Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind a hotârât iniţierea procedurilor legale pentru declanşarea conflictului de muncă în vederea apărării drepturilor salariaţilor din acest sector de activitate, informează un comunicat organizaţiei sindicale, remis Redacţiei.
În comunicat se arată: "Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din acest sector, reunit în perioada 22 - 23 august 2017, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să declanşeze acţiuni de protest pe plan intern şi internaţional, în cazul în care Guvernul va da curs proiectului Ministerului Dialogului Social de reorganizare a sectoarelor de activitate. Delegaţii prezenţi atrag atenţia autorităţilor statului că majorarea numărului sectoarelor de activitate de la 22 la 104, precum şi desfiinţarea sectorului cultură şi mass-media, vor crea mari probleme în aceste domenii de activitate, făcând imposibilă negocierea de contracte colective de muncă, iar drepturile angajaţilor vor fi grav afectate. Consiliul Naţional, constatând lipsa de disponibilitate pentru dialog a minstrului culturii, Lucian Romaşcanu, care face imposibilă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector cultură şi mass-media, a hotărât iniţierea procedurilor legale pentru declanşarea conflictului de muncă".
Federaţia FAIR-MediaSind, împreună cu organizaţiile internaţionale la care este afiliată, mai anunţă că va apela la toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, inclusiv la justiţie, pentru apărarea drepturile angajaţilor din acest important sector de activitate.
Organizaţia sindicală precizează: "Având în vedere situaţia conflictuală creată în Societatea Română de Radiodifuziune, prin amestecul directorului general interimar, Georgică Severin, în activitatea sindicatelor, Consiliul Naţional solicită Parlamentului să intervină de urgenţă pentru a asigura cadrul legal al garantării drepturilor salariaţilor.
Consiliul Naţional consideră că adoptarea, în regim de urgenţă, a noii legi de organizare şi funcţionare a SRR, este singura soluţie care poate conduce la normalizarea situaţiei acestei importante instituţii. Radioul Public are nevoie de o conducere profesionistă, capabilă să reziste oricăror ingerinţe politice".