Pentru că băncile acordă greu credite pentru sectorul construcţiilor, antreprenorii din domeniu vor să-şi facă un fond de investiţii, prin care să atragă şi resurse financiare din afara ţării. Reuniţi ieri la Adunarea generală a Casei Sociale a Constructorilor (CSC), mai multe companii mari de construcţii au solicitat prospectarea posibilităţilor constituirii unui asemenea fond.
Ei au ridicat problema constituirii bazelor unui asemenea fond în condiţiile în care firmele sunt decapitalizate, iar plata contractelor de lucrări publice se face tot mai greu. Dan Cristescu, vicepreşedintele CSC, a declarat că pot fi atrase resursele importante ale fondurilor de pensii din vestul Europei, arătând că în Occident sunt vehicule investiţionale ale sectorului de construcţii care finanţează proiecte mari precum autostrăzi sau trenuri de mare viteză.
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele CSC a ridicat problema modului de alocare a resurselor unui astfel de fond către proiecte sau firme de construcţii care au nevoie de capital, în contextul în care puţini antreprenori mai dispun de lichidităţi, iar banii din lucrări publice vin foarte greu.
Domnul Plosceanu a subliniat: "În ciuda unor expectanţe economice pozitive, anul 2013 nu a reuşit decât să plafoneze în continuare valorile macroeconomice ale sectorului de construcţii. CSC a reuşit, în 2013, în ciuda contextului dificil, să plătească 38,22 milioane de lei pentru protecţia socială a muncitorilor din construcţii. Astfel, 30.000 de salariaţi au beneficiat de această protecţie, iar nivelul mediu al idemnizaţiei a fost de 1.277 de lei pe lună".
La rândul său, Dan Cristescu a spus că membrii CSC şi-au redus cu circa 20% aportul la realizările Casei în 2013, pe fundalul unei economii slăbite, lipsiţi de capacităţi bancare serioase care să sprijine antreprenorii români la licitaţiile din ţară sau din străinătate, decapitalizaţi de noianul de taxe şi impozite.
Ovidiu Iliescu, directorul general al CSC a menţionat că, în perioada 1998-2013, Casa Socială a plătit 244,44 milioane de lei pentru protecţia socială a peste 368.000 de muncitori în construcţii. La 1 ianuarie 2014, CSC avea 197,23 milioane de lei active financiare disponibile.
Constructorii au declarat, la unison, că 2013 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru sectorul construcţiilor şi că 2014 a debutat sub auspicii incerte.