Contestaţiile la Legea Centenarului şi Legea executării pedepselor, respinse de CCR

A.C.
Politică / 5 iulie 2017

Contestaţiile la Legea Centenarului şi Legea executării pedepselor, respinse de CCR

Curtea Constituţională (CCR) a repspins miercuri sesizările de neconstituţionalitate depuse de PNL şi USR împotriva Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 precum şi împotriva modificărilor Legii privind executarea pedepselor privative de libertate, potrivit unor surse din presă.

În privinţa actului normativ privind Centenarul, contestatarii reclamă faptul că adoptarea legii nu a respectat principiul bicameralismului, nu indică sursele bugetare pentru finanţarea activităţilor de celebrare a Marii Uniri şi conţine prevederi neconstituţionale privitoare la dreptul preşedintelui de a conferi decoraţii. Cât despre modificările aduse legii privind executarea pedepselor, PNL şi USR invocă faptul că actul normativ nu a fost adoptat cu respectarea principiului bicameralismului şi că reprezintă o graţiere mascată, potrivit News.ro

Un număr de 70 de deputaţi de la PNL şi USR au formulat, pe 12 mai, o obiecţie de neconstituţionalitate privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru forma adoptată de Camera Deputaţilor.

PNL a explicat, într-un comunicat de presă: "Forma iniţială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanţiale aduse în a doua cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Astfel, norme care schimbă sensul iniţiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului. În acelaşi timp, nu sunt specificate în mod concret sursele de finanţare şi alocările bugetare necesare acoperirii activităţilor desfăşurate cu ocazia Centenarului. În plus, majoritatea parlamentară a impus soluţii legislative care încalcă reglementări constituţionale care privesc atributul preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare în numele statului român".

Potrivit sursei citate, liberalii au precizat că, prin forma legii adoptată în Camera Deputaţilor, este eludată instituţia preşedintelui României din acest mecanism constituţional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii şi distincţii prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori prin hotărâre a Guvernului.

După patru zile, pe 16 mai, 27 de deputaţi USR şi 24 de la PNL au semnat o sesizare de neconstituţionalitate a proiectul de lege de modificare a Legii executării pedepselor, invocând faptul că nu a fost respectat principiul bicameralismului şi că reprezintă o graţiere mascată.

Semnatarii sesizării susţin că principiul bicameralismului a fost încălcat pentru că proiectul a fost substanţial modificat faţă de forma primită de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi "pentru", 85 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri, proiectul care prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie, faţă de cele trei propuse de Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb