Piaţa mondială a construcţiilor de autostrăzi inteligente a fost evaluată la 20,17 miliarde de dolari în 2020 şi este aşteptată să ajungă la 104,777 miliarde de dolari în 2030, înregistrând o creştere anuală compusă (CAGR) de 17,3% între 2021 şi 2030, conform unui studiu realizat de Allied Analytics LLP.
Autostrăzile inteligente sunt drumuri care dispun de senzori şi tehnologie IoT (Internet of Things) care fac deplasarea maşinilor mai sigură şi mai ecologică.
Multe guverne din întreaga lume investesc în autostrăzi inteligente pentru a le oferi şoferilor date în timp real despre condiţiile de pe drumuri, dar şi alte informaţii care privesc traficul. Autostrăzile inteligente sunt benefice pentru zonele periculoase şi deluroase, deoarece oferă, spre exemplu, avertismente despre diferite alunecări de teren, făcând şofatul mai sigur. Drumurile inteligente creează, de asemenea, energie care poate fi folosită pentru iluminatul electric pe marginea drumului şi pentru încărcarea vehiculelor electrice. Deşi numărul de automobile este aşteptat să crească, terenurile accesibile pentru construcţia drumurilor este limitată, potrivit analizei citate, care menţionează că, în situaţia dată, toate ţările sunt îngrijorate din cauza lipsei modalităţilor de transport accesibile, sigure, lipsite de poluare şi neaglomerate. Toate acestea determină creşterea pieţei construcţiilor inteligente de autostrăzi, dar şi dezvoltarea de noi tehnologii. Unul dintre motivele principale de dezvoltare a industriei autostrăzilor inteligente este crearea oraşelor inteligente.
Din cauza măsurilor de lockdown continue în ţările dezvoltate, pandemia de Covid-19 a oprit producţia multor materii necesare construcţiilor de autostrăzi inteligente, dar situaţia urmează să se redreseze. Jucătorii de top din piaţa construcţiilor de autostrăzi inteligente includ, potrivit sursei citate, companiile Transstroy, Alcatel-Lucent Enterprise, Huawei Technologies Co. Ltd., VINCI Construction, IBM, Heijmans N.V., ABB Ltd., Cisco Systems, Inc., Colas, Nippon Koei Co. Ltd.
• Senzorii digitali - utilizaţi în sistemele inteligente de management al transportului
Allied Analytics menţionează că senzorii digitali sunt utilizaţi în sistemele inteligente de management al transportului pentru colectarea şi stocarea datelor în caz de alunecare de teren, vreme severă sau congestionare a traficului, precum şi pentru afişarea previziunilor şi alertelor pe ecrane LED de-a lungul autostrăzilor. În acest sens, marile companii din domeniu dezvoltă produse noi. Spre exemplu, în septembrie 2021 au fost lansate cele mai recente versiuni ale liniei de comutare OmniSwitch 6900 produsă de Alcatel-Lucent Enterprise. Aceasta este construită pentru centrele de date ale companiilor şi reţelele de bază.
Piaţa construcţiilor de autostrăzi inteligente include, în funcţie de soluţiile de bază, sisteme de monitorizare şi detecţie, afişaj, software etc., implementate on-premise sau cloud-based. Totodată, în funcţie de tehnologia utilizată, domeniul cuprinde sisteme de transport inteligent, managementul inteligent al traficului, comunicarea şi reţelele.
(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)
Autostrăzile smart includ senzori, tehnologii de calcul şi sisteme de monitorizare inteligente, toate integrate într-o singură unitate de monitorizare. Soluţiile pentru acest sector, inclusiv controlul traficului, comunicaţiile şi managementul transportului, devin din ce în ce mai populare, potrivit Allied Analytics. Guvernele multor ţări investesc în dezvoltarea autostrăzilor inteligente, iar acestea sunt tot mai căutate şi pentru susţinerea activităţilor comerciale.