Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), care se reuneşte la 24 aprilie 2023, la Luxemburg, va începe cu un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după o scurtă intervenţie prin videoconferinţă a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, informează Agerpres.
Reuniunea Consiliului va fi precedată de un mic dejun informal la care vor participa secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejèinović Burić, şi ministra afacerilor externe a Islandei, Ţordís Kolbrún Reykfjörð. De asemenea, întrunirea va cuprinde un prânz de lucru cu ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiaşvili, arată sursa citată.
Se aşteaptă ca, în cadrul reuniunii, să se adopte în primă lectură, o serie de acte normative între care: Directiva privind schimbul de informaţii, Regulamentul de instituire a unei platforme pentru colaborarea echipelor comune de anchetă, Decizia privind Anul european al competenţelor 2023, Directiva privind măsurile obligatorii de asigurare a transparenţei salariale.
În ceea ce priveşte subiectele cu caracter non-legislativ, Consiliul va discuta planul de acţiune al UE privind consecinţele geopolitice ale războiului de agresiune al Rusiei şi va fi informat cu privire la afacerile curente. În cadrul acestui punct de pe ordinea de zi, miniştrii vor discuta despre: Sudan, Tunisia, Republica Moldova, China şi Liban.
În cadrul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii, ce a avut loc la 20 martie 2023, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a adresat pe scurt miniştrilor UE prin videoconferinţă, informându-i cu privire la cele mai recente evoluţii de pe teren şi la priorităţile militare ale Ucrainei, în special nevoia urgentă de muniţie.
În marja reuniunii, 17 state membre ale UE şi Norvegia au subscris la acordul de proiect al Agenţiei Europene de Apărare (AEA) pentru achiziţionarea colaborativă de muniţie, pentru a ajuta Ucraina şi a realimenta stocurile naţionale ale statelor membre, precizează sursa.
Totodată, miniştrii au abordat Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care a fost prelungită chiar înainte de reuniunea Consiliului, şi au subliniat contribuţia substanţială a UE la eforturile de sprijinire a exportului de alimente ucrainene prin culoarele de solidaritate.
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 10:15)
Din partea Romaniei cine a participat? De fapt nici nu are importanta, aceeasi tacere asurzitoare despre problemele noastre.