CONGRESUL PSD Emoţii doar pentru "linia a doua", 18 posturi vor fi supuse la vot

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 9 martie 2018

Emoţii doar pentru "linia a doua", 18 posturi vor fi supuse la vot

Lista candidaturilor pentru Congresul PSD este completă, urmând să fie validată astăzi, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CEx). Organizaţiile judeţene ale PSD au decis care sunt candidaţii pentru funcţiile de conducere din partid pe care îi vor susţine în Congresul Extraordinar.

Cum nu se organizează un scrutin şi pentru funcţia de preşedinte, deţinută de Liviu Dragnea, emoţiile nu sunt atât de mari, doar în "linia a doua" există ceva mai multă agitaţie. În cadrul Congresului vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi (opt pentru femei, opt pentru bărbaţi), pentru funcţia de secretar general al partidului, deţinută în prezent de Marian Neacşu, şi funcţia de preşedinte executiv, post pe care se află acum Niculae Bădălău. Cei mai vocali se dovedesc a fi Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, şi deputatul Cătălin Rădulescu, care au nemulţumiri dintre cele mai diverse legate de acest congres, aceştia considerând că în cadrul şedinţei de azi a Comitetului Executiv Naţional nu vor fi validate candidaturile lor.

Pentru funcţia de preşedinte executiv, organizaţia Bucureşti - Ilfov o va susţine pe Viorica Dăncilă, chiar dacă aceasta declara în luna februarie că nu va candida la o funcţie la Congres şi nimeni nu a văzut-o la sediul partidului ieri, până la ora 16.00, termenul limită pentru depunerea candidaturilor. Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, şi-a depus, ieri, candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv, acelaşi lucru a fost făcut şi de Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, un apropiat al fostului preşedinte Victor Ponta.

Codrin Ştefănescu şi-a anunţat intenţia de a candida pentru postul de secretar general, doar că el nu ştie dacă va fi lăsat să intre în sală la Congresul de sâmbătă: "Am venit să îmi depun candidatura pentru secretar general, în condiţiile în care nu ştiu dacă pot intra în sală. Astăzi de dimineaţă, colegii din PSD Sector 1, Biroul permanent, văzând în presă ce se întâmplă cu aceste situaţii complicate şi aberante, s-au autosesizat şi au cerut un Birou permanent, l-au chemat şi pe domnul Tudorache - preşedintele de sector -, m-au invitat, şi unul dintre delegaţi şi-a retras delegaţia special pentru a putea intra eu în Congres. Vor trimite această notificare acum la partid, dacă va fi aprobată, s-ar putea să nu fie. Mă întrebaţi dacă voi vorbi la Congres, când eu nu o să pot să intru în Congres, nu mai zic să îmi depun candidatura. Eu regret că nu pot candida Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Eugen Teodorovici, Adrian Dobre şi mulţi alţii (...) Acum, că Liviu Dragnea a schimbat regulile în timpul jocului, noi nu putem să candidăm decât din partea regiunilor. Voi depune candidatura aşa cum sunt. Codrin Ştefănescu vrea să candideze nu împotriva candidatului domnului Dragnea, ci pentru partid". Pe de altă parte, Marian Neacşu a renunţat să mai candideze pentru postul de preşedinte executiv, el fiind susţinut de PSD Bucureşti - Ilfov pentru a-şi păstra funcţia de secretar general al partidului.

Deputatul Cătălin Rădulescu a depus o contestaţie privind hotărârea Comitetului Executiv Naţional (CExN) prin care s-a hotărât ca din fiecare judeţ să candideze doar o persoană pentru funcţii de conducere, anunţând că, dacă în cadrul Congresului nu se va discuta contestaţia lui, va merge mai departe în instanţă, susţinând că 99% dintre membri nu ştiu de ce se organizează Congresul Extraordinar: "Aceste alegeri reprezintă o farsă, sunt de fapt nişte numiri şi nu sunt alegeri. Este de fapt o certificare de către oamenii care vin la congres a funcţiilor deja stabilite pentru că vor fi probabil omul şi funcţia. Să interzici dreptul de a candida mi se pare grav. Îmi aminteşte de anii 50 de pe vremea epurărilor comuniste".

Bătălia cea mai "puternică" se dă pentru cele 16 posturi de vicepreşedinte. PSD Argeş îl susţine pentru postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud - Muntenia pe Şerban Valeca. O altă candidatură este cea a lui Adrian Ţuţuianu, susţinut de PSD Dâmboviţa. Pentru regiunea Centru, favorită ar fi deputata Roxana Mânzat din Braşov, în timp ce PSD Bisitriţa o susţine pe Doina Pană, fost ministrul al Apelor şi Pădurilor. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, va candida pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte. Ca reprezentant al regiunii de Vest, organizaţia PSD Arad a anunţat că îi susţine pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi pe ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero. Organizaţia regională PSD Bucureşti - Ilfov îi susţine pe primarul general, Gabriela Firea, şi pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă. Pentru regiunea Sud - Est, candidaţii sunt preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan şi Mirela Furtună, susţinuţi şi de PSD Buzău. Candidaţii regiunii sud-vest la funcţia de vicepreşedinte sunt Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu, susţinuţi de organizaţiile Dolj, Olt, Mehedinţi. Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a anunţat că va candida şi pentru un post de vicepreşedinte din partea regiunii Nord-Vest, iar senatorul Doina Elena Federovici, ca reprezentant al regiunii Nord - Est.

Conform Statutului PSD, Congresul extraordinar se convoacă la solicitarea Comitetului Executiv Naţional, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene/de sector ale PSD. Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut. Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea re­zultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este înaintea lui Trumpy dar in urma chinezului. Un biet vietas condamnat sa conduca in orice conditii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb