Consiliul Europei îl va audia mâine pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie

În anul 2010 Julian Assange a publicat pe platforma WikiLeaks peste 700.000 de documente referitoare la activităţile militare şi diplomatice ale Washingtonului, în special în Irak şi Afganistan, fapt pentru care a fost catalogat la vremea respectivă drept campion al libertăţii de informare. (Sursa foto: facebook / Julian Assange)

În anul 2010 Julian Assange a publicat pe platforma WikiLeaks peste 700.000 de documente referitoare la activităţile militare şi diplomatice ale Washingtonului, în special în Irak şi Afganistan, fapt pentru care a fost catalogat la vremea respectivă drept campion al libertăţii de informare. (Sursa foto: facebook / Julian Assange)

English Version

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este aşteptat mâine la Strasbourg, "pentru a depune mărturie în faţa Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei", potrivit anunţului publicat săptămâna trecută de WikiLeaks pe o reţea de socializare, anunţ citat de publicaţia France Soir. Audierea a fost programată în urma publicării unui raport de investigaţie al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind implicaţiile detenţiei la care a fost supus de-a lungul mai multor ani Julian Assange, precum şi privind şi efectele sale mai ample asupra drepturilor omului, în special asupra libertăţii jurnalismului.

Raportul respectiv ar urma, potrivit ordinii de zi, să fie dezbătut în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care va avea loc miercuri, 2 octombrie, iar în concluziile documentului se arată că Assange a fost încarcerat politic şi se face apel la autorităţile din Marea Britanie pentru a permite desfăşurarea unei anchete independente care să verifice dacă fondatorul WikiLeaks a fost expus unor acţiuni inumane sau tratament degradant în perioada detenţiei.

Audierea programată mâine în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului va fi "prima mărturie oficială" a lui Assange de la arestarea sa de către poliţia britanică în aprilie 2019, după şapte ani petrecuţi în ambasada ecuadoriană la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia în cadrul unei anchete pentru viol, respinsă în acelaşi an. Assange a fost deţinut cinci ani în închisoarea de înaltă securitate din Belmarsh (estul Londrei), luptând împotriva cererii de extrădare înaintată de SUA, ţară în care este acuzat că ar fi încălcat legea spionajului.

Amintim că în anul 2010 Julian Assange a publicat pe platforma WikiLeaks peste 700.000 de documente referitoare la activităţile militare şi diplomatice ale Washingtonului, în special în Irak şi Afganistan, fapt pentru care a fost catalogat la vremea respectivă drept campion al libertăţii de informare. Un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu justiţia americană i-a permis în cele din urmă, la sfârşitul lunii iunie 2024, să părăsească Marea Britanie şi să meargă în Saipan, un teritoriu american din Pacific, unde un judecător l-a condamnat la o pedeapsă cu închisoarea care acoperă detenţia sa provizorie. Apoi, Assange a fost eliberat şi s-a întors în Australia. De atunci şi până acum, Assange nu a oferit nicio declaraţie publică, soţia sa afirmând că are nevoie de intimitate şi timp pentru a se recupera.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb