Închiderea majorităţii cluburilor pare să reprezinte soluţia salvatoare pentru a ascunde toate neregulile din ultimii ani ale patronilor acestora şi a celor care le-au dat avize de funcţionare, încălcând sau ocolind legea. "Lacăt pe distracţie" este cea mai simplă soluţie pentru a evita viitoare tragedii, dar urmând acelaşi fir logic ar trebui oprite şi competiţiile sportive - pentru că, după cum s-a demonstrat, nici sălile şi stadioanele nu stau foarte bine în ceea ce priveşte siguranţa - dar şi multe activităţi culturale - din aceleaşi motive legate de integritatea spectatorilor.
Există numeroase voci, pe modelul "abstinenţa este cel mai bun mijloc de prevenţie", care susţin măsuri radicale, dar de asemenea sunt foarte mulţi care consideră că o astfel de decizie ar fi greşită.
Guvernul a discutat în şedinţa de ieri modificarea legislaţiei astfel încât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să poată dispune închiderea unor cluburi, baruri sau restaurante care nu respectă normele de siguranţă şi va putea dispune amenzi de la 50.000 la 100.000 lei. Premierul Victor Ponta a anunţat încă de luni că intenţionează să adopte aceste măsuri. Înainte de începerea şedinţei, premierul a declarat: "Astăzi, din punct de vedere legislativ, vreau să modificăm prin ordonanţă de urgenţă şi să clarificăm competenţa legislativă. Adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care dăm putere direct celor de la ISU, nu autorităţi locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acţiuni care implică foarte multă lume, să le verifice din punctul de vedere al respectării condiţiilor privind protecţia împotriva incendiilor şi a catastrofelor şi să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare, până la momentul la care îşi îndeplinesc condiţiile. Avem iresponsabilitate şi lăcomie din partea celor care desfăşoară activităţi comerciale în care sunt implicaţi foarte mulţi oameni. Pe de altă parte, măsurile dure nu putem să le lăsăm doar la autorităţile locale, pentru că nu au capacitatea de a le implementa. Nu vrea nimeni să oprească cluburile şi discotecile din România. Vrem să oprim cluburile şi discotecile care au potenţialul de a deveni cimitire, cum s-a întâmplat vineri". Pe de altă parte, au fost identificate şi formulele care să permită eliminarea din legislaţia în vigoare a posibilităţii acordării autorizaţiilor de funcţionare în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.
Primul politician din opoziţie care a reacţionat la această iniţiativă a fost Traian Băsescu: "Tineretul are nevoie de cluburi. Prima reacţie a autorităţilor este să le închidă. Greşit. Plecând de la comanda socială, ele trebuie să existe. Soluţia este finanţarea modernizării acestor cluburi cu credite garantate de stat, la fel ca la Prima Casă. Dacă le vom închide cluburile, ce alternativă dăm tinerilor pentru petrecerea sfârşitului de săptămână, mai ales iarna? Credeţi că vor umple sălile de teatru? Nu vreau să-mi imaginez cât de riscante ar fi nişte cluburi clandestine. Sunt convins că Guvernul României poate da o soluţie inteligentă pentru prezent şi viitor. Tinerii au nevoie de cluburi".
Dincolo de emoţia provocată de această tragedie, este evident că tânăra generaţie are nevoie de locuri unde să se simtă bine, iar autorităţile au datoria să se asigure că acestea îndeplinesc toate normele de securitate şi nu periclitează integritatea corporală a nimănui.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 04.11.2015, 08:37)
Trebuie eliminata cauza (incompetentii si spagarii din institutiile controlate de stat si mai ales din clasa politica) si nu efectul (agentii economici). Trierea agentilor o va face piata atunci cand toti (si nu doar unii) vor fi nevoiti sa activeze in aceleasi conditii de piata (autorizatii emise corect, controale corecte, plata darilor catre stat corecte, fara scutiri acordate cu dedicatie etc.). Altfel, va ajunge sa plateasca si partea buna a economiei de piata pentru mizeria facuta de componenta rea (neagra) a pietei.
1.1. Tragedia a avut loc pentru ca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.11.2015, 09:21)
cei responsabili in A HOTARI in fapt sunt iresponsabili. Poate ar fi o IMBECILITATE si nu o INTELEPCIUNE opinia mea, Insa atunci cand semnezi in numele a peste 21 milioane de cetateni trebuie da constientizezi ca stiloul pe care il folosesti este experienta vechilor comandanti si cerneala suma hotararilor tale, pe care oamenii tarii tale le vor rasfoi candva citindu-le cu entuziasm sau indiferenta ,pe scaune asezati sau in ceruri in picioare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2015, 12:52)
Basescu e de vina !
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de doru în data de 04.11.2015, 13:01)
e doar beat!
1.4. Absolut (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.11.2015, 14:15)
Basescu e de vina a devenit deja o axioma.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2015, 14:36)
vorbesti prostii, Besteo
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2015, 16:26)
Basescu e si chior!