Conflictul retailerilor cu producătorii ajunge la Concurenţă, Finanţe şi Protecţia Consumatorului

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 23 aprilie 2008

Conflictul retailerilor cu producătorii ajunge la Concurenţă, Finanţe şi Protecţia Consumatorului

Comisia pentru Politică Economică din cadrul Camerei Deputaţilor va convoca Consiliul Concurenţei, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului pentru a verifica dacă există un cadru legislativ care să permită retail-erilor să perceapă taxe producătorilor prezenţi în magazinele acestora, a declarat, ieri, după o întâlnire cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine, preşedintele Comisiei, Mihai Tudose. "Retail-erii susţin că taxele pe care le impun producătorilor respectă legislaţia în vigoare. Vom convoca Consiliul Concurenţei, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului pentru verificarea existenţei unui cadru legislativ în care retail-erii percep taxe producătorilor prezenţi în magazinele acestora", a afirmat acesta. Comisia a solicitat retailerilor informaţii privind ponderea în preţul final, plătit de consumator, a taxelor pe care aceştia le percep producătorilor. "După această întâlnire, am constatat două lucruri. Conflictul dintre retaileri şi producători trebui stins. De asemenea, am constatat o opoziţie foarte agresivă în discuţiile avute cu unii dintre reprezentanţii magazinelor, mai exact Auchan, care susţine o politică în legătură cu producătorii de tipul "ori faceţi ca noi, ori plecaţi", a adăugat Tudose, citat de Rompres. Mihai Tudose a arătat că va pune la dispoziţia celorlalte instituţii abilitate să ia decizii stenogramele discuţiilor purtate cu retail-erii."După întâlnirea cu instituţiile statului vor avea o altă întâlnire cu producători şi cu retail-erii pentru a discuta despre posibilitatea trans-punerii legale a unui Cod de bune practici, propus de o parte dintre retaileri. Acest Cod va fi negociat în Guvern. Sperăm ca într-o lună să avem răspuns la această problemă", a menţionat preşedintele CPE.

La discuţiile de ieri cu retailerii, deputatul Gabriel Sandu, membru al Comisiei, a propus modificarea legislaţiei concurenţei (n.r.- care este aliniată la legislaţia europeană din domeniul concurenţei), introducerea unor amendamente la legea existentă pentru a rezolva situaţia creată şi trimiterea unei solicitări către Ministerul Finanţelor, pentru verificarea legislaţiei în baza căreia marile magazine percep taxe producătorilor. La întâlnire au participat aproape toţi retailerii din piaţă, cu excepţia Carrefour. Cei prezenţi la discuţii susţin că taxele pe care le percep sunt legale şi că serviciile oferite producătorilor nu pot fi acordate gratuit, iar producătorii pot opta dacă vor sau nu să încheie contractele propuse. De asemenea, aceştia au explicat că taxele se percep în funcţie de notorietatea producătorului şi a produsului vândut iar producătorul cu notorietate mare are o poziţie mai puternică în negocieri, potrivit acestora.

La începutul lunii martie, patronatele şi sindicatele din industria alimentară au acuzat hypermarketurile de majorarea profiturilor prin creşterea nejustificată şi artificială a preţurilor de vânzare şi folosirea unor taxe ascunse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb