Consiliul Concurenţei a sancţionat Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) cu o amendă de 819.322 lei (182.000 euro) pentru restricţionarea concurenţei pe piaţa serviciilor de audit financiar, potrivit unui comunicat al instituţiei, trimis Redacţiei.
În urma investigaţiei finalizate la sfârşitul anului trecut, Consiliul Concurenţei a constatat că, sub pretextul stabilirii şi verificării respectării de către membrii săi a normelor de calitate, CAFR a stabilit un nivel al onorariului mediu orar şi un număr minim de ore aferente unei misiuni de audit dublate de sancţiuni pentru nerespectarea lor. Printr-o astfel de intervenţie în piaţă, CAFR a indus în rândul membrilor un anumit nivel al onorariului, prejudiciind în final beneficiarii acestor servicii, care au plătit mai mult, susţine Autoritatea de concurenţă.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Calitatea serviciilor de audit este foarte importantă şi, de aceea, organizaţia profesională trebuie să se implice şi să verifice respectarea riguroasă a regulilor de etică profesională şi a standardelor tehnice de calitate, în funcţie de specificul şi complexitatea fiecărei lucrări de audit. Acest lucru trebuie să se realizeze, însă, fără niciun fel de raportare la un anumit nivel al preţului".
Pentru a încuraja concurenţa, atât prin calitate, cât şi prin preţ, Consiliul Concurenţei a solicitat CAFR să identifice acele standarde minime de ordin tehnic care să asigure un nivel corespunzător de calitate. CAFR trebuie să transmită Autorităţii de Concurenţă proiectele de modificare a normelor, în sensul celor impuse, în vederea verificării conformităţii cu regulile de concurenţă.
CAFR este organizaţia profesională care coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de audit financiar în România, grupând peste 3.000 de membri, atât auditori financiari persoane fizice autorizate, cât şi firme de audit.