Cea de-a patra o reprezintă recesiunea sau criza economică ori alt tip de crize, de regulă majore, produse de diverşi factori, fie dezastre naturale sau artificiale, create de om, cum a fost criza globală declanşată în anul 2008, de către SUA, şi care a cuprins întreg mapamondul, cu efecte dintre cele mai distructive, fie epidemii/pandemii medicale, care s-au repercutat masiv şi agresiv asupra sectorului economic şi de afaceri mondial.
De fiecare dată, mediul de afaceri a fost surprins mai bine sau mai puţin bine pregătit, unele companii având dezvoltate sisteme de backup şi recuperare după criză, altele nu.
Şi pentru unele şi pentru altele au fost necesari ani de zile de recuperare totală/parţială a afacerilor respective, mai ales din anumite sectoare economice şi financiare, cel mai puternic afectate.
Actuala criză generată de pandemia coronavirusului cu denumirea generică COVID 19 poate fi considerată una dintre cele mai grave din istoria recentă şi chiar mai îndepărtată, ca urmare a imobilizării prin izolare a cel puţin patru miliarde de oameni, de regulă angajaţi în procesele de producţie şi servicii la nivel mondial, prin închiderea generalizată a companiilor la nivel global. Dimensiunea acestui fenomen este dată de concluziile oamenilor de ştiinţă din domeniul mediului, care au precizat că, prin închiderea generalizată a producţiei la nivel mondial, stratul de Ozon al atmosferei, situat între 14 şi 40 de km altitudine, a fost refăcut aproape în totalitate, anterior fiind distrus în mod semnificativ de fenomenul de poluare industrială".
Ionel Blănculescu pregăteşte un instrument de lucru pentru companiile din ţara noastră care vor avea nevoie de restructurare.
Rolul conceptului "Business Recovery Operations" (BRO), ca instrument de lucru la nivelul companiei, este acela de a minimiza efectele negative şi perturbările crizei asupra operaţiunilor proprii de afaceri, ne-a precizat consultantul economic.
Conform domniei sale, practica BRO permite Organizaţiei - IMM sau companie mare/foarte mare - să revină parţial sau total în situaţia anterioară crizei şi să-şi reducă riscurile de pierderi şi afectare reputaţională, iar odată cu aceasta să-şi îmbunătăţească operaţiunile concomitent cu scăderea aspectelor care au condus la stările de urgenţă.
BRO se referă la managementul de criză, securitatea angajaţilor, locaţii de lucru alternative, eventuale relocari, restructurare structurală, repoziţionare, redefinire linii de business, refacere/reconsiderare piaţă în amonte şi aval, furnizori şi clienţi, expansiune/restrângere pieţe, în funcţie de situaţia internă şi internaţională, ne-a mai spus domnul Blănculescu.
Specialistul adaugă faptul că, prin programare şi planificare, practicile BRO sprijină abilităţile companiilor de a rămâne operaţionale după încetarea stărilor adverse cu care s-au confruntat: "Se urmăreşte combinarea continuităţii afacerilor cu operaţiunile de recuperare/redresare după situaţia survenită, într-un singur modul, funcţional, destinat ca, în acelaşi timp, să se realizeze cele două dimensiuni vitale companiilor, fapt ce poate conduce la rezilienţa respectivelor organizaţii, într-un timp rezonabil".
Cele două componente vitale - expertiza şi experienţa - sunt generate dintr-o activitate unică, desfăşurată într-o instituţie financiară unică, a statului român, de tipul Bad Bank, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, care a funcţionat în perioada 1999-2004, susţine Ionel Blănculescu, completând: "Valoarea totală a portofoliului a fost de 4 miliarde dolari, aferentă a 4000 de companii de stat şi private, cele mai importante ale momentului, preluate de la bănci comerciale cu capital majoritar de stat. Pregătirea specifică la instituţia omoloagă din Paris/Franţa, Consortium de Realisations, din anul 2000, cu un portofoliu de 30 miliarde dolari, creată de statul francez în anul 1995, în urma crahului Băncii Credit Lyonnais a reprezentat un element de valoare adăugată pentru activitatea ulterioară de restructurare operaţională şi recuperare/redresare parţială sau totală a afacerilor. De altfel, instituţia financiară a statului român a şi fost organizată pe modelul celei din Franţa.
Astfel, au fost restructurate şi salvate, funcţionând şi astăzi, în condiţii foarte bune, după 19 ani, giganţi economici la acel moment, cum ar fi Sidex Galaţi, salvarea acestei companii conducând la preluarea ulterioară de către Grupul Mittal Arcelor de astăzi, Şantierul Naval Constanţa, Combinatul Siderurgic Hunedoara, Tepro Iaşi, Petrotub Român, Comtim Timişoara, Siderca Călăraşi, Artrom Slatina, Combinatul Siderurgic Reşiţa, Upetrom Ploieşti, companii importante din agricultură, transporturi, industrie grea, industrie uşoară, servicii.
Au fost folosite diverse metode de restructurare şi salvare, prevăzute de legislaţia vremurilor în vigoare în respectivul domeniu".
Metodologia de lucru BRO prevede următorii paşi, conform domnului Blănculescu:
1. Anamneză la nivelul companiei, prin discuţii directe cu executivul acesteia;
2. Introducerea datelor primite şi a celor solicitate de procedura BRO într-un model de diagnosticare economico-financiară şi legală, urmărindu-se cele cinci funcţii vitale al companiei - producţie, financiar-contabilă, comercială-marketing, resurse umane şi cercetare-dezvoltare - şi obţinerea unui Diagnostic Economico-Financiar şi Legal;
3. Realizarea unei matrici comparative, situaţie anterioară/situaţie curentă, cu determinarea diferenţelor între cele două situaţii, prin evidenţierea pierderilor de toate naturile, ce urmează să fie recuperate parţial/total;
4. Prezentarea soluţiilor de recuperare/redresare în urma diagnosticului stabilit anterior, pe variante, fiecărei Opţiuni fiindu-i asociată o matrice a regretelor minime;
5. Implementarea soluţiei agreată şi adoptată de către executivul companiei, concomitent cu iniţierea instrumentului de managementul blocajelor, dacă respectiva soluţie prevede şi deblocarea companiei dintr-o eventuală situaţie de blocaj la momentul aplicării BRO.
1. Acest globalist pur sange
(mesaj trimis de Cristian în data de 04.06.2020, 07:08)
Acest globalist pur sânge ne pregătește pentru falimentele controlate, asistate de stat, care vor urma în toamna și în care statul va trebui sa justifice cumva achiziția masiva de active.
Schema este să le cumpere statul pentru a le pune mai apoi la dispoziția globaliștilor Fiarei
Va începe în curând ceva ce nu ați văzut..cu bani de la BCE, Guvernul României va începe sa cumpere bucăți din economie. Nu va cumpăra pentru el ci pentru alții. Se vor înființa din nou unul sau mai multe Fonduri Proprietatea iar ele vor fi conduse tot de cine trebuie, în interesul Guvernului mondial.
1.1. pentru imbecili (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2020, 10:39)
marele analist ,si strateg financiar revine cu mesajele de rahatat ideologic comunist!
are timp si citeste din poezia cu "globalistii" , FIARA, corporatiile , guvernele corupte si bancile centrale,
mai NU te baga NIMENI in seama !
mai rarut daca nu vrei sa iti pierzi slujba de la SPUTNIK pe criterii de incompetenta crasa...
1.2. Hai jet... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2020, 17:30)
Bolsevicul esti chiar tu... pupincurist pentru globohomo... vezi sa te pui in genunchi in fata negrilor si sa-ti dai si niste bice pe spate ca sa te pocaiesti pentru sclavie...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 04.06.2020, 17:38)
De ce ești supărat?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2020, 09:11)
Vanzarea tarii se continua.Inca nu e dat si vandut numai 40% din teritoriu etc.Din pacate la distrugeri si comisioane s-au priceput toate guvernele si majoritatea politicienilor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2020, 11:52)
Eroi pe naiba. Economistii si politicienii vor fi eroi daca vor interzice stock buybacks cu banii din creditele ieftinite de bancile centrale. Rascumpararile de actiuni trebuie sa se faca doar cu bani proveniti din rezerve create legal din profitul net. NET. Nu brut. NET.
Este furt pe fata sa profiti de banii ieftini care au ca scop stimularea economiei, deci cresterea velocitatii banilor, pentru a rascumpara actiuni care duc doar la imbogatirea pe hartie a celor din top 1%. Acesti sobolani nu duc la cresterea velocitatii masei monetare ci doar la imbuibarea lor, pe hartie, cu castiguri realizate doar pe hartie, ca valoare de piata.
Moarte rascumpararilor de actiuni din imprumuturi. Moarte firmelor care fac asa ceva.
3.1. Circuitul fraudei (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 04.06.2020, 13:23)
Circuitul fraudei cu bani falsi produsi de tiparnita este Banci centrale - guverne - corporatii.. Problema este ca actiunile care vor fi cumparate in acest circuit sunt valori reale pe care altii nu si le permit sa le cumpere decat daca au bani produsi de economia reala.. nu au o tiparnita in beci precum BCE.
Cand il mai auziti pe Orban (sau pe altii) vorbind de tot felul de "fonduri de investitii" care cumpara actiuni din bursa sa stiti despre ce e vorba. Guvernul Romaniei nu are bani nici de salarii si pensii sau alocatii.. de unde drku ar avea bani de cumparat actiuni in companiile romanesti? Am inteles frauda cu Fondul Proprietatea.. niste strainezi, cu bani multi (alde Franklin Templeton) nu puteau cumpara direct participatii in companiile romanesti cu triliardele pe care le au.. acu iar o luam de la capat?
Pe timpul lu Ceausescu, plutonul de executie era solutia pentru astfel de "investitori" precum si pentru cei care le netezeau cararile.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Stef în data de 04.06.2020, 15:17)
Hai sa vorbim de globalist pe nume Blanculescu. A creat el ceva in zona economica ? Zero. Vorbeste de refacerea stratului de ozon in perioada de asa zisa pandemie. Vorbe goale. Dupa zeci si zeci de ani de poluare industriala la greu dintrodata in 3 luni se reface tot stratul de ozon. Distrugerea stratului de ozon s-a produs in principal din cauza AVIOANELOR care brazdau cerul. Concluzia - nimeni nu va mai folosi avionul . Vreti ? Nu , caci bogatii lumii circula la greu cu avioanele. Asa zisa pandemie este forma cea mai parsiva de pacalire a populatiei. O adevarata cacialma de poker. Hai sa vedem de ce preturile la energie electrica , gaze , petrol au scazut puternic pe bursa, 50 % dar la consumatorul final scaderea este de fapt de 15%. Cand au scazut preturile la gaze asa de puternic de ce ANRE nu impune prin normele sale acest lucru? Pretul la consumatorul final la gaze este acelasi ca acum 3 luni . Astea nu sunt magarii din partea unor contabili gen Blanculescu care ne abureste cu solutii de 2 bani. CE mai ziceti de chinezi care si-au cumparat o mare parte din firmele straine care produceau in China , pe BURSE , la preturi de piata de 20-30% din valoare. Castig CHINA 2400 miliarde $. Ati vrut mari bancheri si manageri sa mai mai dati niste tunuri si ati primit-o peste bot. Cati oameni increzatori in bursa nu si-au pierdut economiile inclusiv de pensii in acele momente? Ce a produs Alcelor Mital ? A cumparat companii date pe tava , la preturi derizorii, cu iertari de taxe pe 10 ANI la propunerea unor experti gen Blanculescu. Acum cand spera sa mai ia si el un ban prin munca cinstita incearca iar sa ne abureasca. Contabili, ingineri sau avocati nu au sa mai fie eroi, eventual prosti , altii trag sforile. Exemplu cumpararea de Hidroelectrica a parcului de eoliene de la Cogealac , de la CEZ . Eolienele sunt din cele second hand montate , mentenanta minima facuta si acum cand trebuie bani de reparatii la greu le vand la firma, culmea de stat , care se va imprumuta din banci ca sa plateasca aceasta investitie. Inca ceva prin legea lui Videanu , se plateau 2 certificate verzi pentru fiecare Mwh produs, energia se vindea in piata sau la export, taxele pe certificate verzi se plateau de consumatorii casnici si industriali ( asa se plateau apoi datoriile la banci de catre CEZ ). Acum taxele pentru certificate verzi se platesc numai de consumatorii casnici ( 10% din pretul energiei ). Asta e dezvoltare pe banii prostilor. Asta ati fost voi in stare sa creati marii economisti , Slolojan, Daianu , Blanculescu. Si voi doriti sa continue la greu afacerile in stilul asta. Ce secaturi sunteti , FANARIOTILOR. Eroii de care vorbiti o sa plece spre vest foarte repede , acolo se vor crea milioane de locuri de munca , la noi se vor deschide pensiunile si hotelurile, dar productie nimic? Nu vedeti ca nici masti nu am fost in stare sa facem, nu mai producem aproape nimic? Datorita rapacitatii si lacomiei voastre am ajuns aici . Oamenii nu mai au incredere in lupi imbracati in piei de oaie, dar ma tem ca sunt doar niste hiene, cauta numai starvuri.
4.1. Toti sunt cumparati (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cristian în data de 04.06.2020, 16:57)
Toti sunt cumparati, de la presa la socieatea civila. Oameni care nu inteleg ca azi sistemul arunca cu bani pentru ca maine sa-i recupereze inzecit. In 2020 orice propunere de proiect nu incepe cu obiectivele ci cu o suma de bani alocata unor idei vagi. E clar ca e vorba de coruptie multilaterala.. Se arunca cu bani in diverse zone ale economiei si societatii pentru cumparare supusilor, in vederea diluarii rezistentei la dictatura.
Un om bine hranit devine filozof, diplomat.. gaseste argumente in favoarea globalistilor planetei, oricat de ticaloase ar fi actiunile acestora. Ca sa-ti dai seama cat de corupt e un guvern sau o structura super-statala, trebuie sa te uiti cu atentie pe ce e dispusa sa arunce banii, cum pune problema, intai suma, apoi prestatia.. ca la curve. Din pacate, lumea e plina de oameni cu fibra morala slaba care accepta coruptia cat timp prind si ei cateva firimituri de la masa bogatilor, ignorand faptul ca lumea se transforma intr-o plantatie in care vor fi sclavi cel putin in urmatorii 30 de ani.
Revenind la povestile lu Blanculescu - firmele romansti nu au nevoie de capitalizare fortata, au nevoie de clienti care sa aiba un nivel de trai ridicat si care sa cumpere pe termen lung. Bancile n-au fost niciodata solutia la nicio criza, doar un pahar cu apa oferit omului pe patul de spital. Bancarizarea extrema inseamna pe langa sclavie pe termen lung, o viziune ingusta asupra lumii. Daca toate s-ar rezolva cu bani, n-am avea lume infometata pe strazi spargand vitrinele magazinelor.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2020, 20:51)
Imperturbabil acest balamuc numit Cristian! Nici o reacție, poti sa-l înjuri cat vrei el vorbește de bănci,corporații,.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2020, 22:10)
Sa-l lasam sa manance cacat cu gura plina , poate se satura
5. BRO suna misto
(mesaj trimis de Vali în data de 04.06.2020, 23:58)
e interesanta metodologia BRO - mi-a adus aminte de ce am cunoscut in consultanta cand am lucrat in PwC - sunt clasice componentele de managementul crizei cu solutii tipice de aplicat unei companii in insolventa / pre-faliment.
sa-l numim un management activ de criza.
chiar mi-au placut conceptele BRO - interesante.
5.1. simtirea viitorului (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.06.2020, 00:00)
... pacat ca d-nul Blanculescu nu le are si cu simtirea viitorului.
Aici intru eu in functiune :) .
Masa critica a crizei va fi simtita de-a lungul sem.1 / 2021 in Romania, dupa alegeri, cand se dau toate lucrurile pe fata ... si in sem.2 / 2021 desigur... dar socul tare va fi in sem.1 / 2021.
Salutari!
5.2. Opinie (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Blanculescu în data de 05.06.2020, 10:31)
Cat se poate de posibil, de acord!
5.3. Feedback (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Blanculescu în data de 05.06.2020, 10:39)
Va multumesc pentru apreciere. Aveti perfecta dreptate. Este o metodologie ce face parte din Managementul de Criza, este si normal, cand vorbim de restructurari operationale in mod generalizat, asociem criza ce le-a produs, cu Managementul aferent. Putem vorbi de o replica la alta scara si valoare, cantitativa si calitativa, a crizei globale 2008-2010, care si atunci s-a reverberat in multe restructurari. De baza cred ca a fost schimbarea din domeniul comportamentului companiilor, prezenta si astazi. De altfel si aceasta noua criza va genera schimbari semnificative la nivelul companiilor, in special in ceea ce priveste Digitizarea/digitalizarea, robotizarea, fizica si software, lucrul de la distanta, toata avalansa online, de la vanzari, la conferinte si multe altele.