CONFORM UNUI DOCUMENT APĂRUT ÎN SPAŢIUL ONLINE Raiffeisen schimbă dobânzile la creditele în CHF, în baza Ordinului ANPC

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2017

Raiffeisen schimbă dobânzile la creditele în CHF, în baza Ordinului ANPC

Raiffeisen Bank a început să-şi anunţe clienţii că modifică dobânzile la creditele în franci elveţieni (CHF), în conformitate cu Ordinul de încetare a practicilor incorecte emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după cum reiese dintr-un document atribuit băncii care a fost publicat pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).

Preşedintele ANPC a semnat, în 20 octombrie, un Ordin prin care a dispus Raiffeisen Bank ca, din 23 octombrie, să înceteze practicile incorecte utilizate pentru acordarea unor credite, amendând instituţia bancară cu suma de 50.000 de lei. Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).

Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni. Documentele scurse în mediul online, în vară, arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite.

Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

În documentul apărut în mediul online, ieri, care pare să fie adresat unuia din clienţi, se arată că, "începând cu data de 23 octombrie, dobânda aplicabilă creditului va fi de 3,9%, valoarea fiind fixă pentru o perioadă de 12 luni, conform prevederilor contractuale iniţiale". Respectivul document mai menţionează: "Conform aceloraşi prevederi contractuale, la expirarea perioadei de 12 luni, dobânda va deveni variabilă, iar această variaţie se va realiza prin raportare la o formă de variaţie conform prevederilor OUG 50/2010, formula de calcul Libor CHF la 6 luni + marja băncii 4,5486%. (...) Ca efect al modificării dobânzii de la 6,026% la 3,9% se modifică corespunzător şi graficul de rambursare, motiv pentru care vă invităm în cadrul agenţiei cu care lucraţi în mod frecvent pentru a intra în posesia noului grafic.

Precizăm că reducerea dobânzii de 6,026% (dobânda aplicabilă creditului la data de 23.10.2017) la 3,9% (dobânda de la data încheierii contractului) reprezintă strict punerea în aplicare a măsurii dispuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Menţionăm că Ordinul (...) prin care ANPC a dispus încetarea practicilor comerciale are efecte doar pentru viitor, iar restituirea de sume vizează o situaţie aferentă situaţiei anterioare dispunerii măsurii de încetare a practicii prin Ordinul menţionat".

Astfel, documentul citat apreciază că ideea restituirii de sume nu se regăseşte în niciun fel în actele emise de ANPC.

Reamintim că Ordinul ANPC arată: "Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, în condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora".

Raiffeisen Bank a contestat în justiţie procesul verbal de contravenţie emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) după ce a decis că banca are practici incorecte în contractele de credit încheiate în perioada 2006-2008.

Conform informaţiilor de pe portalul Instanţei, contestaţia a fost înregistrată la Judecătoria sectorului 1 al Capitalei în 30 octombrie şi prevede anularea procesului verbal emis în 10 octombrie.

Documentul care a apărut, ieri, în mediul online precizează că "acţiunile şi efectele viitoare vor fi conforme cu deciziile pe care le vor pronunţa instanţele de judecată".

Raiffeisen Bank a anunţat de la început că va contesta deciziile ANPC, susţinând că din Ordin nu reiese că trebuie să-şi readucă la forma iniţială contractele şi că, dacă ar trebui să recalculeze dobânzile, atunci peste 70% dintre debitorii cu împrumuturi ipotecare contractate în perioada 2006-2010 ar plăti dobânzi mai mari decât în prezent.

Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte prevede că procedura de contestare în instanţă nu suspendă de drept executarea măsurilor dispuse de Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pai marele resistent gronningen tipa ca nu are ce dobanzi sa reduca....ca ordinul.anpc nu specifica asta.

    Mincinosul spalacit se dovedeste si un mare mincinos...

    O gramada de calitati. 

    Daca Raifeissen a incasat sume nedatorate ar trebui sa dea si banii inapoi clientilor.

    ANPC de ce nu vede asta ? 

    1. Observatie absolut corecta. Banca trebuie sa returneze ceea ce a furat. Nu stiu cum se va rezolva situatia celor care si-au pierdut apartamentele datorita majorarilor abuzive si premeditate (programate chiar) de dobanda.

      Asta juatitia hotaraste daca nu o cumpara?

    Dobanzile aplicate de Raiffeisen in urma ordinului ANPC sunt eronate. Un calcul corect este urmatorul:

    Marja = Dobanda initiala - Libor la momentul acordarii 

    Daca faceti calculul, Libor fiind aproximativ 3 in prioada acordarii creditelor si dobanzile aproximativ 5, reiese marja de aproximativ 2%. Am folosit termenul "aproximativ" pentru ca exista mici variatii, subunitare, ale valorilor de mai sus. 

    De fapt Raiffeisen face un nou abuz stabilind marja la 4.54, crescand-o, unilateral, cu aproximativ 2.5%!!!! Raiffeisen se asigura ca, odata cu revenirea Libor la 3%, vom avea dobanzile peste 7%. 

    ANPC trebuie sa intervina in vederea corectarii modului de calcul, conform OUG50/2010!

    Raiffeisen nu trebuie sa astepte clarificari pentru efectuarea unei scaderi. Operatia se invata in clasele primare. Nu este decat o noua hotie pe fata!!!! 

    1. Banii furati trebuie obligatoriu returnati! Executarea pedepsei nu exclude recuperarea prejudiciului.

    CEC-ul cand da banii pe comisioane abuzive?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb