Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile în sectorul bancar

S.B.
Bănci-Asigurări / 11 septembrie 2023

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile în sectorul bancar

Consiliul Concurenţei anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Potrivit sursei citate, băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD - Groupe Societe Generale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice.

"Avem deja în derulare o investigaţie care vizează modul în care băncile calculează indicii de referinţă ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm şi la condiţiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienţi la credite", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă are suspiciuni că acţionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele şi serviciile de creditare bancară printr-o serie de acţiuni legate de stabilirea şi aplicarea scorului FICO (în funcţie de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

"Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Reaminim că autoritatea de concurenţă are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de "fixing" (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID)" se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. BANCILE DIN ROMANIA AU FACUT CARTEL... ESTE STIUT ACEST FAPT.

    ACUM RAMANE DE VAZUT CAT II MAI POATE PROTEJA CONSILIUL CONCURENTEI. 

    1. II MAI POATE ,CA DE ASTA ESTE ETERN CHIRITOIU , SA PROTEJEZE CAPITALUL STRAIN , O STIU SI COPII

    Cartel ca să NU dea credite? Ceva nu se leagă. Adică, înțeleg, investighezi un eventual cartel pe preturi. Dar, in același timp, cei care ar face un eventual cartel pe preturi, s-ar înțelege sa nu dea credite? Pare din Conjuratia imbecililor. Sau, ca de obicei, si aceasta investigație e ordonata politic.

    1. Acces ingreunat la creditare pt cei care au FICO f. mic din cauza veniturilor, creditelor anterioare (intarzieri de plata > 30 zile), etc...

      Normal ca-si doresc sa dea credite fara numar, dar nici lor nu le convine sa alerge dupa bani. Costuri cu provizioane de aiurea pt. credite toxice, cu risc mare de default.

      Deci ar fi in stare sa se-nteleaga intre ei cat sa le dea jet unora mai ne-eligibili... 

      Politicile de risc ale bancilor nu se fac la grămada. E decizia fiecarei bănci dacă da sau nu un credit, indiferent ce zice raportul de la Biroul de Credit. Nu este treaba Consiliului Concurentei sa facă politicile de risc ale bancilor, ca nu sunt banii lui. Deci, din nou, investigație ordonata politic, la intimidare. Asta e cea mai imbecila investigație de care am auzit pana acum.

    Rele bancile astea, ar trebui inchise si lasati camatarii sa le ia locul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb