Continuă achiziţia sistemului pentru rachete anti-navă

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 martie 2019

Ministerul Apărării Naţionale continuă programul de înzestrare a Armatei Române. Licitaţia demarată anul trecut prin Romtehnica, pentru realizarea unui sistem de instalaţii mobile de rachete anti-navă, ce vor fi dispuse pe coasta Mării Negre, a ajuns în stadiul depunerii ofertelor. Pentru cele 137 milioane de euro fără TVA au depus oferte patru firme, care şi-au luat avizele de securitate şi intră în cursă pentru acest contract.

Una dintre firmele care participă la achiziţia publică este grupul MBDA, cel mai mare producător de rachete la nivel european. El oferă racheta Exocet MM40 Block 3, cu radar propriu şi cu posibilităţi de atac pe uscat. Racheta anti-navă Exocet Block 3 apare şi în oferta italienilor de la Fincantieri şi a francezilor de la Naval Group în procedura de achiziţie a celor patru corvete, procedură ce a fost suspendată şi care se află în cercetarea Parchetului Militar.

Compania americană Boeing a prezentat racheta Harpoon Block 2, cu radar propriu, aflată în dotarea a numeroase forţe navale din lume. Racheta Harpoon se află în oferta olandezilor de la Damen în procesul de achiziţie a corvetelor şi modernizare a fregatelor.

O altă ofertă a fost făcută de compania suedeză Saab în parteneriat cu compania germană Diehl Defence. Oferta include o rachetă anti-navă RBS15 Mk3, tot cu radar propriu, dar care, conform datelor tehnice, ar avea cea mai mare rază de acţiune dintre toate rachetele existente în acest moment pe piaţa de armament. Racheta RBS15 Mk3 se află în dotarea forţelor navale germane, poloneze şi suedeze.

Ultima ofertă a fost făcută de grupul norvegian Kongsberg, care participă la achiziţie cu modelul Naval Stryke Missile (NSM), o rachetă care ar avea avantajul de a fi mai ieftină, dacă luăm în considerare că Polonia şi SUA au cumpărat-o la un preţ sub competitori. NSM-ul este o rachetă mai mică cu un cap de luptă mai uşor şi care se bazează pe un senzor infraroşu, nu pe un radar propriu, ceea ce o face mult mai greu de detectat de inamic. Pe de altă parte, tocmai lipsa unui radar şi folosirea unui senzor IFR ar putea fi problematică în diferite condiţii meteo, deşi Kongsberg declară că racheta este "all -weather".

Dezavantajul NSM-ului este că nu se află în niciuna din ofertele constructorilor navali implicaţi în procesul de achiziţie a corvetelor şi de modernizare a fregatelor. Pe de altă parte, NSM are avantajul de a fi fost selectată de SUA pentru înarmarea modelelor de nave de tipul Litoral Combat Ship (LCS) în parteneriat cu Raytheon, producătorul sistemului Patriot pe care România tocmai ce l-a achiziţionat.

Alegerea unui tip de rachete antinavă pentru bateriile de coastă are o miză mare pentru termen mediu şi lung, atât timp cât achiziţia celor patru corvete multifuncţionale a fost suspendată.

Probabil că desemnarea unui câştigător în această achiziţie a rachetelor anti-navă va avea efecte şi în privinţa alegerii ulterioare a firmei care va construi cele patru corvete necesare Forţelor Navale Române.

Contractul, în valoare de 137 milioane de euro fără TVA, stipulează ca furnizorul să fie dintr-o ţară NATO sau UE, iar fabricarea unor componente, dar şi întreţinerea sistemelor să se facă în ţară. Criteriul de atribuire al contractului este preţul cel mai mic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb