Consiliul Naţional al Elevilor condamnă modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial, informează Agerpres.
"Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (...) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.
Organizaţia solicită, totodată, ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces, precum şi reluarea discuţiilor alături de partenerii de dialog social cu privire la modificările care trebuie aduse criteriilor folosite în momentul actual.
Având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educaţional, nu este exclusă posibilitatea declanşării unor proteste la nivel naţional dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei.
"Nu este posibil ca Ministerul Educaţiei să ignore fără scrupule nevoile elevilor din România: mărirea mediilor reprezintă un total dezinteres al decidenţilor în raport cu nevoile reale ale elevilor! De aceea, dacă situaţia nu va fi remediată în cel mai scurt timp, anunţăm declanşarea unor proteste generale în toată ţara, împotriva criteriilor abuzive de acordare a burselor", a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 09:35)
,,INTELECTUL" NU ,,CRESTE" ATAT INTR-UN AN-DOI, ORI COVIDUL A DAT O AVALANSA DE MEDII PREA MARI.(IN CONDITII ON LINE!) DECI ORDONANTA SE JUSTIFICA. DAR PLAFONUL PUTEA FI,,RIDICAT" DOAR PANA LA 9. E, TOTUSI, BURSA DE MERIT, NU SOCIALA!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 10:07)
din bursele elevilor merituosi banii se vor duce in contul pensiilor speciale ale grangurilor fosti cat si actuali. Alte tari sprijina elevii, Romania sprijina hotia si golania. Votati in continuate scarbele de la psd si pnl.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 10:23)
Nu ai habar ce se intampla in scoli, dar vorbesti.
Ce elev merituosi este aceia cu media 8,50 in conditiile in care notele sunt umflate si pentru cunostintele reale pe care le detin, elevii respectivi sunt de fapt de media 6,50?
Sunt clase in care aproape toti elevii au burse, dar cunostintele le lipsesc aproape cu desavarsire (cu mici exceptii).
Sunt profesori, in special pensionari reangajati, care pentru a nu mai avea probleme si batai de cap cu parintii si pentru a evita presiunile din partea elevilor si parintilor, acorda note foarte mari la toti elevii. Astfel, sunt elevi de gimnaziu care nu sunt capabili sa citeasca si sa scrie corect dar au medii de 9 si 10 la romana!!!! De fizica nici nu are rost sa mai vorbim.
Sistemul nostru de invatamnt (ca si societatea dealtfel) este deformat complet. Sunt profesori care acorda note mari si neconcordante cu nivelul de pregatire al elevilor si profesori "rai" care inca mai acorda notele pe drept (sau aproape pe drept pentru ca le este tot mai greu sa concureze cu ceilalti profesori si cu presiunile venite din partea elevilor si parintilor). Avem un sistem social al doctoratelor si diplomelor false si o scoala a notelor false, care nu reflecta realitatea. Asta avem, o societate a falsurilor si a hotiilor in care tonul imputiciunii este dat de la varf.
Este prima decizie corecta a ministerului din ultimii ani!
Pentru toti elevii exista deja alocatiile.
Pentru elevii merituosi (cu adevarat si nu facuti merituosi la norma) exista bursele scolare.
Din pacate, pentru prostii ca tine nu exista leac (sau, poate, exista ... scoala, dar nu asta de acum)!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 12:40)
Nene, fiinca nu te pot jigni pe aceasta pagina, sa retii urmatorul lucru. 80% din studentii de la UMF Gr T Popa, fiinca aici nu intra decat fosti elevi bursieri si nu numai, vor ca dupa absolvirea studiilor universitare sa profeseze in afara tarii. Nene, ce fac guvernantii nostri pentru ca sa stopeze exodul acestor tineri scoliti in Romania? NIMIC, nene, NIMIC.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 11:14)
Inspectoratele trebuie sa isi faca datoria si sa sanctioneze profesorii care umfla notele elevilor.
La matematica si la limba si literatura romana este simplu - se poate compara media mediilor elevilor din ultimul an de gimnaziu (sau ultimii 2 ani) cu media notelor elevilor respectivi de la examenul de capacitate.
Daca elevii unei clase a VIII-a obtin media (mediilor) 9,5 pe clasa pentru ultimul (ultimii) an de gimnaziu, iar media notelor la examenul de capacitate este 8 sau mai mica, este clar ca profesorul de la clasa respectiva nu a evaluat corect elevii respectivi si astfel a deformat rezultatul procesului de invatamant.
Pentru celelalte materii, evaluarea trebuie facuta la ore de inspectori. Este simplu (se da un test semestrial prin care elevii sunt trecuti succint prin materie iar rezultatul obtinut la acest test se compara cu cel din evaluarea profesorului (cu media notelor de la clasa). Testul respectiv poate fi asimilat unei teze. Poate fi facuta si o evaluare directa, la ora, deoarece pentru un cunoscator (profesor/inspector adecvat) este usor sa isi dea seama intr-un timp scurt care este nivelul de pregatire al unui elev.
Rezultatele acestor teste (de preferat sa fie nationale) poate fi considerat pentru acordarea burselor de merit pentru elevi si a calificativelor pentru profesori (pentru capacitatea acestora de a evalua corect elevii).
4. fără titlu
(mesaj trimis de cooperativa infractorilor în data de 05.01.2022, 12:32)
Suedia ,Danemarca cat si alte state vestice sprijina invatamantul. In Romania, autoritatile mentin neatinse pensiile speciale in detrimentul burselor scolare. O bursa este de cca 160 ron, cca 32 euro. Fiindca nu se incurajeaza ramanerea in tara a acestor elevi, acestia vor emigra. Dar vom ramane cu aceeasi conducatori inculti si prosti. Gen Firea, Catu, Piedone, Diamant & co. Cum ne asternem, asa vom dormi.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 15:16)
#pensii speciale. Acolo trebuiesc banii din bursele copiilor noștri. Cine ii alege pe borfași din PSD și PNL?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2022, 15:55)
Practic, acest CNE cu nume pompos, nu este altceva decat un ONG 100% sorosist, care nu are nici o treaba cu marea majoritate a elevilor romani si care bineinteles, serveste doar unor interese antinationale! Adica, niste Iude implantate in randul elevilor romani!