorul de piaţă, în loc să anunţe investitorii cu privire la decizia pe care am luat-o, adică constatarea ASF (n.r. că Sobolewski nu mai este director general), a găsit de cuviinţă să răspundă prin intermediul media".
Comportamentul BVB în ocazia încheierii mandatului lui Sobolewski a fost criticat, ieri, în cadrul conferinţei BURSA "Viitorul pieţei de capital româneşti".
Cristian Agalopol, Director Executiv Pieţe de Capital, Citi România şi Bulgaria, a spus că este greu să creşti încrederea în BVB, cât timp în board sunt disensiuni privind numirea unui director.
În schimb, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, care este şi vicepreşedinte BVB, a declarat că raportul semnat de Sobolewski nu poate induce în eroare pe nimeni, căci orice student la Drept ştie articolul 2009 din Codul Civil, potrivit căruia "mandatul este contractul între două părţi".
Din perspectiva micului investitor, fostul şef al privatizărilor din Energie, Gabriel Dumitraşcu, a subliniat că "lipsa de etică" a ajuns până la nivelul BVB: "Dacă operatorul pieţei se confruntă cu aceeaşi problemă, la nivelul de top al managementului, îmi pun problema: oare la micul investitor se gândeşte cineva? Are sens ca un astfel de investitor să investească în piaţa de capital?"
• Consiliul BVB a audiat candidaţii pentru postul de director general
Candidaţii pentru postul de director general al Bursei de Valori Bucureşti - Paul Prodan, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT Capital Partners, Andre Cappon, preşedintele Grupului de consultanţă CBM, Inc. din New York, şi fostul CEO Ludwik Sobolewski - au susţinut, ieri, interviurile în vederea angajării, în faţa Consiliului Bursei, potrivit unor surse din piaţă.
Recent, BVB a anunţat că a iniţiat un proces intern de selecţie pentru candidaţi la funcţia de Director General, iar administratorii BVB au făcut propuneri până pe 15 septembrie.
Cum pe listă au fost nominalizate numai trei nume - Cappon şi Prodan şi-au depus CV-uri şi scrisori de intenţie, iar Sobolewski a fost înscris din oficiu, fără să respecte procedura de selecţie -, toţi au fost invitaţi la interviu.
Andre Cappon a susţinut interviul primul, printr-o aplicaţie Internet, din Statele Unite, fiind urmat de Paul Prodan şi Ludwik Sobolewski.
Se pare că există şanse ca procesul de selecţie să dureze mai puţin decât în trecut, deşi BVB are un precedent în a-şi încălca procedurile. În 2013, preşedintele BVB Lucian Anghel l-a adus, de mână, pe Sobolewski din Polonia, deşi Bursa angajase un head-hunter să îi găsească CEO.
Consiliul BVB este încă incomplet, al noulea membru Radu Hanga, ales la Adunarea Generală din 14 septembrie, fiind în proces de avizare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.